Wochenblatt – Gazeta Niemców w Rzeczypospolitej Polskiej

Wochenblatt – Gazeta Niemców w Rzeczypospolitej Polskiej

Chiński specjał

Zielona herbata, mimo niekoniecznie przyjemnego smaku, cieszy się ogromną popularnością na całym świecie. Uznawana jest za „napój młodości”, obniżający poziom „złego” cholesterolu i wspomagający odchudzanie. Wielu naukowców twierdzi również, że zielona herbata kryje w sobie szereg składników, które bardzo korzystnie wpływają na nasz organizm.

 

Zielona herbata to jedna z najzdrowszych herbat dostępnych na rynku.
Foto: unsplash

 

 

Chińczycy na przykład od stuleci stosowali zieloną herbatę w leczeniu bólów głowy, zaburzeń trawienia, ospałości, rozstrojów żołądka, a prowadzone od dziesięcioleci badania nad właściwościami zielonej herbaty potwierdzają, że za wielkim murem mieli rację. Potwierdzono również, że zielona herbata zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby serca. Powodów jej siły i skuteczności uzdrawiania jest wiele, m.in. to, że zawiera wiele minerałów i mikroelementów, jak fluor, żelazo, sód, wapń, potas, cynk oraz witaminy A, B, B2, C, E, K.

 

Inne zalety

Ponadto stwierdzono, że picie zielonej herbaty przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej oraz zapobiega otyłości, a dzięki obecności taniny, która łagodzi pobudzające działanie teiny, uspokaja i wprowadza człowieka w przyjemny stan, pozwalając jednocześnie na zachowanie czujności umysłu. Z kolei przedstawione niedawno wyniki badań, sugerują, iż zielona herbata może znaleźć zastosowanie w zapobieganiu chorobom nowotworowym i że zawarte w niej polifenole spowalniają rozprzestrzenianie się komórek nowotworowych. Natomiast naukowcy z Uniwersytetu Newcastle (Anglia) dowodzą, że regularne picie zielonej herbaty może zmniejszać ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera, demencji i innych chorób neurodegeneracyjnych. Dużą rolę w rozwoju tych chorób odgrywają takie substancje jak nadtlenek wodoru i beta-amyloid, a zgodnie z wynikami badań, trawienie zielonej herbaty w jelitach zwiększa skuteczność jej składników w zwalczaniu tych związków. Za ochronę przed toksycznymi substancjami odpowiadają w tym przypadku polifenole. Jednocześnie naukowcy informują, że przeprowadzane będą kolejne badania nad zieloną herbatą, które mają pomóc odkryć jej kolejne lecznicze właściwości.

 

 

Jak parzyć zieloną herbatę?

 

Zdarza Ci się, że zaparzysz zieloną herbatę, a później nie jesteś w stanie jej wypić, bo albo wyszła za mocna, albo jej smak niekoniecznie ci odpowiada? Można temu zaradzić. Aby zielona herbata była smaczniejsza, wystarczy zastosować kilka rad. Jeśli wydaje ci się zbyt mocna, możesz rozcieńczyć ją ciepłą wodą, spróbuj też skrócić czas parzenia, dwie minuty najzupełniej wystarczą, aby się zaparzyła. Dodaj do filiżanki plasterek cytryny lub pół łyżeczki soku z cytryny albo kilka świeżych liści mięty do naparu. To sprawi, że utraci gorzkawy posmak. Aby posłodzić zieloną herbatę, wybierz pół łyżeczki soku z granatu, łyżeczkę miodu lub kropelkę ekstraktu waniliowego. Zielona herbata może też smakować lepiej po dodaniu do niej smakowych syropów lub soków owocowych.

 

Po ostudzeniu zielonej herbaty do naparu możesz dorzucić kawałki zamrożonych owoców lub kostki lodu. Wtedy zamieni się w orzeźwiający napój na lato. Możesz też wybrać zieloną herbatę z już dodanym smakiem, np. cytrynowym. Pamiętaj: zielona herbata zawiera przeciwutleniacze i inne składniki odżywcze, co sprawia, że jest jedną z najzdrowszych herbat dostępnych na rynku. Często twierdzi się też, że zdrowa dieta nie może się obejść bez zielonej herbaty.

 

Karolina Świerc

 

Show More