W ciągu ostatnich lat na całym świecie popyt na korzeń maca znacząco wzrósł, m.in. poprzez intensywną marketingową promocję tego surowca. Zainteresowanie to sprawiło, że maca stała się jednym z flagowych produktów eksportowych Peru, sprzedawanym w postaci proszku, tabletek, kapsułek oraz ekstraktów. Warto więc przyjrzeć się, jakie cenne właściwości posiada.
Wysuszony korzeń maca charakteryzuje się wysoką zawartością węglowodanów, w tym cennego błonnika pokarmowego. Poza tym stanowi bogactwo aminokwasów oraz zdrowych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), antyoksydantów, w tym steroli roślinnych i glukozynolanów. Posiada też sporo mikro- i makroelementów, w tym: żelazo, wapń, miedź, cynk i potas oraz witaminy (B1, B2, C, E).
Po maca powinniśmy sięgać głównie w stanach wyczerpania fizycznego i psychicznego.
Energia, libido
Korzeń maca prezentuje też silne właściwości adaptogenne. Dodaje energii, zwiększa wytrzymałość i odporność na stres. Pozwala na efektywniejszą pracę umysłową oraz fizyczną i jest uznawany za superfood, z którego właściwości czerpią także sportowcy. Suplementacja maca podnosi bowiem wydolność. Maca zwiększa również libido zarówno u płci męskiej, jak i żeńskiej, dlatego już od dawna uznawana jest za afrodyzjak. Przeprowadzono badania, z których wynika, że maca dla mężczyzn może być szczególnie pomocna w przypadku problemów z erekcją, ale nie tylko. Wykazano też, że wpływa na poprawę jakości plemników poprzez zwiększanie ich ruchliwości oraz ogólnej ich liczby. U kobiet natomiast korzystnie oddziałuje na proces owulacji. Maca wykorzystuje się też jako remedium na bolesne miesiączki i objawy towarzyszące menopauzie. Do tego właściwości zdrowotne korzenia są silnie skorelowane z aktywnością antyoksydacyjną i przeciwzapalną. Maca chroni komórki przed uszkodzeniami wynikającymi z nagromadzenia wolnych rodników.

Foto: Unsplash
Działanie przeciwutleniające
Dzięki temu może być wykorzystywana w profilaktyce rozwoju chorób neurodegeneracyjnych oraz nowotworowych, m.in. raka jelita grubego, białaczki szpikowej czy raka wątroby, co potwierdziły badania wykonane na ludzkich liniach komórek nowotworowych. Pozytywne działanie maca obejmuje także kości. Okazuje się, że ten superfood może wpływać na proliferację i różnicowanie się komórek kostnych. Wprawdzie badania w tym kierunku prowadzono głównie na zwierzętach, ale uznaje się, że maca może być pomocna w zapobieganiu rozwojowi osteoporozy. Wymieniając właściwości lecznicze korzenia maca, nie sposób pominąć też jego wpływu na układ nerwowy, a w szczególności mózg. W końcu, jak już wspomniano wcześniej, to silny adaptogen, który wpływa na koncentrację i poprawę funkcji poznawczych. Jego regularne zażywanie skutkuje zwiększeniem tempa nauki. Więcej – badania przeprowadzone na grupie kobiet po menopauzie cierpiących na depresję wykazały, że korzeń maca wpływa u nich na poprawę nastroju i likwidację niepokoju.
Kiedy czas na maca?
Po korzeń maca powinniśmy sięgać głównie w stanach wyczerpania fizycznego i psychicznego, spadku koncentracji, obniżenia libido, anemii, ogólnego osłabienia, spadku odporności i nastroju. Ba, z uwagi na wysokie wartości odżywcze mace zaleca się nawet w codziennej diecie, ale… Korzeń maca, tak jak inne rośliny z rodziny kapustowatych, może negatywnie oddziaływać na tarczycę. Teoretycznie powinny uważać na niego osoby cierpiące z powodu niedoczynności tarczycy, ponieważ zawarte w korzeniu maca goitrogeny zaburzają wchłanianie jodu, choć z drugiej strony to surowiec bogaty w jod. Wiele zależy tutaj od stosowanej dawki oraz indywidualnych predyspozycji. Jednak stosowanie korzenia maca przy chorobach tarczycy warto poprzedzić konsultacją z lekarzem.