Wochenblatt – Gazeta Niemców w Rzeczypospolitej Polskiej

Wochenblatt – Gazeta Niemców w Rzeczypospolitej Polskiej

Zaproś go do stołu!

Szpinak niesłusznie został okryty złą sławą i uznany za jedną z najgorszych potraw dla dzieci. Ta zielona roślina jest ważnym składnikiem zdrowej diety, a do tego przyrządzona w prawidłowy sposób jest niesamowicie smaczna. Szpinak zatem zasługuje na jedno z głównych miejsc przy obiadowym stole!


Warto się do niego przekonać choćby ze względu na liczne zdrowotne właściwości i niewielką kaloryczność. W 100 gramach szpinaku znajdują się 23 kalorie. Niestety kalorie poszybują do góry, gdy dodamy do niego śmietany, mięsa, boczku czy jajek w czasie przygotowywania różnych dań. Warto jednak mieć na uwadze, że szpinak to bardzo, bardzo zdrowe warzywo. Zawiera duże ilości mikroelementów, takich jak: żelazo, witamina C, magnez, przeciwutleniacze, witamina A, witamina B2, mangan, wapń, fosfor, jod, sód, potas.

Lecznicze właściwości

Szpinak odkryty został już w średniowieczu przez Arabów, którzy przywieźli go z wyprawy do Persji. Jednak zanim poznali go Europejczycy, minęło wiele lat. Do rozpowszechnienia szpinaku przyczyniły się pielęgniarki, podając napar z jego liści osobom słabym, które szybko powracały do sił. Sława szpinaku szybko przedostała się do Stanów Zjednoczonych, gdzie jego zdrowotne właściwości zostały udowodnione naukowo. Wykazano, że roślina ta zawiera ogromną ilość żelaza, więc warto spożywać ją choćby przy takiej chorobie jak anemia. Szpinak jest też źródłem wapnia, a zatem budulca kości. Poza tym zawiera witaminy oraz składniki wspomagające nasz organizm – jod, mangan czy karoten. Z kolei antyoksydanty wspierają naturalne mechanizmy obronne naszego organizmu. Naukowcy udowodnili również, że szpinak opóźnia procesy utraty pamięci, czyli przeciwdziała postępowi choroby Alzheimera. Chroni też przed chorobą Parkinsona. To zielone warzywo może być również stosowane przy stanach zapalnych przewodu pokarmowego i zwyrodnieniach siatkówki. Powinny po nie sięgać także osoby z nadwagą, otyłością lub nadciśnieniem tętniczym.


Jeśli komuś nie smakował szpinak w dzieciństwie, to czas powrócić do niego teraz, powinien zasmakować.
Foto: Unsplash

Szpinak w kuchni

Pozytywne właściwości szpinaku widoczne są również w zakresie wspomagania leczenia chorób trzustki i utrzymujących się zaparć. Na uwagę zasługuje też fakt, że warzywo to powinno często występować w diecie osób palących papierosy. A więc smacznego! Tym bardziej, że szpinak jako zdrowa żywność niesłusznie kojarzy się z czymś niesmacznym. W sieci można znaleźć wiele pomysłów, jak przygotować go w ciekawy i naprawdę pyszny sposób. Najprostszym sposobem jest pasta na kanapki. Wystarczy do szpinaku dodać soli, pieprzu, śmietany, jajek – i gotowe! Warto również wykorzystać przepis na makaron ze szpinakiem. Jednak gdy nie lubimy gotować, w sklepach ze zdrową żywnością są do wyboru pierogi czy naleśniki ze szpinakiem. Warto się do takich potraw przekonać, bo zdrowe odżywianie nie obejdzie się bez szpinaku, więc jeśli ktoś jeszcze nie miał okazji spróbować tego przepysznego zdrowotnego warzywa, to czas najwyższy. Podobno upodobania kulinarne zmieniają się co siedem lat. Jeśli zatem komuś nie smakował szpinak w dzieciństwie, to czas powrócić do niego teraz, bo już powinien zasmakować.

Karolina Świerc

Show More