Wochenblatt – Gazeta Niemców w Rzeczypospolitej Polskiej

Wochenblatt – Gazeta Niemców w Rzeczypospolitej Polskiej

Nie tylko smaczna

Smak pietruszki zna każdy z nas i każdy z nas wie, że w kuchni jest ona niezbędna. Wykorzystuje sięzarówno jej korzeń, jak i nać, które nadają potrawom niepowtarzalny smak. W stanie naturalnym, jako dziko rosnące warzywo, pietruszkę można spotkać na Bałkanach, półwyspie Apenińskim, północno-zachodniej Afryce czy teżna Wyspach Kanaryjskich.


Poza walorami kulinarnymi pietruszka wykazuje wiele właściwości leczniczych, do których wykorzystuje się korzeń, nać iolejek eteryczny, który w swym składzie posiada, apiol, mirystycynę,β-felandren,ftalidy. Ponadto korzeń pietruszki zawiera apiin,poliacetyleny,furanokumaryny,śluzy,związki manganu w śladowych ilościach, a nać pietruszki bogata jest w związki mineralne takie jak:soleżelaza, wapnia i potasu.Ziele to charakteryzuje się również obecnościąwitaminy Ci β-karotenu. Nie wolno jednak zapominać, że długotrwałe gotowanie pietruszki pozbawia ją witaminy C, po prostu następuje rozkład tej witaminy.

 

Pietruszkę można zasiać wcześnie, a pierwsze zbiory możliwe są już latem.
Foto: unsplasch

Jak i kiedy sięgać po pietruszkę

Pietruszkę warto serwować świeżo posiekaną. Możesz także przygotować pyszny, owocowy koktajl z dodatkiem świeżej pietruszki. Będzie ona słabo wyczuwalna, a wzbogaci napój w witaminy i minerały. Jeśli chodzi o lecznicze działanie pietruszki, to warto wiedzieć, że dzięki obecnemu zarówno w zielu, jak i korzeniuolejkowi eterycznemu dochodzi do podrażnienia miąższu nerek, a tym samym zwiększania filtracji kłębuszkowej w nerkach. Skutkiem tego jest efekt moczopędny. Dodatkowo składniki zawarte w surowcach farmaceutycznych działają rozluźniająco na mięśnie dróg moczowychoraz jelit. Przyczyniają się także do pobudzania produkcji śliny i soku żołądkowego. Wykazują też działanie odkażające.Korzeń pietruszki wykorzystywany jest między innymi wtedy, kiedy dochodzi do zmniejszonego wydalania moczu oraz zatrzymywania wody w organizmie, co widać po obrzękach. Po pietruszkę w większych ilościach należy sięgać również w stanach zapalnych nerek i pęcherza moczowego, w przypadku obecności kamieni nerkowych iprzy zaburzeniach trawienia. Wyciągi z pietruszki stosowane są także w kosmetykach do pielęgnacji skóry trądzikowej i tłustej oraz w preparatach do włosów tłustych.

 

Przeciwwskazania

Nie ulega zatem wątpliwości, że zarówno ziele, jak i korzeń pietruszki bogate są w wiele związków, co oznacza, że spożywanie pietruszki wpływa korzystnie na nasz organizm i absolutnie warto dodawać ją do zup czy koktajli, aby korzystać z jej dobroczynnych właściwości. Dodam również, że duża zawartość witaminy Cw tym warzywie stanowi świetne źródło antyoksydantów w kremach rozjaśniających i odmładzających. Poza tym wyciągi z pietruszki są obecne w kosmetykach wybielających czy tonizujących skórę.Okazuje się jednak, że pomimo tylu zalet nie możemy przesadzać ze spożywaniem pietruszki i nie każdy może po nią w dowolnych ilościach sięgać. Otóż obecne w składzie korzenia i naci furanokumaryny zwiększają wrażliwość na promienie słoneczne! Poza tym przeciwwskazaniami do stosowania wyciągów z korzenia lub naci pietruszki są teżzapalenie miąższu nerek i upośledzenie czynności nerek. Uwaga! Apiol – składnik olejku eterycznego, w wysokich dawkach, silnie pobudza skurcze mięśni gładkich, na przykład dróg moczowych czy jelit.Apiol jest szczególnie niebezpieczny w przypadku ciążyi może prowadzić do skurczów macicy (działanie poronne).

 

Karolina Świerc

Show More