Wochenblatt – Gazeta Niemców w Rzeczypospolitej Polskiej

Wochenblatt – Gazeta Niemców w Rzeczypospolitej Polskiej

Eksplozja energii

Owoc granatu często nazywany jest także owocem życia i, co za tym idzie, coraz częściej gości w naszym codziennym jadłospisie. Dlaczego warto go spożywać i co daje naszemu organizmowi? Otóż jest nie tylko smaczny, ale i bardzo zdrowy, znacząco podnosi jakość życia.


Przede wszystkim zawiera polifenole, czyli przeciwutleniacze, które hamują powstawanie wolnych rodników oraz usuwają już powstałe, co zmniejsza ryzyko występowania chorób nowotworowych. Owoc granatu w swoim wnętrzu posiada słodkie, soczyste nasiona i to właśnie one nadają się do jedzenia. Najbardziej dojrzałe są okazy o gładkiej i lśniącej skórce. Najważniejsze jest jednak to, że owoc granatu posiada szereg właściwości leczniczych.

Owoc granatu m.in. zapobiega procesom starzenia się, reguluje problemy z trawieniem, odmładza, regeneruje skórę.

Co za potencjał!

Poprawia przepływ krwi u osób cierpiących na chorobę wieńcową, reguluje ciśnienie krwi oraz obniża cholesterol. Inne właściwości tego owocu to m.in.: zapobieganie procesom starzenia się, regulacja problemów z trawieniem, odmładzanie, regenerowanie skóry z trądzikiem, łagodzenie objawów menopauzy, przeciwdziałanie problemom erekcji. Owoc granatu posiada też wiele drogocennych składników odżywczych. Nie bez przyczyny nazywany jest więc owocem życia, a jego sok życiodajnym nektarem. Warto zatem wprowadzić go do swojego codziennego jadłospisu. Owoce grantu to również bogate źródło witamin: C, E, B, A, oraz wielu substancji mineralnych i odżywczych, takich jak: magnez, fosfor, potas, wapń, krzem i jod. W skład owocu granatu wchodzą również duże ilości białka, błonnika, kwasu foliowego i beta-karotenu. W 100-gramowej porcji świeżych owoców granatu znajduje się średnio ok. 80 kilokalorii.

Owoce granatu doskonale sprawdzają się jako dodatek do sałatek.
Foto: Unsplash

Jak jeść granat?

Metody są różne. Najwygodniej jest obrać go ze skórki, a następnie wyłuskać słodkie nasiona, ale warto też wiedzieć, jak przygotować granat do zjedzenia. Otóż na początku należy odciąć nożem wierzchnią część owocu z końcówką, zwaną koroną granatu. Następnie skórkę granatu trzeba naciąć wzdłuż. Granat trzeba włożyć na kilka minut do naczynia z wodą, a następnie rozdzielić na mniejsze części (łupina granatu wypłynie na powierzchnie, a nasiona opadną na dno). Nasiona należy odcedzić przez sitko i wysuszyć. Warto też wiedzieć, że owoc ten można zastosować w przepisach kulinarnych. Znakomicie bowiem sprawdzi się jako sok, dodatek do różnego rodzaju sałatek czy dań głównych. Znakomicie też pasuje do deserów, jego słodki syrop doskonale skomponuje się np. z panna cottą. Owoce granatu można dodać również do budyniu, owsianki, tostów francuskich albo ozdobić nimi muffinki. Dobrym pomysłem na wykorzystanie owocu granatu są sałatki, a przy tym możemy dodać go także do orzeźwiającej sangrii.

Zrób to sam

W związku z tym, że sok z granatu w sklepach jest dość drogi, można się pokusić o jego własne wykonanie. Co ważne – nie jest ono trudne. Wystarczy przekroić owoc granatu, wydobyć z niego ziarenka, włożyć je do garnka i dodać 2 łyżki cukru oraz 2 łyżki wody. Wszystko gotujemy przez ok. 10 minut aż do momentu zgęstnienia. Na koniec przelewamy przez sitko, wstawiamy na minimum 8 godzin do lodówki i gotowe. Uzyskaliśmy gotowy do spożycia sok z granatu, pełen zdrowia i witalności. Smacznego.

Show More
Wochenblatt - Gazeta Niemców w Rzeczypospolitej Polskiej
Przegląd prywatności

Ta strona korzysta z ciasteczek, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą obsługę. Informacje o ciasteczkach są przechowywane w przeglądarce i wykonują funkcje takie jak rozpoznawanie Cię po powrocie na naszą stronę internetową i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla Ciebie najbardziej interesujące i przydatne.