Marchew to warzywo powszechnie znane. Korzystają z niej wszystkie kuchnie świata. Do tej pory wyróżniono ponad 60 jej gatunków. Posiada wiele cennych właściwości zdrowotnych, a wyciśnięty z niej sok pomaga na liczne dolegliwości. Warto zatem włączyć marchew do swojej codziennej diety.
Marchewka charakteryzuje się niską kalorycznością. Dzięki temu polecana jest w przypadku diet redukcyjnych. Poza tym jest bogatym źródłem karotenoidów – przeciwutleniaczy, które nadają warzywom ich pomarańczową barwę. Z tego też powodu nadmierne spożywanie marchwi może zmienić kolor naszej skóry. Poza tym znajdziemy w niej mnóstwo luteiny, zeaksantyny, likopenu i beta-karotenu. Warzywo to jest także świetnym źródłem witamin: A, C, E, K, witamin z grupy B oraz szeregu składników mineralnych, m.in.: magnezu, potasu, żelaza, wapnia, fosforu, sodu czy cynku. Między innymi dzięki zawartości luteiny i witaminy A świetnie wspiera wzrok. Jest pomocna w profilaktyce zaćmy, jaskry i problemów z ostrością widzenia.
Właściwości zdrowotne
Z kolei beta-karoten nadaje skórze zdrowy koloryt, dzięki temu zwalcza nadmierną bladość. Dodatkowo związek ten wspiera naturalną odporność organizmu i wykazuje silne właściwości przeciwnowotworowe – aktywnie zapobiega rakowi krtani, jamy ustnej, przełyku i pęcherza moczowego. Sprawdza się także w profilaktyce raka prostaty. Zawarte w marchewce pektyny, czyli naturalne pochodne błonnika pokarmowego, zmniejszają stężenie cholesterolu we krwi, dzięki czemu wykazują działanie przeciwmiażdżycowe. W marchewce zawarte są też związki o nazwie bifidus. Pobudzają one wzrost dobrych bakterii i wspierają naturalną florę w jelitach. Dzięki temu picie marchewkowego soku wspiera pracę układu trawiennego i chroni przed drobnoustrojami. Jest to szczególnie ważne w przypadku dzieci i niemowląt. Dzięki regularnemu piciu soku z marchwi i jedzeniu jej przetworów u maluchów buduje się naturalna odporność, a jelita pracują prawidłowo. Zmniejsza się także ryzyko wystąpienia chorób na tle bakteryjnym i wirusowym. Sok z marchewki można podawać już bardzo małym dzieciom, nawet tym, które jeszcze są karmione piersią. Należy się jednak upewnić, że dziecko nie ma żadnych alergii i nie przesadzać z ilością. Marchew stosuje się także w takich schorzeniach jak: zaburzenia trawienne u niemowląt u dzieci, niedożywienie i niedokrwistość, stany zapalne skóry, zapalenie dróg moczowych, owsiki i glisty.
Sposób na młody wygląd
Właściwości marchewki pozwalają jej także na wspieranie naszej urody. Przyczynia się do tego beta-karoten, który przyspiesza gojenie ran i podrażnień, a także zwalcza trądzik. Poprawia koloryt skóry, a do tego przyspiesza opalanie. Dlatego ekstrakty z marchewki często wykorzystywane są w kremach przeciwzmarszczkowych, które napinają skórę. Z marchewki można też stworzyć odżywcze maseczki do twarzy. Wystarczy zblendować je (wcześniej ugotować, najlepiej bez krojenia), a następnie zmieszać z jogurtem naturalnym lub maślanką i dodatkowymi składnikami, i nałożyć na twarz na kilkanaście minut. Dzięki temu skóra odzyska właściwy koloryt, a drobne zmarszczki będą wygładzone. Regularne stosowanie takich masek aktywnie odmładza i zwalcza wolne rodniki. Marchewka sprawdzi się także na włosach, odżywiając je i odbudowując ich strukturę. Należy jednak uważać w przypadku włosów blond, ponieważ kosmetyki na bazie marchwi mogą zmienić ich kolor. Marchew można spożywać zarówno na surowo, jak i po obróbce termicznej. Najwięcej wartości odżywczych zachowuje oczywiście wtedy, kiedy jej nie gotujemy ani nie smażymy. Dobrze jest jej także nie obierać, ponieważ pod skórką znajduje się mnóstwo witamin.
Karolina Świerc