Wochenblatt – Gazeta Niemców w Rzeczypospolitej Polskiej

Wochenblatt – Gazeta Niemców w Rzeczypospolitej Polskiej

Rozwaga niezbędna

Ludzie od wieków stosują różne diety odchudzające i nie zawsze w celach estetycznych. Przy niektórych schorzeniach są niezbędne, bo stanowią jeden z elementów terapii. Podobnie jest z dietą ketogeniczną, która opiera się na zmianie sposobu odżywiania i radykalnie wpływa na procesy metaboliczne zachodzące w organizmie człowieka.


W tzw. piramidzie żywienia podstawę każdego posiłku powinny stanowić produkty zbożowe: chleby, makarony, kasze, ziemniaki, płatki, miód, owoce itd., jako podstawowe źródło energii. Jednak w diecie ketogenicznej węglowodany zostały całkowicie zastąpione przez tłuszcze, które paradoksalnie znajdują się na samym szczycie piramidy żywienia! A więc powinny być spożywane rzadko i w bardzo małych ilościach.

Główne zasady diety ketogenicznej
Okazuje się, że nadmiar tłuszczu w diecie nie powoduje przyrostu tkanki tłuszczowej, a wręcz przeciwnie – przyczynia się do jej redukcji w organizmie. Zjawisko to zostało nazwane stanem ketozy. Polega na pozyskiwaniu energii przez organizm z własnej tkanki tłuszczowej, przez co ta ulega z czasem znacznemu zmniejszeniu. Główne założenia diety keto to spożywanie tłuszczy i wyeliminowanie węglowodanów, a ponadto znaczne ograniczenie posiłków zawierających cukier, a więc owoców i warzyw. W diecie ketogenicznej należy spożywać produkty z dużą zawartością tłuszczu, a więc: tłuste mięsa, ryby, oleje, śmietanę i masło oraz orzechy. Tłuszcze powinny być wysokiej jakości, czyli nie rafinowane, tylko tłoczone na zimno. Szczególnie zalecane są: oliwa z oliwek, olej kokosowy, olej sezamowy, olej z awokado oraz masło kokosowe. Z owoców wskazane jest awokado, a z warzyw dopuszczalne jest spożywanie: brokułów, papryki, pomidorów i ogórków.

W diecie ketogenicznej należy spożywać produkty z dużą zawartością tłuszczu, a więc: tłuste mięsa, ryby, oleje, śmietanę i masło oraz orzechy.
Foto: Unsplash

Wady diety ketogenicznej
Dieta ketogeniczna jest uboga w witaminy i minerały, bo znacznie ogranicza owoce i warzywa. Dlatego, aby zachować zdrowie, należy dodatkowo przyjmować odpowiednie suplementy. Podobnie sprawa wygląda z błonnikiem, którego brak wywołuje dokuczliwe zaparcia. Nie każdy może stosować dietę ketogeniczną, dlatego najlepiej prowadzić ją pod kontrolą lekarza albo dietetyka. Tym bardziej, że nieumiejętne jej stosowanie może doprowadzić do kwasicy ketonowej, która jest bardzo niebezpieczna dla zdrowia, a ponadto sprzyja powstawaniu kamieni nerkowych. Podobnie ketoza nie jest szczególnie zalecana dla osób otyłych, pragnących pozbyć się nadmiaru tkanki tłuszczowej, bo zazwyczaj ich ogólny stan zdrowia nie jest zbyt dobry. Bezwzględnym przeciwwskazaniem do stosowania ketozy są problemy z nerkami, wątrobą i trzustką, ponieważ organy te muszą być w pełni sprawne, aby poradzić sobie z nowym metabolizmem i uwalnianiem ciał ketonowych w tak dużej ilości. Dieta ketogeniczna nie jest też wskazana dla kobiet w ciąży oraz karmiących piersią.

Czemu sprzyja dieta ketogeniczna
Główną zaletą tej diety jest spadek tkanki tłuszczowej, dzięki czemu usprawnia się pracę serca, nerek i wielu innych narządów oraz układów. Obniża się również ciśnienie tętnicze krwi oraz zmniejsza się poziom cukru, cholesterolu i trójglicerydów, co zapobiega zawałom serca, udarom i miażdżycy tętnic. Ketoza stosowana jest w leczeniu opornej na leki padaczki, szczególnie u dzieci. Stosuje się ją także po niewielkiej modyfikacji w leczeniu i kontrolowaniu cukrzycy. Prowadzone badania wskazują także na korzystny wpływ diety ketogenicznej przy leczeniu: choroby Alzheimera, Parkinsona, autyzmu, stwardnienia zanikowego bocznego, nowotworów mózgu, bólów głowy oraz zaburzeń snu. Aby jednak wprowadzić organizm w stan ketozy, wymagany jest ogólny dobry stan zdrowia. Dlatego warto podczas jej stosowana utrzymywać kontakt z lekarzem, który w odpowiednim momencie może zlecić dodatkowe badania. Dotyczy to zwłaszcza diabetyków oraz pacjentów z dużą nadwagą i otyłych.

Karolina Świerc

 

Show More