Wochenblatt – Gazeta Niemców w Rzeczypospolitej Polskiej

Wochenblatt – Gazeta Niemców w Rzeczypospolitej Polskiej

Bądź świadomy, co spożywasz

Masło jest to produkt pochodzenia zwierzęcego, który uzyskuje się poprzez odseparowanie tłuszczu z mleka krowiego. Jako produkt wysokotłuszczowy zalicza się je do tłuszczów widocznych. Produkowane jest poprzez zmaślanie śmietanki lub ukwaszonej śmietany, których zawartość tłuszczu wynosi przynajmniej 25–35%, a produkt końcowy nie może zawierać mniej niż 82% tłuszczu.

Masło zawiera wiele cennych składników, takich jak witaminy A, D i E, a także kwas masłowy, kwas palmitooleinowy, który chroni organizm przed infekcjami. W maśle znajdziemy także pierwiastki – jod i selen – przyczyniające się do prawidłowego funkcjonowania tarczycy. Na uwagę zasługuje też to, że u dzieci do trzeciego roku życia masło powinno być dostarczane bez ograniczeń, ponieważ zawarty w nim cholesterol jest niezbędny do prawidłowego rozwoju organizmu i budowania ścian nowo powstających komórek. Nie jest jednak wskazane używanie go podczas smażenia, ponieważ w wysokiej temperaturze może dojść do przypalenia i dymienia.

Nie smaż masła

Dlaczego jest to takie ważne? Otóż w tym procesie powstaje wiele szkodliwych substancji. Między innymi węglowodory aromatyczne i wolne rodniki, które niekorzystnie wpływają na zdrowie człowieka. Przede wszystkim szkodzą one żołądkowi i sprzyjają powstawaniu nowotworów. Gdy chcemy jednak usmażyć np. jajecznicę na maśle, najlepszym wyborem będzie masło klarowane. Jednak do kotletów czy ryb lepiej wybrać dobrej jakości olej. Niestety u osób dorosłych, a także u starszych dzieci, używanie masła ma pewne ograniczenia. Nasycone kwasy tłuszczowe, które dostarczamy wraz z masłem, możemy też znaleźć w wielu innych produktach, takich jak mięso, sery czy wędliny. Dlatego należy uważać, aby ich nie przedawkować. Ważne, by być świadomym, że masło wpływa także silnie na wzrost poziomu cholesterolu we krwi, jak również zwiększa ryzyko wystąpienia miażdżycy czy chorób układu krążenia. Dlatego nie zaleca się stosowania go przez osoby z podwyższonym cholesterolem, miażdżycą, zagrożeniem zawału serca, nadciśnieniem tętniczym.

Cena ma znaczenie

Bardzo ważne jest, aby wybierając masło, zwrócić uwagę na jego cenę – te dobrej jakości zawierają minimum 82% tłuszczu i są droższe niż ich podróbki, do których spożywania nie zachęcam. Jednakże czasami może dojść do specjalnych zabiegów polegających na tym, że konsument płaci więcej za masło o mniejszej zawartości tłuszczu lub z dodatkiem tłuszczy roślinnych. Ma to sprawić wrażenie, że dostaje on produkt lepszej jakości. Należy również pamiętać, że po wyjęciu masła z lodówki musimy odczekać kilka minut, aby nadawało się do smarowania. W przypadku margaryny lub maseł z dodatkami i mniejszą zawartością tłuszczu pochodzenia zwierzęcego ten czas nie jest potrzebny. Takie masło jest wówczas plastyczne i nadaje się do użycia od razu. Może być to dobra metoda na odróżnienie tego lepszego gatunkowo masła od gorszego, ale… Oczywiście najlepszą metodą jest czytanie składu produktu. Pamiętaj – nazwa ,,masło” jest zastrzeżona dla produktów o określonej zawartości tłuszczu, bez domieszek tłuszczów roślinnych.

Karolina Świerc

Show More