Wochenblatt – Gazeta Niemców w Rzeczypospolitej Polskiej

Wochenblatt – Gazeta Niemców w Rzeczypospolitej Polskiej

Długa lista dobrodziejstw

Jęczmień, zarówno dojrzały, jak i młody, zdecydowanie warto włączać do codziennej diety. Ma to związek z jego imponującymi walorami odżywczymi i właściwościami prozdrowotnymi. Do tego jest zbożem o niezbyt wygórowanych wymaganiach klimatycznych i glebowych. Uprawia się go zarówno w klimacie umiarkowanym, jak i podzwrotnikowym.


Jęczmień zwyczajny, który uprawiany jest w Polsce, to podstawowy surowiec do produkcji kasz oraz słodu jęczmiennego w browarnictwie. Jest także rośliną pastewną. Ponadto wykorzystuje się go przy produkcji szkockiej i irlandzkiej whisky. Niektóre gatunki jęczmienia są roślinami ozdobnymi (jęczmień grzywiasty) lub chwastami (jęczmień płonny). Najważniejsze jest jednak to, że jęczmień cechuje wysoka zawartość witamin, głównie z grupy B, oraz minerałów – fosforu, cynku, magnezu, miedzi, potasu, manganu, selenu, sodu, wapnia i żelaza, a także antyoksydantów.

Jęczmień zwyczajny, który uprawiany jest w Polsce, to podstawowy surowiec do produkcji kasz.
Foto: heakkthy living

Bomba zdrowia
Jęczmień stanowi także bogactwo choliny, beta-glukanu i błonnika. Ponadto, w porównaniu do innych zbóż, zawiera mniej tłuszczu i kalorii i ze względu na imponujące wartości odżywcze traktuje się go jak żywność funkcjonalną. Specjaliści zalecają, aby do codziennej diety włączyć nie tylko kaszę jęczmienną, ale i młody jęczmień, czyli niedojrzałą formę kłosów zboża. Jakie są jego wartości odżywcze? Młody jęczmień to przede wszystkim cenne źródło witamin z grupy B – B1, B2, B3, B4, B7, β-karotenu, witamin – C, E i K. Zawiera również związki mineralne oraz pierwiastki śladowe, takie jak: potas, selen, miedź, mangan bor, chrom, cynk, fosfor, żelazo. Sporo w nim także aminokwasów (m.in. kwas glutaminowy i asparaginowy, tyrozyna, tryptofan, metionina, cystyna) oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych, głównie kwasu linolowego i linolenowego. W młodym jęczmieniu znajdują się również błonnik, chlorofil, kwas foliowy i cholina. Można rzec – bomba zdrowia.

Walory prozdrowotne
Jęczmień w każdej formie warto włączać do codziennej diety. Głównie dlatego, że obniża ciśnienie krwi, zapobiega nadciśnieniu i chorobie niedokrwiennej serca, zmniejsza ryzyko wystąpienia otyłości, znacznie obniża poziom cholesterolu we krwi, zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego. Poza tym jęczmień reguluje poziom glukozy we krwi, zapobiega jej gwałtownym wzrostom po zjedzeniu posiłku, przeciwdziała cukrzycy,reguluje poziom lipidów w organizmie, usprawnia metabolizm węglowodanów i sprzyja lepszej pracy układu pokarmowego. Ma także pozytywny wpływ na kondycję skóry i włosów, zmniejsza stany zapalane, pomaga w absorpcji tłuszczu, zwiększa produkcję limfocytów,dba o zdrowie kości, wzmacnia mięśnie, dobrze działa na bezsenność, usprawnia pamięć. Na uwagę zasługuje też fakt, że pomaga w detoksykacji niektórych związków rakotwórczych w organizmie, może spowalniać tempo rozwoju zmian nowotworowych, obniża ryzyko wystąpienia raka jelita grubego!

Jak jeść młody jęczmień?
Jęczmień zielony można spożywać na różne sposoby. Dużą popularnością cieszy się proszek z jęczmienia, który można rozpuścić w wodzie bądź dodawać do koktajli warzywnych i warzywno-owocowych. Można go również spożywać w postaci naturalnej jako kiełki. Wyhodowanie ich z młodego jęczmienia nie jest trudne. Wystarczy kupić specjalne nasiona oraz kiełkownicę, choć dobrze sprawdza się także talerz z namoczoną w wodzie gazą czy ligniną. Kiełki jęczmienia można dodawać do kanapek i sałatek. Można też zaopatrzyć się w tabletki z zielonegojęczmienia.

Karolina Świerc

Show More