Wochenblatt – Gazeta Niemców w Rzeczypospolitej Polskiej

Wochenblatt – Gazeta Niemców w Rzeczypospolitej Polskiej

Zboże XXI wieku

Amarantus to jedna z najstarszych roślin, jakie człowiek zaczął uprawiać, która dzięki niespotykanym właściwościom nazywana jest zbożem XXI wieku i zaliczana do grona tzw. superfood. Amarantus posiada mnóstwo witamin i minerałów, które gwarantują zachowanie zdrowia i pełni sił. Dzięki temu staje się coraz popularniejszy i na pewno warto dodać go do codziennej diety.

Zboże to ma w sobie jeszcze coś, co wyróżnia je szczególnie. Mowa o prozdrowotnym skwalenie, którego największą ilość można znaleźć w oleju z amarantusa. Ten niezwykły związek organiczny jest naturalnym składnikiem lipidów w organizmie, który chroni nas przed działaniem czynników zewnętrznych i ułatwia usuwanie toksyn. Skwalen działa też ochronnie na ośrodkowy układ nerwowy,wspiera pracę układu sercowo-naczyniowego i stymuluje produkcję hormonu zwanego DHEA, wykazującegodziałanie odmładzające.Skwalen ma równieżwłaściwościantyoksydacyjne, dzięki czemu zwalcza wolne rodniki i hamuje wchłanianie toksyn przez ściany jelit.Przypisuje mu się takżedziałanie przeciwzapalne i przeciwbólowe.

Amarantus posiada mnóstwo wiamin i minerałów, które gwarantuja zachowanie zdrowia i pełni sił.
Foto: healthy living

Po świętach jak znalazł
Poza skwalenem amarantus ma też wiele innych składników niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.Między innymi jest bogatym źródłem błonnika pokarmowego, dzięki czemu usprawnia metabolizm i wspiera nas w walce z nadmiernymi kilogramami, a zatem w okresie poświątecznym jest jak znalazł.Amarantus to także źródło białka, a więc świetnie sprawdzi się u osób, które rezygnują z jedzenia mięsa i produktów odzwierzęcych. Zboże to zawiera też duże ilości węglowodanów i nienasyconych kwasów tłuszczowych, a przy tym może się pochwalić niskim indeksem glikemicznym. Do tego nie zawieraglutenu, a zatem będzie świetną alternatywą dla klasycznych zbóż w przypadku osób, które nie tolerują glutenu lub świadomie wykluczają go ze swojej diety. Na podkreślenie zasługuje też to, że kryje on w sobie mnóstwo witamin z grupy B, dzięki czemu wspiera układ nerwowy, a także zdolności poznawcze –pamięć i koncentrację. Jest także naturalnym źródłem witaminy E, co oznacza, że ma wpływa na młody wygląd i usprawnia odnowę komórkową. Można w nim znaleźć również witaminę A, która zapewnia prawidłowe widzenie,i witaminę C, która aktywnie wspiera odporność i przyspiesza gojenie się ran.

Bogactwo minerałów
Amarantus posiada także wiele cennych minerałów. Wyjątkowo bogaty jest w magnez, potas, fosfor i wapń. Znacznie przewyższa także wiele roślin, jeśli chodzi o zawartość żelaza, bo w 100 g znajduje się aż 15 mg tego cennego pierwiastka. To pięć razy więcej niż znajdziemy np. wszpinaku.Ze względu na cenne właściwości amarantus do swojej diety powinny włączyć przede wszystkim osoby borykające się z anemią i zbyt niskim poziomem hemoglobiny. Duża ilość żelaza sprawia, że po amarantus powinny często sięgać także kobiety w ciąży.Posiłki z wykorzystaniem tego zboża wpływają również pozytywnie na ogólną odporność organizmu, a więc poleca się go głównie w sezonie jesienno-zimowym, kiedy ryzyko infekcji wirusowych i bakteryjnych jest większe.Składniki mineralne sprawiają ponadto, że amarantus jest świetnym sprzymierzeńcem w walce o piękną sylwetkę. Ze względu na dużą ilość błonnika znacznie przyspiesza przemianę materii i reguluje pracę jelit. Polecany jest więc wszystkim tym, którzy mają kłopoty trawienne, takie jak zespół jelita drażliwego czy nawracające zaparcia.

Karolina Świerc

Show More