Wochenblatt – Gazeta Niemców w Rzeczypospolitej Polskiej

Wochenblatt – Gazeta Niemców w Rzeczypospolitej Polskiej

Zawsze w dobrym nastroju

Zielona herbata w proszku, czyli matcha, wywodzi się Chin. Uznaje się ją za jedną z najzdrowszych herbat na świecie i przypisuje się jej szereg właściwości prozdrowotnych. Czym dokładnie jest, czemu jest tak wyjątkowa, czy trudno ją przygotować i właściwie jak należy ją przyrządzić, aby dobrze spożytkować całe jej bogactwo?


Cały sekret uprawy tej herbaty tkwi w tym, że na dwa tygodnie przed zbiorem liści krzewy osłania się przed słońcem bambusowym zadaszeniem. Sprawia to, że liście stają się bledsze, są delikatnie zielone, a jednocześnie produkuje się w nich więcej aminokwasów. Ma to wpływ na smak i aromat herbaty. Po zerwaniu liści ściera się je na bardzo drobny proszek w specjalnie w tym celu zbudowanych żarnach. W smaku wyczuwa się delikatnie tradycyjną zieloną herbatę, jednak matcha ma intensywniejszy, charakterystyczny posmak i jest dosyć cierpka.

Właściwości zielonego proszku
Matchy przypisuje się bardzo dużo właściwości prozdrowotnych. Między innymi to, że działa relaksująco, bo po kilku minutach od zaparzenia wytworzy się w niej L-teanina, która może działać odprężająco i uspokajająco, przy zachowaniu jasności umysłu i pełni koncentracji. Herbata ta dodaje także energii, bo zawiera podobną ilość kofeiny co filiżanka kawy, a przy tym wspomaga proces odchudzania i oczyszczanie organizmu. Ten rodzaj herbaty zawiera również galusan epigallokatechiny, czyli związek EGCG, który ma znaczący wpływ na przyspieszenie metabolizmu, wspomagając usuwanie toksyn z organizmu. Jednocześnie wpływa na polepszenie koncentracji i pamięci, co zawdzięcza zawartości L-teaniny pozwalającej utrzymać odpowiedni poziom dopaminy i serotoniny, które mają znaczący wpływ na nasz nastrój i motywację do działania. Ich niedobór może spowodować złe samopoczucie, a na dłuższą metę nawet depresję. Matcha wspomaga też odporność organizmu, zawiera katechiny o działaniu przeciwbakteryjnym i przeciwwirusowym oraz witaminy A i C, żelazo, potas oraz wapń. Do jej zalet zalicza się też to, że jeśli jest pita regularnie, pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu.

Matchy przypisuje się bardzo dużo właściwości prozdrowotnych.
Foto: Unsplash

Jak przygotować napar z matchy?
Do zaparzenia herbaty w tradycyjny sposób powinniśmy mieć odpowiednie akcesoria. Należą do nich: specjalna czarka, bambusowa łyżeczka, która służy do nakładania herbaty, bambusowa miotełka, którą rozciera i ubija się proszek, ewentualnie sitko do przesiania proszku przed zaparzeniem, które zapewnia, że nie powstaną grudki. Do czarki wsypuje się łyżeczkę herbaty, którą zalewa się wodą o temperaturze ok. 70°C, nigdy wrzątkiem. Następnie miotełką miesza się herbatę, aż proszek się rozpuści i utworzy się delikatna pianka. Co, jeśli nie posiadamy odpowiedniego zestawu? Możemy użyć zwykłego kubka, a proszek wymieszać spieniaczem do mleka. UWAGA! Choć matcha posiada wiele cennych dla naszego zdrowia właściwości, ze względu na możliwość przedawkowania poleca się pić ją w ilości 1–2 filiżanki na dzień. Większe niż zalecane spożycie może wywołać niepożądane efekty, takie jak: nadmierne pobudzenie, trudności z zasypianiem, zaburzenia koncentracji, a nawet nudności i bóle brzucha. Matcha ze względu na zawartość kofeiny nie jest polecana dzieciom, kobietom w ciąży i karmiącym. Ponadto nie zaleca jej się osobom z chorobami nerek, w tym kamicą nerkową, wątroby, a także z dną moczanową. Ważne jest też, aby wybrać herbatę ze sprawdzonych źródeł. Herbata z niepewnego źródła może być zanieczyszczona ołowiem i pestycydami.

Karolina Świerc

Show More