Wochenblatt – Gazeta Niemców w Rzeczypospolitej Polskiej

Wochenblatt – Gazeta Niemców w Rzeczypospolitej Polskiej

Dla seniora i juniora

Chyba nikogo nie trzeba przekonywać, że w codziennej diecie dzieci i dorosłych powinny znajdować się owoce, a wśród nich gruszki, które są witaminową bombą i nie może się z nimi równać żaden suplement diety. Po gruszki należy sięgać zwłaszcza jesienią i zimą, kiedy łatwo o infekcję, zwłaszcza jeśli układ odpornościowy nie pracuje sprawnie.

Tymi owocami na pewno wzmocnimy ochronę przed zachorowaniem, a przy tym pomogą nam zmierzyć się z bólem gardła. Sok z nich w połączeniu z miodem leczy bowiem zapalenie strun głosowych i pomaga usunąć z dróg oddechowych nadmiar śluzu. Gruszki łagodzą także chroniczne stany zapalne, co zawdzięczają flawonoidom i karotenoidom. Są też doskonałym źródłem błonnika, przez co ich regularne spożywanie zapobiega wzdęciom i zaparciom. Dodatkowo usprawniają trawienie i minimalizują ryzyko wystąpienia chorób jelita grubego, zaś zawarty w tych owocach błonnik obniża poziom cholesterolu.

W diecie cukrzyka!

Gruszki cenione są także ze względu na ich pozytywny wpływ na cerę.
Foto: Healthy Living

W gruszkach znaleźć można kwas hydroksycynamonowy, który zapobiega powstawaniu guzów żołądka i płuc. Natomiast w skórce tych owoców kryje się kwercetyna, która jest bardzo silnym przeciwutleniaczem. Ważną informacją jest także to, że gruszki mogą być obecne w diecie cukrzyka, mają bowiem niski indeks glikemiczny (IG = 30). Poza tym nie stanowią zbyt dużego obciążenia dla trzustki, a dodatkowo niektóre z zawartych w nich flawonoidów poprawiają wrażliwość na insulinę i zapobiegają rozwojowi cukrzycy typu 2. Bez przeszkód mogą je spożywać osoby odchudzające się, gruszki bowiem w większości składają się z wody, a do tego zawierają też sporo pektyn. Niewiele jest też owoców, które skrywają w sobie jod, a gruszki tak. Dzięki temu są nieocenione w profilaktyce niedoczynności tarczycy. Owoc ten zawiera również bor, który pobudza umysł do wydajniejszej pracy. Bor jest równie ważny w profilaktyce osteoporozy, ponieważ minerał ten pomaga zatrzymać wapń w organizmie. Na uwagę zasługuje fakt, że gruszki polecane są w diecie kobiet ciężarnych, gdyż zawierają sporo kwasu foliowego, a ten jest niezbędny dla prawidłowego rozwoju dziecka w okresie płodowym.

Na kaca i piękną cerę

Ciekawą informację na temat gruszek zaserwowali badacze z australijskiej rządowej agencji ds. nauki i badań CSIRO. Dowiedli oni, że sok z gruszek jest pomocny w łagodzeniu dolegliwości związanych z upojeniem alkoholowym. Innymi słowy, napój ten minimalizuje skutki kaca, bo przyspiesza metabolizm alkoholu. Gruszki cenione są także ze względu na ich pozytywny wpływ na cerę. Polecane są zwłaszcza ludziom młodym, bo zawarte w nich witaminy i składniki mineralne łagodzą trądzik i zmiany zapalne skóry. Owoce te powinny też gościć w jadłospisie osób starszych, gdyż mają pozytywny wpływ na serce. Okazuje się, że zawarty w nich glutation obniża ciśnienie krwi i zmniejsza ryzyko udaru mózgu. Z kolei antyoksydanty obecne w gruszce powstrzymują proces zwyrodnienia plamki żółtej, pozwalają zatem chronić wzrok! Dostępnych jest wiele odmian gruszek, z których można przygotować smaczne kompoty i soki. Nie jest to jednak koniecznie, aby je spożywać, bo owoce te doskonale smakują na surowo. Nie nadają się natomiast do mrożenia, a zatem warto się nimi cieszyć wtedy, kiedy jest ich najwięcej.

Karolina Świerc

Show More