Wochenblatt – Gazeta Niemców w Rzeczypospolitej Polskiej

Wochenblatt – Gazeta Niemców w Rzeczypospolitej Polskiej

Odżywi, uspokoi, urody doda

W dzisiejszym odcinku pragnę przybliżyć prozdrowotne właściwości owsa, o którym była już mowa na naszych łamach, ale z uwagi na to, że w przeciwieństwie do innych zbóż, takich jak pszenica czy żyto, owies wciąż jest mało popularny, absolutnie zasługuje na przypomnienie. Wciąż jednak kojarzony jest z pokarmem dla koni, dlatego nie każdy człowiek ma owies w swoim jadłospisie, co jest dużym błędem.

 

Owies zapobiega także cukrzycy, bo zawarte w nim fruktany wpływają korzystnie na lipidową gospodarkę organizmu.
Foto: unsplash

 

Wartości odżywcze i właściwości owsa czynią z niego ciekawą roślinę, która nie tylko obniża pozom cholesterolu we krwi, ale i wykazuje działanie przeciwnowotworowe, moczopędne i uspokajające. Poza tym kilogram owsa zawiera od 15 do 48 mg witaminy E, która jest znanym przeciwutleniaczem, zwalniającym procesy starzenia. Chroni nas przed zawałem, miażdżycą i tworzeniem się zakrzepów. Innymi antyoksydantami, które znajdują się w owsie, są kwasy: fenolowy, ferulowy i kawowy. Najwięcej zawiera ich łupina owsa, której niestety nie jemy, ale za to otręby owsiane mają jej pod dostatkiem.

 

Witaminy, sole mineralne

Owies zawiera także avenatramidy. Są to związki wyłapujące niebezpieczne, reaktywne formy tlenu, które pustoszą nasz organizm. Obecne są one w mące owsianej i łupinkach. Ponadto w owsie kryją się witaminy z grupy B, sole mineralne i lecytyna.
Jego wartość odżywcza jest stosunkowo duża, ponieważ zawiera 2–3 razy więcej tłuszczu niż inne zboża, a tłuszcz ten składa się z kwasu linolowego, który zapobiega rozwojowi miażdżycy, i kwasu oleinowego, który nadaje się do smażenia i palmitynowego. Owies wykazuje też działanie podobne do opium, stymulując układ nerwowy. Ziarno owsa zawiera także błonnik, przez co stabilizuje poziom cukru we krwi, co jest bardzo ważne dla chorych na cukrzycę. Dlatego zaleca się jej spożywanie na śniadanie lub kolację. Poza tym do właściwości owsa zaliczamy m.in. zapobieganie kamicy nerkowej – zawarte w owsie saponiny i flawonoidy mają działanie moczopędne, a dodatkowo chronią nerki i pęcherz moczowy. Substancje te wykazują działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. Za zapobieganie krystalizacji składników mineralnych w układzie moczowym odpowiada krzemionka. Owies ułatwia też odchudzanie, bo zawiera dużą ilość błonnika, a do tego płatki owsiane pęcznieją w żołądku, zapewniając na długo uczucie sytości.

 

Na cukrzycę, odporność itd.

Owies zapobiega także cukrzycy, bo zawarte w nim fruktany wpływają korzystnie na lipidową gospodarkę organizmu. Poza tym wzmacnia odporność, gdyż dostarcza organizmowi beta-glukany, które wspierają florę bakteryjną, stymulują układ immunologiczny i zwiększają odporność. Roślina ta poprawia też pracę układu pokarmowego. Owies łagodzi stres, a za złagodzenie długotrwałego stresu lub polepszenie jakości snu odpowiadają zawarte w owsie minerały – w tym żelazo, magnez, miedź, potas, wapń oraz witaminy z grupy B. Zboże to leczy też problemy z potencją, stąd wyciągi z ziela owsa używane są w wielu preparatach poprawiających potencję. Chroni także przed chorobami układu krążenia, ponieważ związki sterolowe i beta-glukany obniżają poziom cholesterolu, ograniczają jego wchłanianie oraz chronią przed miażdżycą.

Warto dodać, że owies pielęgnuje wrażliwą skórę – związki polifenolowe zawarte w owsie czynią go świetnym składnikiem wielu kosmetyków. Jego właściwości przeciwutleniające, nawilżające i zmiękczające pomagają w regeneracji i odmłodzeniu skóry. Po owies winny też sięgnąć osoby starsze, gdyż łagodzi on dolegliwości reumatyczne – odwary z ziela owsa łagodzą bóle o pochodzeniu artretycznym i reumatycznym.

 

Karolina Świerc

Show More