Wochenblatt – Gazeta Niemców w Rzeczypospolitej Polskiej

Wochenblatt – Gazeta Niemców w Rzeczypospolitej Polskiej

Kolba Kolumba

Kukurydza to obecnie jedna z najpopularniejszych roślin uprawnych świata, dzięki czemu co roku zbiera się około 900 milionów ton żółtych nasion. Obecnie spożywamy ją głównie w postaci płatków śniadaniowych, mąki i kasz. Nie wszyscy zdajemy sobie jednak sprawę z tego, że kolby kukurydzy są bogactwem witamin i składników, które regulują pracę naszego organizmu.

 

Kukurydza nie zawiera glutenu, stąd to dobry wybór dla alergików.
Foto: healthy living

 

Chociaż kukurydzę uprawiały już 7 tysięcy lat temu plemiona zamieszkujące Amerykę Łacińską, to w Europie pojawiła się dopiero w XVI wieku za sprawą Krzysztofa Kolumba, a później trafiła do Azji i Afryki. Do Polski dotarła dopiero na przełomie XVII i XVIII wieku z Rumunii lub Węgier. Należy tu dodać, że odmian kukurydzy są tysiące, oprócz tej najpopularniejszej, żółtej, znana jest np. kukurydza biała, czerwona, niebieska. Istnieją też kolby o różnokolorowych ziarnach. Idealne warunki dla jej wzrostu zapewnia klimat podzwrotnikowy, jednak równie dobrze adaptuje się w klimacie umiarkowanym.

 

Potężne atuty – witaminy i minerały

W zależności od przeznaczenia najczęściej uprawiane są trzy rodzaje kukurydzy: cukrowa, którą kupujemy w kolbach i możemy znaleźć w puszkach, pastewna, przeznaczona na paszę dla zwierząt, oraz zbożowa – na mąkę i kasze. Roślina ta to przede wszystkim bogate źródło witamin i składników odżywczych. Wśród wartości odżywczych kukurydzy warto wymienić witaminy A, C, D, E, z grupy B, niacynę, kwas foliowy oraz magnez, cynk, żelazo, wapń, selen, potas, fosfor, miedź i jod. Swój żółty kolor roślina ta zawdzięcza karotenoidom, takim jak zeaksantyna i luteina. Należy jednak pamiętać, że kukurydza jest dość kaloryczna, bo 100 g zawiera 110 kcal. W związku z tym nie jest polecana osobom na diecie. Mimo to obecnie popularność szybko rośnie, a to przez fakt, że jej ziarna nie zawierają glutenu, a dzięki zawartości witaminy E odżywia i nawilża skórę, z kolei beta-karoten zapewnia jej zdrowy, brzoskwiniowy odcień. Wśród wartości odżywczych kukurydzy należy wymienić także przeciwutleniacze, takie jak zeaksantyna i luteina.

 

Pomocna ciężarnym, na wzrok i nie tylko

Ten drugi z przeciwutleniaczy chroni wzrok i zmniejsza ryzyko wystąpienia zwyrodnienia plamki żółtej. Z tego względu luteina w kukurydzy poleca się nie tylko osobom uskarżającym się na pogarszanie wzroku, ale też kobietom w ciąży, ponieważ zawarte w niej właściwości wpływają na odpowiedni rozwój płodu, a u kobiet niebędących w ciąży – na owulację. Natomiast dzięki zwartości selenu kukurydzę można wykorzystać też jako wspomaganie terapii antynowotworowej. Dobra jest też dla osób, które zmagają się z chorobami nerek, gdyż żółte ziarna wspomagają pracę wątroby i pomagają usuwać z organizmu złogi nagromadzonego cholesterolu. W problemach związanych z układem moczowym i w częstym występowaniu zapalenia pęcherza moczowego poleca się picie wody pozostałej po gotowanej kukurydzy.
Roślinę tę można wykorzystać do przygotowania zupy oraz farszu, np. do naleśników, ale może być też samodzielnym dodatkiem do dania mięsnego. Ponadto z ziaren piecze się ciasta i przygotowuje napoje, takie jak atoli, czyli popularny w Ameryce Środkowej napój z miodem i brązowym cukrem. Jednak równie dobrze smakuje kukurydza gotowana, jak i pieczona na grillu.

 

Karolina Świerc

Show More