Liczi to roślina pochodząca z południowo wschodnich regionów Azji – Kambodży, Filipin czy Wietnamu. Inne jej nazwy to chińska śliwka lub bliźniarka smaczna. Jej właściwości lecznicze i walory smakowe znane były od dawna przede wszystkim w Chinach. Wierzono, że liczi dodaje energii i wpływa na poprawę nastroju. Ponadto bardzo ładnie wygląda w ogrodzie ze względu na piękną formę i zabarwienie.
Skupmy się jednak na jej pięknie wewnętrznym. Otóż owoce liczi zawierają w sobie: białko, tłuszcz, węglowodany oraz błonnik i są bogate w wiele witamin, ale swoje walory odżywcze zawdzięczają przede wszystkim witaminom C, B6, E i K. Ponadto w skład liczi wchodzą również: tiamina, ryboflawina, niacyna i kwas foliowy. Owoc ten kryje w sobie też takie minerały jak: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk oraz tłuszcze nasycone – jednonienasycone i wielonienasycone. Pod skórką znajduje się miękki miąższ, a w środku tkwi duża ciemnobrązowa pestka. Po oderwaniu owocu od gałązki liczi psuje się bardzo szybko. Dlatego po zakupie należy ten owoc spożyć w ciągu 2–3 dni.

Foto: Unsplash
Bogate zastosowanie
Na uwagę zasługuje też wyjątkowy aromat tej rośliny, który jest słodki i orzeźwiający. Owoce liczi mogą być spożywane na surowo, ale najpierw należy pozbyć się skórki i pestki, ponieważ do jedzenia nadaje się miąższ. Ma on słodki, lekko kwaśny smak. Liczi bardzo dobrze sprawdzają się też jako dodatek do deserów, ciast i lodów. Można też wykorzystać je przy komponowaniu sałatek, a także dodawać do mięsa, ryb oraz owoców morza. Warto podkreślić również, że owoce te nadają się do spożywania nie tylko w konsystencji stałej, ale warto też przyrządzać z nich soki i napoje. Mogą także być suszone i stosowane jako uzupełnienie potraw. Przy zakupie liczi trzeba jednak zwrócić uwagę na jakość owoców i ich jędrność. Najistotniejszy jest jednak fakt, że spożywanie liczi ma wiele zalet zdrowotnych. Owoce te powodują bowiem utlenianie i obniżenie stężenia szkodliwego cholesterolu, podwyższają za to poziom tego, który jest przydatny organizmowi. Takie właściwości powodują, że liczi jest bardzo dobrym wyborem, jeśli chodzi o działanie w celu zapobiegania powstawaniu miażdżycy.
Liczi doskonale sprawdzi się podczas sezonu jesienno-zimowego, zabezpieczając przed przeziębieniami.
To musisz wiedzieć
Liczi zapewnia też dzienną dawkę zapotrzebowania na witaminę C, która występuje w owocu w dużych ilościach. Doskonale się więc sprawdzi podczas sezonu jesienno-zimowego, zabezpieczając przed przeziębieniami i wzmacniając odporność organizmu. Co równie istotne, a może jeszcze ważniejsze – z korzenia liczi robi się wywar pomagający w leczeniu zatorów w klatce piersiowej. Stosuje się go także na ból gardła. Do tego duże stężenie witaminy C w tym owocu ułatwia powstawanie kolagenu. Dzięki temu procesy starzenia się skóry są spowalniane. Natomiast za sprawą zawartości potasu liczi nadaje się jako regulator ciśnienia krwi, a przy tym bardzo dobrze wpływa też na pracę serca. Z kolei flawonoidy, które znajdują się w tych owocach, przyczyniają się do hamowania rozwoju komórek nowotworowych. W składzie liczi znajduje się też błonnik, który wraz z wodą wpływa na łatwiejsze trawienie oraz zapobieganie zaparciom. Liczi stosuje się też w stanach zapalnych. Używa się do tego nasion owocu, ale w sproszkowanej formie. Mają one również działanie przeciwbólowe. Mówiąc krótko – liczi smakuje i leczy.