Wochenblatt – Gazeta Niemców w Rzeczypospolitej Polskiej

Wochenblatt – Gazeta Niemców w Rzeczypospolitej Polskiej

Odporność i witalność

Rukola spokrewniona jest z rzodkiewką oraz chrzanem i coraz częściej wykorzystywana w kuchni jako dodatek do dań lub jako ich główny składnik. Warzywo to jest świetnym źródłem glukozynolanów, które są swoistą barierą przed nowotworami, sprawiając też, że ma intensywny smak.


Oprócz tego w składzie rukoli znajdziemy: wapń, magnez, żelazo, kwas foliowy czy karotenoidy, z czego luteina i zeaksantyna mają dobroczynny wpływ na organizm. Zapobiegają bowiem powstawaniu zaćmy oraz zwyrodnieniu plamki żółtej. Warzywo to kryje w sobie także dużą zawartość aminokwasów, przez co wykazuje działanie bakteriobójcze, a do tego charakteryzuje się niewielką ilością kalorii, bo w jej 100 g jest ich tylko 25 i znikoma ilość tłuszczu. Dodatkowo zawiera też białko, węglowodany, wysoko wartościowe aminokwasy siarkowe, kwas alfa-linolenowy, chlorofil.

Warzywo na cały rok
Rukola to także spichlerz witamin – A, B, C, K, dzięki którym możliwe jest nie tylko wzmocnienie organizmu, ale także tonizacja i regeneracja wszystkich komórek organizmu. Warto wiedzieć, że rukola nie jest mocno wymagającym warzywem, jeśli chodzi o uprawę. Można ją posiać w doniczce w warunkach domowych i dzięki temu cieszyć się jej smakiem przez cały rok. Na uwagę zasługuje też to, że w rukoli znajduje się żelazo, ktore w połączeniu z witaminą C staje się znacznie bardziej biodostępne. Dlatego warzywo to jest często elementem diety osób cierpiących na anemię. Do innych jego zalet należy na pewno wspieranie wszystkich procesów trawiennych, co nie tylko skutkuje zapobieganiem otyłości, ale również wspiera leczenie nieżytu czy wrzodów żołądka. Rukola jest także stosowana w jadłospisie tych, którzy narzekają na częstą zgagę, bóle brzucha czy wzdęcia jelit. Znajduje się w niej także cynk, który przyczynia się do wzmocnienia układu immunologicznego, a siarkowe aminokwasy mają działanie antywirusowe. Poza tym idealnie oczyszczają organizm z wszelkich toksyn. Co ciekawe, zastosowanie rukoli nie sprowadza się tylko do dań zimnych. Uwydatni ona smak makaronów, a nawet sosów. Na przykład można użyć rukoli jako podstawowego składnika pesto, zastępując nią bazylię. Jednak nie ma to jak najprostsza sałatka na bazie rukoli.

Rukolę można posiać w doniczce w warunkach domowych i dzięki temu cieszyć się jej smakiem przez cały rok.
Foto: Unsplash

Skuteczna profilaktyka
Ważną informacją jest też to, że spożywanie rukoli to skuteczna profilaktyka, ponieważ znacznie podnosi odporność organizmu i zapewnia mu witalność. Rukola zawiera też potas, który reguluje pracę nerek i wydzielanie insuliny. Z przeprowadzonych badań wynika też, że regularne spożywanie produktów zawierających glukozynolany, w które hojnie zaopatrzona jest rukola, znacznie obniża ryzyko zachorowania na nowotwór wewnętrznych narządów – trzustki, jelita grubego, prostaty czy płuc. Jak zatem przygotować rukolę? Przed każdym użyciem warzywo musi być dokładnie opłukane, ponieważ podczas uprawy mogło być spryskiwane szkodliwymi dla organizmu chemicznymi substancjami. Bardzo często można ją kupić pakowaną w plastikową torebkę, w takim wypadku należy jak najszybciej ją wyjąć. Po dłuższym czasie zaczynają się bowiem tworzyć mikrowarunki powodujące uwalnianie się bardzo szkodliwych substancji. A dobrym sposobem na skuteczne pozbycie się owych szkodliwych substancji z powierzchni liści jest ich opłukanie sokiem ze świeżych cytryn lub wodą z dodatkiem octu jabłkowego. Kończąc, dodam, że rukolę możemy połączyć z takimi warzywami jak pomidor, ogórek, czy też z miksem innych gatunków sałat. Rukola dobrze smakuje także jako dodatek do dań mięsnych, pizzy czy składnik kanapki. Smacznego.

Karolina Świerc

Show More