Wochenblatt – Gazeta Niemców w Rzeczypospolitej Polskiej

Wochenblatt – Gazeta Niemców w Rzeczypospolitej Polskiej

Uroda na wyciagnięcie ręki

Właściwości dyni znano od dawna. Jej nasiona wykorzystywano do zwalczania pasożytów, leczenia zatruć oraz chorób układu moczowego. Natomiast olej z pestek dyni od setek lat wykorzystywany był i nadal jest w medycynie ludowej, a także w kosmetyce oraz sztuce kulinarnej. Jego właściwości wspomagają leczenie chorób prostaty lub układu krążenia, ale nie tylko.

Na uwagę zasługuje też to, że olej z pestek dyni zawiera 18,8% kwasów tłuszczowych nasyconych, 33,4% kwasów jednonienasyconych oraz 47,8% kwasów wielonienasyconych. W składzie posiada także: skwalen, fitosterole, witaminy – A, D, E oraz te z grupy B. W oleju pestek dyni znajdują się również minerały, takie jak cynk, selen i potas. Należy podkreślić, że olej dyniowy jest absolutnie bezpieczny dla naszego zdrowia, a przy tym działa toksycznie na pasożyty. Dzięki zawartym alkaloidom paraliżuje organizmy pasożytnicze.

Olej z pestek dni ma zbawienne działanie na nasz organizm.
Foto: Unsplash

Na szereg dolegliwości
Przy usuwaniu pasożytów warto zastosować także środek przeczyszczający, który pomoże wydalić je z organizmu. Zawarte w dyni kwasy tłuszczowe nienasycone zapobiegają różnym chorobom układu krążenia oraz obniżają poziom cholesterolu. Uważa się, że olej z pestek dyni pozytywnie wpływa na nasz układ nerwowy. Zdaniem badaczy dzięki jego regularnemu stosowaniu poprawia się nasza pamięć i koncentracja. Dlatego olej z dyni koniecznie powinien znaleźć się menu dzieci i uczącej się młodzieży, a także w menu osób mających bardzo stresującą pracę. Obecne w oleju fitosterole łagodzą stany zapalne oraz objawy łagodnego przerostu prostaty. Olej z pestek dyni stosowany zewnętrznie może z dużą skutecznością być wykorzystany do pielęgnacji włosów i skóry. Zalecany jest przy różnego rodzaju przebarwieniach skóry, rozstępach lub skórze suchej i pękającej. Należy dodać, że przyspiesza regenerację skóry. Można go również wykorzystać przy kuracji antycellulitowej.

Olej z pestek dyni – zastosowania kulinarne
Olej z pestek dyni ma ciemnozieloną barwę. Charakteryzuje się orzechowym zapachem oraz smakiem. Używa się go na zimno. Pod wpływem temperatury traci bowiem wszystkie substancje zdrowotne! Olej z pestek dyni może być wykorzystany też jako dodatek do surówek, jajek, sałatek, warzyw lub sera. Będzie również świetnym dodatkiem do deserów. Jeśli olej z pestek dyni chcemy wykorzystać jako środek na pasożyty, powinniśmy kierować się następującym dawkowaniem: U dorosłych – 1 łyżeczka oleju na czczo, po odczekaniu 2 godzin druga łyżeczka oraz łyżeczka środka przeczyszczającego. U dzieci – 1 łyżeczka oleju na czczo, po czym łyżeczka środka przeczyszczającego. Olej z pestek dyni powinien być przechowywany w ciemnym i chłodnym miejscu. Najlepiej, aby temperatura w pomieszczeniu nie przekraczała 20 stopni Celsjusza. W szczelnym opakowaniu olej z pestek dyni można przechowywać przez ok. 3 miesiące. Smacznego i na zdrowie.

Karolina Świerc

Show More