Wochenblatt – Gazeta Niemców w Rzeczypospolitej Polskiej

Wochenblatt – Gazeta Niemców w Rzeczypospolitej Polskiej

Świetny kosmetyk

Marchew to warzywo powszechnie znane. Korzystają z niej wszystkie kuchnie świata. Do tej pory wyróżniono ponad 60 jej gatunków. Posiada wiele cennych właściwości zdrowotnych, a wyciśnięty z niej sok pomaga na liczne dolegliwości. Warto zatem włączyć marchew do swojej codziennej diety.


Marchewka charakteryzuje się niską kalorycznością. Dzięki temu polecana jest w przypadku diet redukcyjnych. Poza tym jest bogatym źródłem karotenoidów – przeciwutleniaczy, które nadają warzywom ich pomarańczową barwę. Z tego też powodu nadmierne spożywanie marchwi może zmienić kolor naszej skóry. Poza tym znajdziemy w niej mnóstwo luteiny, zeaksantyny, likopenu i beta-karotenu. Warzywo to jest także świetnym źródłem witamin: A, C, E, K, witamin z grupy B oraz szeregu składników mineralnych, m.in.: magnezu, potasu, żelaza, wapnia, fosforu, sodu czy cynku. Między innymi dzięki zawartości luteiny i witaminy A świetnie wspiera wzrok. Jest pomocna w profilaktyce zaćmy, jaskry i problemów z ostrością widzenia.

Marchewka charakteryzuje się niską kalorycznością. Dzięki temu polecana jest w przypadku diet redukcyjnych.
Foto: Unsplash

Właściwości zdrowotne
Z kolei beta-karoten nadaje skórze zdrowy koloryt, dzięki temu zwalcza nadmierną bladość. Dodatkowo związek ten wspiera naturalną odporność organizmu i wykazuje silne właściwości przeciwnowotworowe – aktywnie zapobiega rakowi krtani, jamy ustnej, przełyku i pęcherza moczowego. Sprawdza się także w profilaktyce raka prostaty. Zawarte w marchewce pektyny, czyli naturalne pochodne błonnika pokarmowego, zmniejszają stężenie cholesterolu we krwi, dzięki czemu wykazują działanie przeciwmiażdżycowe. W marchewce zawarte są też związki o nazwie bifidus. Pobudzają one wzrost dobrych bakterii i wspierają naturalną florę w jelitach. Dzięki temu picie marchewkowego soku wspiera pracę układu trawiennego i chroni przed drobnoustrojami. Jest to szczególnie ważne w przypadku dzieci i niemowląt. Dzięki regularnemu piciu soku z marchwi i jedzeniu jej przetworów u maluchów buduje się naturalna odporność, a jelita pracują prawidłowo. Zmniejsza się także ryzyko wystąpienia chorób na tle bakteryjnym i wirusowym. Sok z marchewki można podawać już bardzo małym dzieciom, nawet tym, które jeszcze są karmione piersią. Należy się jednak upewnić, że dziecko nie ma żadnych alergii i nie przesadzać z ilością. Marchew stosuje się także w takich schorzeniach jak: zaburzenia trawienne u niemowląt u dzieci, niedożywienie i niedokrwistość, stany zapalne skóry, zapalenie dróg moczowych, owsiki i glisty.

Sposób na młody wygląd
Właściwości marchewki pozwalają jej także na wspieranie naszej urody. Przyczynia się do tego beta-karoten, który przyspiesza gojenie ran i podrażnień, a także zwalcza trądzik. Poprawia koloryt skóry, a do tego przyspiesza opalanie. Dlatego ekstrakty z marchewki często wykorzystywane są w kremach przeciwzmarszczkowych, które napinają skórę. Z marchewki można też stworzyć odżywcze maseczki do twarzy. Wystarczy zblendować je (wcześniej ugotować, najlepiej bez krojenia), a następnie zmieszać z jogurtem naturalnym lub maślanką i dodatkowymi składnikami, i nałożyć na twarz na kilkanaście minut. Dzięki temu skóra odzyska właściwy koloryt, a drobne zmarszczki będą wygładzone. Regularne stosowanie takich masek aktywnie odmładza i zwalcza wolne rodniki. Marchewka sprawdzi się także na włosach, odżywiając je i odbudowując ich strukturę. Należy jednak uważać w przypadku włosów blond, ponieważ kosmetyki na bazie marchwi mogą zmienić ich kolor. Marchew można spożywać zarówno na surowo, jak i po obróbce termicznej. Najwięcej wartości odżywczych zachowuje oczywiście wtedy, kiedy jej nie gotujemy ani nie smażymy. Dobrze jest jej także nie obierać, ponieważ pod skórką znajduje się mnóstwo witamin.

Karolina Świerc

Show More