Wochenblatt – Gazeta Niemców w Rzeczypospolitej Polskiej

Wochenblatt – Gazeta Niemców w Rzeczypospolitej Polskiej

Zastępca mięsa

Tofu to ser powstały na bazie mleka sojowego w procesie koagulacji, czyli oddzielenia białka sojowego od serwatki przy udziale środka koagulującego. Takim środkiem może być ocet winny, sok z cytryny, chlorek magnezu albo siarczan wapnia. Z wytrąconego białka sojowego produkowane są kostki sera. W ten sposób powstaje tofu – wysokobiałkowy produkt o neutralnym smaku. W zależności od tego, jaką konsystencję chce się osiągnąć, dodawane są różne koagulanty.


Tofu inaczej nazywane jest twarogiem sojowym lub azjatyckim, jako że pochodzi z Chin, ale jego nazwa wywodzi się z języka japońskiego. Ser sojowy dostępny jest w różnych wersjach. Na rynku znajdziemy np. tofu naturalne (twarde bądź miękkie), które można smażyć, gotować lub dodawać do sałatek, obiadów, deserów i nie traci ono swojego kształtu podczas obróbki termicznej. Jest też tofu jedwabiste (kremowe) o konsystencji gęstej śmietany, które pasuje do sosów, zup, ciast i dipów. Znamy też tofu wędzone o lekko słonym smaku, które pasuje do kasz, zup i zapiekanek. Jest także tofu marynowane – zazwyczaj w sosie sojowym, które pasuje głównie do sałatek oraz zimnych przystawek, oraz tofu z dodatkiem ziół i przypraw – najczęściej są to bazylia, chili, czosnek. Tofu ma neutralny smak, dlatego tak dobrze komponuje się z różnymi potrawami – zarówno tymi wytrawnymi, jak i na słodko.

Tofu ma działanie przeciwnowotworowe i zmniejsza ryzyko raka piersi.
Foto: fireworks/Wikipedia

Właściwości tofu
Tofu zawiera wiele cennych witamin i składników mineralnych o pozytywnym wpływie na ludzki organizm. Znajdziemy w nim: witaminy z grupy B, witaminę C, K i A, a także wapń, żelazo, magnez, cynk, sód, fosfor i potas. Ponieważ tofu jest produktem wysokobiałkowym, dlatego może skutecznie zastępować mięso w diecie wegetariańskiej i wegańskiej. Z powodzeniem mogą włączyć go do swojego menu również diabetycy i osoby odchudzające się, bo jest lekkostrawne, niskokaloryczne i posiada niski indeks glikemiczny. Ser sojowy zawiera również fitoestrogeny, które mają właściwości obniżające poziom złego cholesterolu i trójglicerydów, a także pozytywnie wpływają na funkcjonowanie układu krążenia i regulację ciśnienia tętniczego. Ponadto spożywanie soi w umiarkowanych ilościach może łagodzić objawy menopauzy i napięcia przedmiesiączkowego, a dodatkowo regulować pracę jajników oraz zapobiegać pojawieniu się osteoporozy. Okazuje się, że tofu ma również działanie przeciwnowotworowe i zmniejsza ryzyko raka piersi! Soja i produkty pochodzenia sojowego nie cieszą się jednak dużą popularnością. Dzieje się tak przede wszystkim dlatego, że bardzo często soję modyfikuje się genetycznie.

Tofu nie dla wszystkich
Jeśli jednak wybierzemy tofu o ekologicznym pochodzeniu, możemy być pewni, że nie będzie ono w żaden sposób dla nas niebezpieczne. Jednocześnie warto pamiętać, że nie każdy powinien włączać tofu do swojej diety. Wystrzegać się go powinny głównie osoby ciepiące na alergię pokarmową na soję. Nie powinny również spożywać go w zbyt dużej ilości osoby z problemami związanymi z tarczycą, gdyż soja może zaburzać pracę tego gruczołu. Niektóre badania wskazują, że mężczyźni z nadwagą i otyli, którzy często sięgają po produkty sojowe, wytwarzają mniej plemników, dlatego częste jedzenie tofu nie jest wskazane w przypadku mężczyzn starających się o dziecko. Istnieje przekonanie, że mężczyźni w ogóle powinni unikać produktów sojowych ze względu na fitoestrogeny, które miałyby prowadzić do zmian hormonalnych w ich organizmie, ginekomastii i niepłodności. Aktualne badania wykazały jednak, że nie jest to prawda, a soja niemodyfikowana genetycznie i produkty powstałe na jej bazie są bezpieczne zarówno dla mężczyzn, jak i dzieci czy kobiet w ciąży.

Karolina Świerc

Show More