Wochenblatt – Gazeta Niemców w Rzeczypospolitej Polskiej

Wochenblatt – Gazeta Niemców w Rzeczypospolitej Polskiej

Znakomity ochroniarz

Ananas to soczysty, aromatyczny owoc, który jest źródłem cennych witamin, soli mineralnych i kwasów owocowych. Zawiera bardzo mało kalorii, pomimo że jest bogaty w cukry proste. Poza niewielką liczbą kalorii owoce te zawierają też m.in. kwasy organiczne, związki miedzi i potasu.

Na szczególną uwagę zasługuje to, że ananas wydziela bromelainę, tzn. grupę enzymów proteolitycznych, która wykazuje właściwości przeciwzapalne i przeciwobrzękowe. Dzięki bromelainie do właściwości ananasa zalicza się leczenie obrzęków pourazowych i pooperacyjnych, szczególnie przegrody nosowej i zatok. Ponadto owoc ten ma właściwości łagodzenia bólu i obniżania temperatury ciała podczas gorączki. Wykorzystuje się go także do zapobiegania osteoporozie, wspomagania leczenia dny moczanowej, łagodzenia stanów zapalnych oskrzeli i płuc.

Spożycie ananasów zaleca się osobom z problemami żołądkowymi i na diecie, ze względu na zdecydowaną poprawę trawienia.
Foto: Unsplash

Wzmacnia układ immunologiczny

Odgrywa też ważną rolę w odchudzaniu, gdyż wspomaga procesy przemiany materii. Należy jednak pamiętać, że suplementy zawierające błonnik z ananasa nie są gwarancją utraty dodatkowych kilogramów. On jedynie wspomoże nas w odchudzaniu, ale konieczna jest zmiana diety i zwiększenie aktywności fizycznej. Warto pamiętać, że ananasy są doskonałym źródłem wielu witamin i minerałów. Między innymi: witamin A, C, B1, B2, B6 oraz PP, a także kwasu foliowego, fosforu, cynku, miedzi, żelaza i manganu. Spożycie ananasów zaleca się osobom z problemami żołądkowymi i na diecie, ze względu na zdecydowaną poprawę trawienia. Jedzenie ananasa zmniejsza również zgagę i inne zakłócenia ze strony żołądka, bo kryjąca się w tym owocu bromelaina to enzym, który jest w stanie rozłożyć tysiąckrotnie więcej protein niż sam waży. Ponadto ananasy można wykorzystać we wspomaganiu rozpuszczania zakrzepów krwi oraz wzmacniania układu immunologicznego i niszczenia zmutowanych komórek rakowych. Może to zapobiec m.in. rakowi piersi, płuc, jelita grubego, jajników i skóry. Można zatem bez przesady stwierdzić, że ananas to znakomity ochroniarz naszego zdrowia.

Zastosowanie ananasa

Ananas to nie tylko niski poziom kalorii i zdrowa dieta, ale także ważny składnik kosmetyków. Owoce te cenione są w peelingach enzymatycznych, a wspomniana wcześniej bromelaina pomaga usuwać martwe komórki naskórka bez podrażnienia skóry. Ze względu na właściwości przeciwzapalne ananasy używane są w kremach i balsamach antycellulitowych, a dzięki zawartości witaminy C wykorzystuje się je do produkcji kosmetyków likwidujących przebarwienia skóry. Sok z tych owoców jest także dobry na pękające wokół paznokci skórki. Aby przygotować specjalny, naturalny krem na pękające skórki wokół paznokci, wystarczy sok ananasa połączyć z oliwą z oliwek. Do miseczki porcelanowej wyciskamy sok z ananasa, lekko podgrzewamy, łączymy go z łyżką stołową oliwy z oliwek i przez pół godziny moczymy w nim końce palców bądź całe dłonie. Ponadto witamina C z ananasa zlikwiduje przebarwienia, a paznokcie będą zadbane i błyszczące. Cóż – ananas jest cennym składnikiem zdrowej diety, dlatego warto, aby znalazł się w twoim jadłospisie jak najprędzej, jeśli jeszcze nie jest.

Karolina Świerc

Show More