Marchew należy do na szczęście docenianych warzyw. Charakteryzuje się wysoką zawartością skrobi, czyli węglowodanów. Jest również dobrym źródłem błonnika pokarmowego, który zwiększa uczucie sytości i pomaga kontrolować poziom cukru we krwi. Regularne spożywanie marchwi w ramach urozmaiconej diety m.in. przyczynia się do poprawy stanu naszej cery i zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworów.
Warto uzbroić się w świadomość, że marchew zawiera szereg składników odżywczych ważnych dla zachowania zdrowia. Jest źródło witamin B1, B2, B3, B5, B6, kwasu foliowego oraz antyoksydantów – witaminy C oraz beta-karotenu, czyli prowitaminy A. Marchew zapewnia również składniki mineralne, ponieważ dostarcza sporo potasu, a w niewielkich ilościach również wapń, magnez, fosfor, żelazo, miedź i cynk.

Foto: Unsplash
Beta-karoten w marchwi
Kryjący się w marchwi beta-karoten należy do grupy karotenoidów, czyli żółtych, pomarańczowych i czerwonych barwników roślinnych o działaniu antyoksydacyjnym. Karotenoidy biorą udział w eliminowaniu wolnych rodników, których nadmiar w organizmie przyczynia się do uszkodzeń ważnych struktur komórkowych, a w konsekwencji rozwoju chorób. Ich spożycie wiąże się z niższym ryzykiem rozwoju chorób serca, nowotworów czy chorób neurodegeneracyjnych. Należy dodać, że beta-karoten to prowitamina A – związek, z którego nasz organizm wytwarza cenną witaminę A. Jej przewlekły niedobór może skutkować problemami z widzeniem, zwłaszcza o zmierzchu i w nocy, opóźnioną akomodacją oka w ciemności, zmniejszeniem odporności na infekcje, przesuszoną skórą, zaburzeniami funkcjonowania układu nerwowego, zanikiem miesiączki. Beta-karoten słynie także z tego, że wspomaga opalanie, pozwala na dłużej cieszyć się letnią opalenizną i sprawia, że skóra ma piękny, złocisty odcień. Dodatkowo zapobiega powstawaniu przebarwień, nieestetycznych plam i zmniejsza ryzyko poparzenia podczas kąpieli słonecznych. Prowitamina A nie tylko wspomaga funkcjonowanie narządu wzroku, lecz również chroni przed chorobami serca, miażdżycą i rozwojem nowotworów. Aby w jak największym stopniu wykorzystać dobroczynne właściwości beta-karotenu, najkorzystniej jest spożywać marchew gotowaną lub pieczoną, skropioną oliwą z oliwek lub z dodatkiem orzechów.
Marchwi nie powinno zabraknąć w jadłospisie, jeśli zależy nam na młodej i promiennej cerze.
Warzywo dla każdego
Marchew spożywana w całości ma niski indeks glikemiczny, co oznacza, że można ją spożywać przy cukrzycy i insulinooporności, ale warto uwzględnić w posiłkach przede wszystkim marchew surową. W niewielkich porcjach dopuszczalna jest również marchew gotowana w całości, najlepiej jako dodatek do zbilansowanego posiłku zawierającego źródło białka i tłuszczu. Ich towarzystwo sprawia, że węglowodany z marchwi są wolniej trawione, a dzięki temu poziom cukru we krwi podnosi się powoli. Marchew jest warzywem niskokalorycznym, dlatego sprawdzi się też jako element diety odchudzającej. Charakteryzuje się wysoką zawartością błonnika pokarmowego, który sprawia, że posiłki są bardziej sycące, co pomaga kontrolować apetyt. Ponadto błonnik wpływa korzystnie na pracę układu pokarmowego, reguluje rytm wypróżnień, przeciwdziała zaparciom, reguluje poziom cukru i cholesterolu we krwi. W formie gotowanej marchew polecana jest małym dzieciom, ponieważ ma słodki smak, a jej miękka konsystencja jest łatwa do pogryzienia. W tej formie wskazana jest również osobom starszym z problemami w gryzieniu i połykaniu. Marchwi nie powinno też zabraknąć w jadłospisie, jeśli zależy nam na młodej i promiennej cerze. Jej spożywanie wpływa także korzystnie na narząd wzroku, a z uwagi na wysoką zawartość potasu jest również polecana osobom z nadciśnieniem tętniczym.