W dzisiejszym odcinku zajmiemy się rolą manganu w organizmie człowieka – pierwiastka, o którym nie powinniśmy zapominać, jeśli chcemy zachować zdrowie. Zbilansowana dieta to nie tylko taka, która pozwala nam dostarczyć takich popularnych i ważnych składników odżywczych jak witaminy C, A albo żelazo, potas czy magnez. To także odżywianie, w którym uwzględniamy mikroelementy, czyli składniki występujące w naszym organizmie w śladowych ilościach.
Owszem – nie potrzebujemy ich wiele, ale powinniśmy mieć świadomość, że mają one swoją bardzo ważną rolę do odegrania. Wśród nich jest mangan, mały/wielki pomocnik m.in. układu odpornościowego zaliczany do grupy mikroelementów. Oznacza to, że jego zawartość w organizmie jest mniejsza niż 0,01%, więc śladowa, ale… Choć jest go stosunkowo mało, a zapotrzebowanie na ten składnik jest mniejsze niż 2,5 mg/dobę, nie można go pominąć, jeśli dbasz o siebie, o swoje ciało, o zdrowie.

Foto: Pratik Bachhav / Unsplash
Wpływ na organizm
Wręcz przeciwnie. Powinniśmy o nim pamiętać, bo ma wpływ na prawidłowe funkcjonowanie wielu układów w naszym organizmie. Mangan – o czym wspomniałam wcześniej – jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania naszego układu odpornościowego, ale ma wpływ też na trawienie, a także reguluje poziom cukru we krwi. Pierwiastek ten korzystnie wpływa również na wzrost naszych kości i krzepnięcie krwi i jest silnym aktywatorem wielu ważnych reakcji chemicznych. Warunkuje prawidłowe funkcjonowanie naszego mózgu i trzustki. Jego niedobór, chociaż występuje u zdrowych osób bardzo rzadko, może zwiększać stężenie fosforu i wapnia we krwi, prowadzić do wzrostu poziomu cholesterolu, a także do nietolerancji glukozy. Co ciekawe, nie tylko niedobór manganu, ale także jego nadmiar może wpływać niekorzystnie na nasz organizm, a nawet być szkodliwy. Otóż zbyt duże ilości tego składnika w naszej diecie mogą z kolei powodować zmniejszone wchłanianie żelaza, prowadząc m.in. do anemii. W związku z tym osoby, które borykają się z niedoborami żelaza, powinny zwracać swoją uwagę również na odpowiednie ilości tego składnika w swojej diecie, wszak co za dużo, to niezdrowo.
Mangan jest składnikiem, który znajdziemy w wielu roślinach: fasoli, grochu oraz szpinaku.
Gdzie znajdziemy mangan?
Mangan jest składnikiem, który znajdziemy w wielu produktach spożywczych, takich jak np. rośliny strączkowe, a więc fasola czy groch, oraz szpinak. Jego źródłem są także orzechy, pełnoziarniste produkty zbożowe, kasza gryczana i napary z herbaty. Aby zwiększyć jego udział w naszej codziennej diecie, warto dodawać do posiłków nasiona słonecznika, pestki dyni, a także przyprawy, np. goździki czy chilli, które także są jego źródłem. Wchłanianie manganu zachodzi w jelicie cienkim i może być zaburzone przez obecność większych ilości wapnia czy fosforu w posiłku. Jeżeli zatem chcemy zadbać o prawidłowe dostarczanie manganu do naszego organizmu, warto włączyć te produkty do naszej codziennej diety. I choć mangan, tak jak i inne mikro- i makroelementy, jest ważny, to pamiętajmy o całościowo zbilansowanych posiłkach. W ten sposób zachowamy równowagę w funkcjonowaniu niezwykle skomplikowanego organizmu, jakim jest nasze ciało. Warzywa, owoce oraz soki są podstawą prawidłowego odżywiania. Pamiętajmy też o produktach pełnoziarnistych i zdrowych, roślinnych tłuszczach. Jednocześnie wyzbywajmy się złych nawyków żywieniowych, wysoko przetworzonej żywności, ograniczajmy używki.