Kurs sobotni w DFK Gogolin w ostatnią sobotę został zorganizowany w sposób szczególny. Po raz pierwszy była tam możliwość przygotowania tortu.
Dzięki wsparciu młodego cukiernika pieczenie stało się dla dzieci świetnym przeżyciem. Poznały one nazwy przydatnych składników, potrzebnych do wykonania ciasta, w języku niemieckim. Według przepisu wykonały ciasto z kremem truskawkowym do wcześniej przygotowanego biszkoptu. Z chętnie udzielaną pomocą dzieci stopniowo powstawał pyszny tort truskawkowy z napisem „Samstagskurs”. Dekorowanie tortu sprawiło im najwięcej radości. Następnie każde dziecko otrzymało kawałek truskawkowego wypieku do zjedzenia.
Tort nie tylko ładnie wyglądał, ale również smakował wyśmienicie. Ponadto przygotowano kulki serowe, a na koniec dzieci dekorowały bezoletki. Powstałe wypieki bardzo smakowały, a nowo poznane słowa szybko zostały zapamiętane. DFK Gogolin pragnie podziękować młodemu cukiernikowi Dominikowi Łakomemu za wspólne pieczenie oraz za profesjonalne wsparcie.
SZ