Wochenblatt – Gazeta Niemców w Rzeczypospolitej Polskiej

Wochenblatt – Gazeta Niemców w Rzeczypospolitej Polskiej

Królowa rzodkiewka

Rzodkiewka, nazywana też królową nowalijek, to jedno z najpopularniejszych warzyw w Polsce. Pojawiające się pierwsze wiosenne okazy są rozchwytywane ze względu na charakterystyczny ostry i świeży smak. Niewielu z nas wie jednak, jak cennym źródłem witamin, minerałów oraz składników odżywczych jest to warzywo.

Przede wszystkim jest skarbnicą witamin – A, z grupy B i C, a także żelaza, fosforu, cynku, potasu i siarki. Zawartość „pierwiastka życia”, czyli potasu, pozwala na regulację ciśnienia krwi i tętna. Ze względu na zawartość potasu polecana jest także chorym na insulinooporność, ponieważ uwrażliwia tkanki na działanie insuliny. Z kolei zawartość witaminy C wspomaga nasze organizmy w okresie wzmożonych zachorowań na grypę i przeziębienia. Poza tym rzodkiewka usprawnia pracę mózgu, poprawiając pamięć i koncentrację, wspomagając go jednocześnie w trakcie wytężonej pracy. Warto też spożywać to warzywo profilaktycznie dla wsparcia pracy układu immunologicznego.

Foto: Unsplash

Dla urody i nie tylko

Dzięki niskiej kaloryczności rzodkiewka może wejść w skład diety odchudzającej. Dodatkowo wspomaga pracę wątroby, pobudza ją do wydzielania żółci, dzięki czemu ułatwia trawienie. Według niektórych specjalistów jest w stanie łagodzić dolegliwości układu trawienia takie jak zgaga czy niestrawność. Nie bez powodu też nazywana jest „warzywem pięknych włosów”. Zawiera bowiem siarkę, czyli główny budulec łuski włosów i płytki paznokci. Regularne spożywanie rzodkiewki może więc zadziałać jak najlepszy suplement diety – nie dość, że wzmocni włosy i zapobiegnie ich rozdwajaniu się, to wzmocni też paznokcie. Co ciekawe, rzodkiewkę można spożywać nie tylko w postaci stałej, ale równie doskonale smakuje w formie płynnej. Taka postać nadaje jej kilku innych właściwości. Regularne picie wyciśniętego soku lub zblendowanej rzodkiewki pomoże na bolące gardło, zwłaszcza podczas przeziębienia czy grypy, i ułatwi odkrztuszanie. Nie bez powodu więc stosuje się ją podczas naturalnej terapii chorób oskrzelowych i astmy. Picie soku z rzodkiewki przez 2–3 tygodnie korzystnie wpływa również na stan i pracę nerek. Warto też wspomnieć, że kiedyś rzodkiewką nacierano stawy zmienione chorobami reumatycznymi. Sądzono też, że składniki rzodkiewki pomagają pozbyć się z organizmu pasożytów.

Bogactwo także w liściach

Spożywanie tego warzywa polecano także karmiącym – według dawnej medycyny ludowej rzodkiewka miała wspomagać laktację, ale warzywa tego nie powinny spożywać osoby z chorobą wrzodową żołądka lub dwunastnicy, a także pacjenci leczący się na nieżyt jelit lub zapalenie wątroby. Zawartość olejków i kwasów organicznych może podrażnić chore miejsca i doprowadzić do zaognienia się dolegliwości i stanów zapalnych. Warto też wspomnieć o liściach rzodkiewki, w których znajdziemy sporo witaminy C (dwa razy więcej niż w cytrynie), a przy tym kryją się nich również fosfor, żelazo i wapń. To jednak nie wszystko. Liście rzodkiewki są bogatym źródłem glukozynolanów (glukozynolatów), czyli cenionych związków o działaniu antyrakowym. Inne właściwości liści rzodkiewki: działają przeciwzapalnie, oczyszczają organizm z toksyn, wspomagają trawienie, przyspieszają przemianę materii, odtruwają, wzmacniają odporność, wspomagają leczenie żółtaczki i regulują ciśnienie krwi. Chcąc włączyć liście rzodkiewki do swojej diety, musimy jednak pamiętać, aby wybierać te, które pochodzą z ekologicznych upraw. Zwiędnięte, zbutwiałe, z plamami, z niepewnego źródła nie będą miały tych samych właściwości zdrowotnych co świeżo zerwane z własnej grządki czy balkonu.

Karolina Świerc

Show More