Wochenblatt – Gazeta Niemców w Rzeczypospolitej Polskiej

Wochenblatt – Gazeta Niemców w Rzeczypospolitej Polskiej

Przysmak Lewandowskiego

Czerwony ryż to mało popularna odmiana ryżu, która charakteryzuje się ciemnoczerwoną barwą podłużnych, wąskich ziaren. Warto po niego sięgać, bo jest o wiele zdrowszy od białej odmiany ryżu. Między innymi zawiera mniej kalorii i ma niższy indeks glikemiczny, dzięki czemu polecany jest osobom, które walczą z nadwagą czy otyłością.

Czerwony ryż ma też większe ilości składników odżywczych i błonnika niż białe gatunki tego zboża, a przy tym kryje w sobie mnóstwo witamin z grupy B, zwłaszcza B 6 oraz składników mineralnych, takich jak magnez, mangan czy żelazo. Warto też wiedzieć, że ten gatunek ryżu w swojej łupinie zawiera barwniki zwane proantocyjanidami. To antyoksydanty, które pomagają łagodzić stany zapalne, chronić naczynia krwionośne i korzystnie wpływają na wzrok. Poza tym czerwony ryż podnosi poziom sytości dań dzięki wysokiej zawartości błonnika. Dostarcza też wielu cennych składników odżywczych, skutecznie wspiera funkcjonowania układu krwionośnego, zapobiega miażdżycy i chorobie wieńcowej, zmniejsza ryzyko zawału serca.

Warto go spożywać

Czerwony ryż pozytywnie wpływa też na regulację rytmu wypróżnień i działa przeciwnowotworowo, co zawdzięcza wysokiej zawartości antyoksydantów. Do tego spowalnia procesy starzenia się, zapobiega rozwojowi osteoporozy, spowalnia choroby degeneracyjne stawów, zmniejsza ból, a dodatkowo urozmaica smak i wygląd potraw. Należy też dodać, że jest to jedno z najlepiej przyswajalnych i najłatwiej trawionych zbóż. Dlatego polecane jest szczególnie osobom, które chcą obniżyć masę ciała oraz zmniejszyć ryzyko zachorowania na cukrzycę czy choroby układu krwionośnego, a znajdują się w grupie ryzyka. Na szczególną uwagę zasługuje fakt, że czerwony ryż obniża także poziom cholesterolu i wspiera pracę serca, co jest związane z obecnością antocyjanów i monakoliny K, która powstaje w trakcie jego fermentacji z udziałem grzybów Monascus purpureus. To dlatego drożdże z czerwonego ryżu są składnikiem wielu preparatów farmakologicznych. Ponadto fermentowany czerwony ryż przyspiesza metabolizm, wspiera układ odpornościowy oraz redukuje uczucie zmęczenia. Ekstrakt zawierający fermentowany czerwony ryż to najczęściej suplement diety w formie tabletek lub kapsułek.

Czerwony ryż w kuchni

Zboże, które jest bohaterem dzisiejszego odcinka, ma charakterystyczny, delikatnie orzechowy aromat i lekko słodkawy posmak, a przy tym jest na tyle uniwersalne, że można je jeść na zimno i na ciepło, zarówno na słodko, jak i w wersjach wytrawnych. Doskonale komponuje się z warzywami, mięsem czy rybami. Można je dodawać do deserów, sałatek i dań obiadowych, a także zapiekanek. Aby czerwony ryż dobrze smakował i dostarczał optymalnej ilości składników odżywczych, należy go odpowiednio przygotować. W tym wypadku kluczowe są proporcje (2:1) oraz czas gotowania (ok. 35–40 minut). Aby skrócić ten proces, najlepiej wcześniej przez 2–3 godziny namaczać ziarna. Moczenie również sprawia, że składniki stają się łatwiej przyswajalne przez organizm. Dodam, że czerwony ryż jest przysmakiem gwiazdy Bayernu München Roberta Lewandowskiego i jego żony Anny. Smacznego, na zdrowie.

Karolina Świerc

Show More