Wochenblatt – Gazeta Niemców w Rzeczypospolitej Polskiej

Wochenblatt – Gazeta Niemców w Rzeczypospolitej Polskiej

Selenem w choroby

Selen pełni ważne funkcje w naszym organizmie. Przede wszystkim wspomaga pracę tarczycy i produkcję hormonów. Dodatkowo usuwa z organizmu wolne rodniki i toksyny. Redukuje także stany zapalne oraz obniża stres oksydacyjny, który zwiększa ryzyko choroby Alzheimera, udaru mózgu czy poważnych problemów z sercem.


Pierwiastek ten konieczny jest też do właściwego działania enzymów. Do tego prawidłowe jego stężenie zmniejsza również ryzyko wystąpienia raka, usuwając z organizmu komórki nowotworowe, a jednocześnie wspomaga pracę tarczycy. Co ciekawe, selen niweluje też uszkodzenia DNA i wzmacnia odporność organizmu. Wiele badań potwierdziło, że pierwiastek ten pozyskiwany z żywności zmniejsza ryzyko wystąpienia raka piesi, płuc, jelita grubego oraz prostaty! Zauważono także, że pacjenci z astmą po przyjęciu 200 μg tego pierwiastka stosują zdecydowanie mniejsze dawki leków na rozszerzenie dróg oddechowych.

Kiedy niedobór, jakie objawy
Selen znajduje się w tkance tarczycy i jest niezbędny do wytwarzania hormonów przez ten narząd. Jego niedobór prowadzi do choroby Hashimoto, czyli przewlekłego zapalenia tarczycy. Pierwiastek ten może też być traktowany jako element leczenia depresji, bólu w reumatoidalnym zapaleniu stawów oraz chorób układu nerwowego. Spożywanie produktów bogatych w selen poprawia nastrój i ogólne samopoczucie. Dzienne zapotrzebowanie na selen: Do 1. roku życia – 15–20 μg, 1–3 lata – 20 μg, 4–9 lat – 30 μg, 10–12 lat – 40 μg, 13–18 lat – 55 μg, powyżej 18. roku życia – 55 μg, kobiety w ciąży – 60 μg, kobiety karmiące – 70 μg. Należy podkreślić, że niedobór selenu zwykle pojawia się u osób z poważnymi zaburzeniami wchłaniania pokarmu, pacjentów po usunięciu części jelita cienkiego lub w trakcie żywienia pozajelitowego. Zmniejszone stężenie selenu zaobserwowano też w przebiegu: AIDS, ostrego zapalenia trzustki, mukowiscydozy, retinopatii, depresji, chorób autoimmunologicznych oraz niewydolności nerek. Do głównych objawów niedoboru selenu zalicza się: osłabienie, mniejszą siłę mięśni, gorszą kondycję paznokci, niedoczynność tarczycy, przybieranie na wadze, problemy z zajściem w ciążę, większą skłonność do infekcji.

Groźny nadmiar selenu
Prawidłowe stężenie selenu jest bardzo ważne, ponieważ zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów i innych niebezpiecznych chorób, ale nadmiar tego pierwiastka też zwiększa zagrożenie, m.in. pojawieniem się raka, i negatywnie wpływa na stan zdrowia. Z tego względu przed rozpoczęciem suplementacji warto wykonać badania krwi, aby oznaczyć aktualny poziom selenu. Nadmiar selenu charakteryzuje się: dużą potliwością, czosnkowym oddechem, nerwowością, niestabilnością emocjonalną, nudnościami i wymiotami oraz stanami depresyjnymi. Najlepiej i najbezpieczniej pozyskiwać selen ze źródeł naturalnych, a zdecydowanie najlepszymi są orzechy brazylijskie, łosoś oraz tuńczyk. 100 g tych produktów uzupełnia nawet 90% dziennego zapotrzebowania na selen. Dużą zawartość selenu mają również wołowina oraz filet z indyka, niewielka porcja pokrywa 50% potrzeb organizmu. Do codziennego jadłospisu warto wprowadzić też: pełnoziarniste pieczywo, jajka, ryż, pestki słonecznika, kurki i maślaki, czosnek, glony, strączki, kapustę, otręby, podroby, owoce morza, cebulę, pomidory, brokuły.

Karolina Świerc
trener personalny

Show More