Wochenblatt – Gazeta Niemców w Rzeczypospolitej Polskiej

Wochenblatt – Gazeta Niemców w Rzeczypospolitej Polskiej

Bądź długo w formie

Regularne spożywanie warzyw jest niezwykle korzystne dla funkcjonowania całego organizmu. Badania specjalistów potwierdziły, że osoby przestrzegające zbilansowanej diety, w której nie brakuje warzyw, są zdecydowanie mniej narażone na występowanie niektórych chorób przewlekłych. Żyją też dłużej i długo cieszą się dobrą formą psychiczną i fizyczną, co wcale nie musi być domeną wyłącznie ludzi młodych.


Zdrowe warzywa dostarczają naszemu organizmowi wiele cennych składników. W ich składzie możemy znaleźć nie tylko węglowodany, minerały i witaminy, ale również: błonnik, garbniki, związki flawonowe, kwas foliowy. Stosowanie zbilansowanej diety bazującej również na zdrowych warzywach wspomaga działanie układu immunologicznego, pomaga utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi, zapobiega miażdżycy oraz chorobom serca, wykazuje działanie profilaktyczne wobec cukrzycy typu 2, chroni przed rozwojem raka jelita grubego, raka odbytu czy raka żołądka. Spożywanie jarzyn może także przeciwdziałać nadwadze oraz otyłości – właściwości takie mają np. karczochy i topinambur.

 

Karczochy sprawdzą się też jako element diety odchudzającej, gdyż mają niską kaloryczność.
Foto: Healthy Living

Samo zdrowie
Karczochy są jednymi z najstarszych, a zarazem najzdrowszych warzyw na świecie. W ich składzie znajdziemy cynarynę, pochodną kwasu hydroksycynamonowego. Substancja ta wykazuje zdolność do hamowania procesu syntezy cholesterolu. Karczochy są również doskonałym źródłem związków flawonowych, garbników roślinnych, witaminy C, prowitaminy A. Zawierają także magnez, wapń, fosfor, potas oraz żelazo. Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że warzywa te charakteryzują się działaniem hipotensyjnym. Oznacza to, że delikatnie obniżają ciśnienie krwi w ciele człowieka. Oprócz tego łagodzą niestrawność, redukują nudności, wzdęcia i dolegliwości bólowe brzucha.

Topinambur z kolei kryje w sobie inulinę wykazująca działanie prebiotyczne. Czym zatem są prebiotyki? To substancje, które przyczyniają się do namnażania pożytecznych bakterii z rodzin Lactobacillus, Bifidobacterium w ludzkim jelicie. Inulina zawarta w topinamburze charakteryzuje się też działaniem przeciwmiażdżycowym oraz hipoglikemicznym. Topinambur stanowi także cenne źródło witamin oraz składników mineralnych. Znajdziemy w nim: witaminy A, E, C, tiaminę, niacynę, ryboflawinę oraz kwas foliowy. Warzywo jest również doskonałym źródłem wapnia, żelaza, cynku, sodu, potasu, fosforu, magnezu. Po prostu samo zdrowie.

Szpinak i rukiew wodna
Kolejna jarzyna, która ma bardzo dobrą opinię, to szpinak. Jest on uznawany nie tylko za zdrowy, ale również mało kaloryczny. W 100 g tego warzywa znajdują się 23 kalorie. Obfituje w: magnez, witaminę B, witaminę C, flawonoidy, witaminę A, mangan, sód, potas, wapń oraz fosfor. Regularne spożywanie szpinaku wspiera działanie mózgu oraz chroni przed rozwojem choroby Alzheimera. Jedzony regularnie przeciwdziała także rozwojowi choroby Parkinsona.

Rukiew wodna natomiast uznawana jest przez dietetyków za jedno z najzdrowszych warzyw świata. Charakteryzuje się silnym działaniem przeciwnowotworowym. Warto włączyć ją do swojego jadłospisu również z tego względu, że poprawia ona działanie układu trawiennego, zapobiega zaparciom oraz bólom brzucha. Doskonale działa na wątrobę. Bez obaw mogą sięgać po nią osoby stosujące dietę redukcyjną. W 100 g warzywa występuje zaledwie 11 kalorii. Poza tym zawiera w swoim składzie: witaminy A, C, K, z grupy B, glikozydy, izotiocyjaniany. Jest także doskonałym źródłem potasu, manganu, sodu, fosforu, potasu, żelaza oraz wapnia. Co ważne – warzywa można spożywać w dowolnej formie. Wyśmienicie smakują przyrządzone na parze, grillowane, ugotowane. Jeśli nie mamy dostępu do świeżych jarzyn, możemy sięgnąć po mrożonki lub warzywa na patelnię.

Karolina Świerc

Cytat
Rukiew wodna uznawana jest przez dietetyków za jedno z najzdrowszych warzyw świata.

Show More