Wochenblatt – Gazeta Niemców w Rzeczypospolitej Polskiej

Wochenblatt – Gazeta Niemców w Rzeczypospolitej Polskiej

Naturalny lekarz

Dzisiejszy odcinek poświęcony został zielonemu jęczmieniowi, który przez wielu z nas jest niedoceniany, a szkoda. Zielony jęczmień stanowi bowiem bogactwo witamin, antyoksydantów i minerałów. Oprócz tego zawiera naturalne hormony i bardzo ważny dla nas chlorofil. Do tego w porównaniu z innymi roślinami bogaty jest w niezbędne aminokwasy, a więc takie, których nasz organizm nie potrafi sam wyprodukować.

Młody jęczmień wykazuje też silne właściwości przeciwutleniające, dzięki czemu działa przeciwzapalnie, przeciwnowotworowo i przeciwwirusowo. Pomaga też w leczeniu owrzodzeń oraz trądziku, a przy tym łagodzi bóle żołądka i stawów. Dodatkowo wysoka zawartość wspomnianego na wstępie chlorofilu sprzyja odkwaszeniu organizmu, co zapewnia mu równowagę kwasowo-zasadową. Oprócz bogactwa witamin i składników mineralnych zielony jęczmień jest również źródłem rozpuszczalnego błonnika pokarmowego, który przyspiesza metabolizm tłuszczu w organizmie i obniża stężenie cholesterolu we krwi.

Bogactwo aminokwasów, witamin i minerałów

Oprócz bogactwa witamin i składników mineralnych zielony jęczmień jest również źródłem rozpuszczalnego błonnika pokarmowego.
Foto: Healthy Living

Występujące w zielonym jęczmieniu frakcje błonnika nierozpuszczalnego wywierają korzystny wpływ na pracę układu pokarmowego. Warto wiedzieć, że spożywanie zielonego jęczmienia zapewnia nam również dostarczenie organizmowi głównych aminokwasów, takich jak: alanina, arginina, fenyloalanina, glicyna, histydyna, izoleucyna, kwas asparaginowy, kwas glutaminowy, leucyna, lizyna, metionina, seryna, treonina, tyrozyna i walina. Z głównych witamin w zielonym jęczmieniu kryją się: beta karoten, kwas foliowy, witamina A, witamina B1, witamina B2, witamina B3, witamina B5, witamina B6, witamina C, witamina E, witamina K. Natomiast podstawowe minerały, które są składową zielonego jęczmienia, to: bor, potas, fosfor, magnez, chrom, krzem, mangan, selen, miedź, sód, srebro, wapń, cynk, żelazo. Mówiąc krótko – samo zdrowie.

Najcenniejsze składniki młodego jęczmienia

– Chlorofil – to płynna energia słoneczna i gigantyczny, choć mikroskopijny, naturalny lekarz, który m.in.: oczyszcza jelita i wątrobę, pomaga zapobiegać nowotworom, reguluje menstruację, zwalcza anemię, wspomaga układ naczyniowy nóg, działa przeciwzapalnie i dezynfekująco, zwalcza bakterie beztlenowe z ust, leczy dziąsła, opryszczkę, zwalcza ból gardła, poprawia wzrok, przyspiesza gojenie się ran. Należy też dodać, że chlorofil ma skład podobny do składu hemoglobiny.

– Selen, zabezpieczający organizm przed wolnymi rodnikami i zapobiegający nowotworom.

– Błonnik, regulujący procesy trawienne, zmniejszający apetyt i oczyszczający przewód pokarmowy z toksycznych produktów przemiany materii, zalegających w jelicie grubym i zatruwających organizm, antyoksydant zapobiegający starzeniu się naszego organizmu, o działaniu również przeciwzmarszczkowym, pomagający powstrzymać procesy chorobotwórcze.

– Cholina, niezbędna do prawidłowego funkcjonowania i budowy każdej komórki naszego ciała oraz będąca budulcem dla powstania lecytyny koniecznej do prawidłowej pracy układu nerwowego.

Karolina Świerc

Show More