Głównym plusem suszonych owoców jest fakt, że dostępne są dla konsumentów przez cały rok. Są przy tym bardzo pyszne, słodkie i sycące. Mimo to należy uważać. Przede wszystkim nie można zjeść ich za dużo, gdyż można przez to przytyć.
Suszone owoce były znane już tysiące lat temu. Dzięki suszeniu ludzie mogli cieszyć się przez cały rok ulubionymi owocami. Owszem, są one nieco bardziej kaloryczne, jednak przez intensywnie słodki smak na ogół nie jesteśmy w stanie zjeść ich zbyt dużo. Suszone owoce dodają wiele energii i zawierają najważniejsze i najcenniejsze dla zdrowia wartości odżywcze. Nie mają prawie w ogóle tłuszczu, za to przepełnione są zbawiennym dla układu trawiennego błonnikiem. Należy też dodać, że regularne jedzenie suszonych owoców może przyczynić się do poprawy stanu zdrowia oraz do niepowstawania wielu groźnych chorób. Należy jednak pamiętać, że najlepszym wyborem są owoce naturalne, czyli BIO albo te, w których nie znajdziemy siarczanu sodu.
Różne rodzaje suszu z owoców
Suszone śliwki – polecane są weganom i wegetarianom z tego względu, że są wypełnione żelazem i fosforem. Oprócz tego zawierają o wiele więcej witaminy A niż świeże owoce śliwki. Jeżeli mamy problem z osteoporozą, jedzmy kilka śliwek suszonych dziennie, co znacznie poprawi stan kości. Poza tym suszone śliwki zawierają niemal siedem razy więcej błonnika niż świeże, dlatego są zbawienne przy zaparciach.

Suszone daktyle – są doskonałym wyborem dla sportowców. Zjedzone przed treningiem dodadzą energii, natomiast spożyte tuż po nim uzupełnią glikogen. Są doskonałym wyborem dla kobiet w ciąży, ponieważ dostarczają duże ilości kwasu foliowego. Podobno jedzenie jednego suszonego daktyla dziennie utrzyma wzrok w dobrej kondycji do końca życia.
Suszone morele – regulują ciśnienie krwi, ponieważ zawierają spore ilości potasu. Polecane są także tym, którzy zmagają się z nadkwasotą organizmu. Warto podkreślić, że zawierają spore ilości witamin – A, B, C, PP – oraz minerały: żelazo, fosfor i wapń.
Suszone figi – owoce te są zbawienne dla układu pokarmowego, nerwowego, sercowo-naczyniowego. Spośród wszystkich suszonych owoców to właśnie figi zawierają najwięcej wapnia, co oznacza, że będą najodpowiedniejsze do tego, aby poprawić stan zębów i kości.
Suszone owoce dodają energii i zawierają cenne dla zdrowia wartości odżywcze.
Nie ma wątpliwości, że suszone owoce są ogromnym bogactwem cennych witamin i mikroelementów.
Małe dzieci, osoby starsze lub te zmagające się z problemem łamliwości kości powinny regularnie spożywać suszone figi. Owoce te zawierają także spore ilości błonnika, który przyśpiesza i reguluje pracę jelit. Dzięki zawartemu w nich potasowi pomagają zwalczać nadciśnienie.
Suszona żurawina – doskonale zwalcza problemy i infekcje układu moczowego, ponieważ jej cierpki i kwaskowaty smak świadczy o zawartości składników przyczyniających się do zwalczania bakterii. W jej składzie występuję także bioflawonoidy, które mogą zmniejszyć ryzyko chorób układu krwionośnego. Oprócz tego suszona żurawina wpływa korzystnie na stan zębów.
Lepsze od słodyczy, ale…
Nie ma wątpliwości, że suszone owoce są ogromnym bogactwem cennych witamin i mikroelementów, stanowią również świetny dodatek do wielu potraw i znakomitą przekąskę, więc zastępujmy nimi szkodliwe dla zdrowia słodycze. Należy jednak pamiętać o tym, że kupując suszone owoce, należy dokładnie czytać ich skład, aby upewnić się, czy nie są słodzone, bo to wiele zmienia.