„Schlesien. Rezepte, Geschichten und historische Fotos” to zbiór błyskotliwych opowieści o starych potrawach kuchni śląskiej, ilustrowany archiwalnymi fotografiami ukazującymi ludzi oraz bogactwo krainy rozciągającej się od Zielonej Góry i Hoherswerdy na zachodzie aż po Katowice i Pszczynę na wschodzie.
Temat
Hanna Grandel-Dlugosch pozostaje wierna tradycjom kulinarnym i włożyła wiele pasji tworząc zbiór ponad 100 przepisów i przytaczając często pełne humoru historie z nimi związane. W książce znajdziemy ponadto wiersze i prozę autorstwa m.in. Friedricha Bischoffa, Karla Wilhelma Michlera, Hansa Rößlera, Ernsta Schenke i Adolfa Hayduka, tworzących w gwarze śląskiej. Aż ślinka cieknie od samego czytania.
Kuchnia łączy pokolenia
Autorka pokazuje czytelnikom, że kuchnia – jako miejsce spotkań rodzinnych, z przyjaciółmi, z sąsiadami – stać się może łącznikiem między odchodzącym pokoleniem przedwojennych autochtonów z powojennymi oraz i dzisiejszymi, młodymi mieszkańcami Śląska, rozumianego jako region w obecnych granicach wschodnich Niemiec i Polski.

Podsumowanie
To nie tylko książka kucharska, ale wyjątkowa i nostalgiczna podróż przez krainę, która powoli odchodzi w zapomnienie: czasem słodką, czasem pachnącą miodem i piwem, poprzecinaną szumem śląskiego morza lasów i zagajników. Ta książka zabiera nas w podróż do przeszłości i oferuje wgląd w świat pełen tradycji, smaków i historii, które należy zachować.
Książka dostępna jest w Bibliotece Austriackiej w Opolu.
Do kupienia np. TU
Małgorzata Janik