Wochenblatt – Gazeta Niemców w Rzeczypospolitej Polskiej

Wochenblatt – Gazeta Niemców w Rzeczypospolitej Polskiej

Nabierz blasku

Masz kruche paznokcie albo twoje włosy wypadają podczas każdego szczotkowania? Twoja cera nie wygląda dobrze mimo tego, że regularnie o nią dbasz? Taki stan może być spowodowany niedoborem beta-karotenu.

Czym zatem jest beta-karoten? Jest to organiczny związek chemiczny należący do karotenoidów. Jest on też prowitaminą witaminy A, ale nieprzekształcony w tę witaminę również ma zdolności ochraniania organizmu przed wolnymi rodnikami. Beta-karoten może chronić organizm przed powikłaniami po radioterapii i chemioterapii. Bardzo korzystnie wpływa też na układ pokarmowy oraz immunologiczny, chroni organizm przed zmianami miażdżycowymi, gdyż znacznie redukuje poziom złego cholesterolu. Kobiety, ale coraz częściej również mężczyźni, sięgają po beta-karoten głównie dlatego, że bardzo pozytywnie wpływa na naszą cerę.

Najwięcej beta-karotenu występuje w: marchewce, dyni, pomarańczach, pomidorach, papryce.
Foto: Unsplasch

Urodę na pewno poprawi
Dzięki regularnej suplementacji beta-karotenem nasza cera nabierze blasku, wyraźnie się wzmocni, a jej koloryt zdecydowanie się poprawi. Beta-karoten ma znaczenie także dla naszego wzroku, dzięki niemu możliwe jest m.in. dobre widzenie o zmierzchu. Co ciekawe, regularne spożywanie produktów bogatych w beta-karoten może zapobiegać chorobom płuc, ale warto przy tym całkowicie odstawić palenie papierosów, gdyż nie powinno się ich łączyć z beta-karotenem, który, jak się okazuje, można stosować także latem. Przygotowuje ciało do opalenizny i bardzo ładnie ją uwydatnia. Dzięki zażywaniu karotenów również zimą wyraźnie zmienimy kolor skóry. Czasami można przesadzić z dawkowaniem beta-karotenu i stać się lekko pomarańczowym, ale bez obaw –efekt ten zniknie po odstawieniu tego składnika. Co ważne – bardzo dobrze łączy się on z witaminami E, B, D oraz wapniem. Można go także znaleźć w dużych ilościach w warzywach i owocach, zwłaszcza koloru pomarańczowego, żółtego oraz czerwonego.

Naturalne źródła beta-karotenu
Najwięcej beta-karotenu występuje w: marchewce, dyni, pomarańczach, pomidorach, papryce, wiśniach, melonie, arbuzie, morelach, brzoskwiniach. Zawierają go także zielone warzywa, takie jak szpinak, brokuł, czy sałata. Jak wiadomo, wszystko, co występujące naturalnie, jest zdrowsze. Beta-karoten, który zawarty jest w pożywieniu, dostarcza nam również innych karotenoidów i jest lepiej przyswajalny przez organizm. Naturalny bata-karoten lepiej też od syntetycznego radzi sobie z antyoksydacją organizmu. Warto więc dawkować naturalne produkty zawierające ten składnik, a jeżeli wybieramy produkt syntetyczny, to wybierzmy ten najlepszy. A kiedy sięgnięcie po beta-karoten jest koniecznością? Kiedy dostrzeżemy objawy niedoboru w organizmie. A ten łatwo zauważyć. Do najczęstszych symptomów świadczących o braku tego związku można zaliczyć problemy ze wzrokiem, a także: łamanie się paznokci, nadmierne wypadanie włosów, suchość w gardle, matową, suchą i szorstką skórę.

Karolina Świerc

Show More