Nie jest tajemnicą, że nasza dieta powinna być bogata we wszystkie niezbędne witaminy, minerały oraz inne składniki odżywcze. Między innymi w witaminę B12, której niedobór może być bardzo przykry w skutkach dla naszego organizmu. Długotrwała niedostateczna ilość witaminy B12 w ludzkim organizmie może nawet zagrażać życiu!
Istotne jest więc odpowiednie rozpoznanie i leczenie niedoboru witaminy B12. Tym bardziej że objawy niedoboru tej witaminy są bardzo różne.
Drastyczne objawy niedoboru
Niedostateczna ilość witaminy B12 manifestuje się jako złożony zespół chorobowy, na który składają się objawy somatyczne, neurologiczne i psychiatryczne. Objawy somatyczne to głównie pojawiająca się niedokrwistość, osłabienie, zmęczenie, zaburzenia pamięci i koncentracji, bóle głowy, tachykardia, zawroty głowy, bladość skóry i błon śluzowych. Oprócz tego pojawiają się także objawy ze strony przewodu pokarmowego: pieczenie języka, brak czucia smaku, brak apetytu i z czasem chudnięcie. Z kolei objawy neurologiczne niedoboru tej witaminy często dają znać o sobie w postaci osłabienia, zaburzenia czucia, dotyku czy wibracji, a także czucia temperatury i bólu. Do innych objawów zaliczamy: osłabienie siły mięśniowej kończyn oraz wzrost napięcia mięśniowego, zanik nerwu wzrokowego, co objawia się początkowo mroczkiem w polu widzenia, następnie osłabieniem ostrości wzroku, a z czasem nawet dochodzi do ślepoty. Natomiast objawy psychiatryczne to zaburzenia poznawcze, otępienie, zaburzenia zachowania, apatia, drażliwość, splątanie, zespoły urojeniowe, depresja. Przy znacznym i długotrwałym niedoborze witaminy B12 może dojść nawet do śpiączki, która najprawdopodobniej wynika z niedokrwistości oraz mocznicy.
Niedobór – skąd się wziął?
Warto zatem wiedzieć, skąd się biorą przyczyny niedoboru witaminy B12, a te są różne. Pomijając choroby wywołujące go, istotny wpływ ma też niewłaściwa dieta. Należy przy tym pamiętać, że niedobór witaminy B12 pojawia się często u wegan, alkoholików, anorektyków i ludzi starszych źle się odżywiających.
Każda z osób, które odczuwają dolegliwości, o których była mowa wyżej, powinna udać się do lekarza i przeprowadzić odpowiednie badania. Leczenie niedoboru witaminy B12 polega przede wszystkim na podawaniu medykamentów, na ogół należy podawać ją dziennie w dawce 1000 μg j.m., aż do przywrócenia wartości prawidłowych w organizmie, które wskaże lekarz.
Niezmiernie ważna jest zmiana diety, tak aby znów nie doprowadzić do niedoboru witaminy B12. A gdzie jej szukać poza apteką? Sporo jest jej w jajkach, które zawierają wszystkie niezbędne witaminy z grupy B, w tym dużą ilość witaminy B12, a także w mleku i jego przetworach. Jedna szklanka mleka 2-procentowego zaspokaja 100% zapotrzebowania na witaminę B12, dużo jest jej również w mleku sojowym, którego z kolei jedna filiżanka dostarcza około 50 procent dziennego zapotrzebowania na tę witaminę. Można także sięgnąć po ryby, które też są bogate w witaminę B12, głównie sardynki, makrela i łosoś, także wątróbka jest jedną z najbogatszych źródeł witamin z grupy B, w tym B12.
Karolina Świerc