Młody zielony jęczmień zyskuje coraz większą popularność w dbałości o naszą formę i witalność. Dlatego można go znaleźć w formie zielonego proszku do przygotowania koktajli bądź w postaci suplementów diety. Rodzi się jednak pytanie, czy zielony jęczmień rzeczywiście pomaga tak dobrze wpływa na stan naszego zdrowia i pozwala nam funkcjonować na najwyższych obrotach? Wszystko wskazuje, że tak.
Preparaty z młodego jęczmienia, to ogromne bogactwo witamin, składników mineralnych, błonnika pokarmowego, chlorofilu oraz egzogennych aminokwasów. Cechuje się wysoką zawartością: witamin z grupy B, C, E i K, beta-karotenu, kwasu foliowego, wapnia, magnezu, potasu, krzemu, manganu, cynku i żelaza. Jest też doceniany za silne właściwości antyoksydacyjne. Należy dodać, ze wyciągi z młodego jęczmienia mają wysoką zawartość przeciwutleniaczy, a ze względu na mnogość witamin i minerałów oraz ich wysoką przyswajalność szybko uzupełnia ich niedobory w organizmie. Wzmacnia witalność organizmu, ma także korzystny wpływ na pracę wątroby i pęcherzyka żółciowego.
Preparaty z młodego jęczmienia wspomagają także odchudzanie się.
Właściwości odchudzające
Do tego wysoka zawartość chlorofilu pomaga w odkwaszaniu organizmu i utrzymanie jego równowagi kwasowo-zasadowej. Poza tym przeciwutleniacze z wyciągów z zielonego jęczmienia usuwają wolne rodniki z komórek, co nie tylko przeciwdziała rozwojowi wielu dysfunkcji ale opóźnia także procesy starzenia się komórek. Preparaty z młodego jęczmienia wspomagają także odchudzanie się. Dzieje się tak ze względu na wysoką zawartość błonnika pokarmowego, witamin i minerałów. W wyciągach z młodego jęczmienia występują dwie frakcje błonnika – rozpuszczalna i nierozpuszczalna. Ta pierwsza zwiększa uczucie sytości, opóźnia opróżnianie żołądka z treści pokarmowej, ponadto stymuluje metabolizm tłuszczu w organizmie i zmniejsza poziom cholesterolu we krwi. Z kolei frakcja nierozpuszczalnego błonnika korzystnie wpływa na pracę przewodu pokarmowego, m.in. pobudza perystaltykę jelit, co zapobiega zaparciom. Jak widać preparaty z pędów jęczmienia dwutorowo mogą wspomagać odchudzanie. Należy też dodać, że zielony jęczmień to bogate źródło witamin i składników mineralnych. Zawiera więcej beta-karotenu niż marchew i więcej witaminy C niż sok pomarańczowy, a przy tym znajduje też zastosowanie, jako preparat do płukania gardła i odświeżenia oddechu.

Foto: Unsplash
Dostępne preparaty – które wybrać?
Na rynku dostępne są dwie formy zielonego jęczmienia – w postaci sproszkowanego soku lub rozdrobnionej trawy jęczmiennej. Otrzymywanie tych dwóch form są zupełnie inne, przez co różnią się też właściwościami. Pierwsza metoda opiera się na odparowaniu wody z soku z zienonego jęczmienia. Warunki tego procesu pozwalają na niemal całkowite zachowanie walorów odżywczych młodego jęczmienia. Zaletą jest bardzo dobre przyswajanie składników odżywczych, zaś minusem – brak zawartości błonnika w otrzymanym proszku. Z kolei surowiec z trawy jęczmiennej otrzymuje się wskutek suszenia tego surowca w stosunkowo wysokiej temperaturze, a następnie jego dokładnym rozdrobnieniu. Skutkuje to zmniejszeniem zawartości składników odżywczych. Jednak ze względu na wysoką zawartość błonnika, osoby odchudzające się powinny sięgać właśnie po preparaty z trawy jęczmiennej. Proszek z zielonego jęczmienia najlepiej rozpuścić w wodzie lub w soku owocowym. Można go także stosować jako dodatek do jogurtu, zupy, surówki czy płatków. Najlepiej przyjmować go na około pół godziny przed posiłkami.

