Wochenblatt – Gazeta Niemców w Rzeczypospolitej Polskiej

Wochenblatt – Gazeta Niemców w Rzeczypospolitej Polskiej

Moc małych ziaren

Dynia jest pełna wartości odżywczych – nie tylko jeśli chodzi o samo warzywo, ale także o jego pestki. Te małe, niepozorne ziarenka mają mnóstwo zalet i przynoszą wiele korzyści dla zdrowia. Między innymi są źródłem fitosteroli, nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz aminokwasów, takich jak alanina, kwas glutaminowy czy glicyna. Pestki dyni kryją w sobie też mnóstwo witamin i minerałów. Zawierają bogactwo witamin: A, E, B1, B2, B6, C oraz D.

Witamina E to w organizmie ważny przeciwutleniacz. Bierze udział w dostarczaniu składników odżywczych do komórek. Poza tym wzmacnia ściany naczyń krwionośnych oraz chroni czerwone krwinki przed przedwczesnym rozpadem. Witamina B1 odgrywa zasadniczą rolę w procesach oddychania tkankowego, głównie w przemianie węglowodanów. Jej niedobór może powodować zaburzenia układu nerwowego, krążeniowego oraz pokarmowego. Witamina B2 uczestniczy w procesach utleniania w organizmie, współdziała w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego, a wraz z witaminą A bierze udział w prawidłowym funkcjonowaniu błon śluzowych, dróg oddechowych, nabłonka naczyń krwionośnych i skóry. Witamina B6 natomiast ułatwia rozkład aminokwasów, uczestniczy w przemianie tłuszczów i cukrów, tworzeniu enzymów, hormonów, hemoglobiny i prostaglandyn – hormonów, które regulują procesy fizjologiczne organizmu. Poza tym B6 umożliwia magazynowanie energii i usprawnia funkcjonowanie układu nerwowego.

Pestki dyni a zdrowie

Jeśli zatem pragniesz ustabilizować ciśnienie krwi, wspomóc pracę serca i zwiększyć odporność organizmu, koniecznie sięgnij po pestki dyni, które jako składnik zdrowej diety mogą być też skutecznym wspomagaczem leczenia nerek. Dlaczego? Ponieważ zawarte w nich witaminy zmniejszają ilość wydalanego z moczem kwasu szczawiowego. Poza tym pestki dyni zapobiegają tworzeniu się kamieni nerkowych, ich spożywanie pomaga również zwalczać skurcze mięśniowe, bóle dłoni i nadgarstków oraz łagodzi objawy tzw. napięcia przedmiesiączkowego, a więc: drażliwość, depresję, bolesność piersi i bóle głowy. Do tego występujące w pestkach dyni witaminy i mikroelementy, m.in. beta-karoten, potas, cynk i selen, pomagają utrzymać gospodarkę mineralną organizmu w stanie homeostazy. Zawarta w tam witamina A ma pozytywny wpływ na wzrost kości i zębów i utrzymuje dobry stan skóry, włosów i paznokci oraz bierze udział w procesie widzenia i rozróżniania barw. Biorąc pod uwagę wszystkie zalety pestek dyni, nie trzeba chyba specjalnie nikogo przekonywać, aby po nie sięgał, ale…

Same pozytywy

Nie tylko pestki dyni mają tak magiczną dla naszego zdrowia moc. Cała dynia stanowi cenne źródło witamin, w tym ogromnej ilości witaminy C, która podnosi odporność organizmu na infekcje. Ponadto witamina ta wpływa na wytwarzanie i zachowywanie kolagenu w komórkach, ułatwia gojenie się ran i złamań oraz hamuje tworzenie się sińców i krwawienie dziąseł. Warto zatem sięgać po to warzywo i dodawać pestki dyni do codziennych posiłków. Także ze względu na obecną w nich w sporej ilości witaminę D. Bierze ona udział w metabolizmie kości, a poza tym ma korzystny wpływ na system nerwowy i mięśniowy. Pośrednio działa przeciwbakteryjnie, zapobiega powstawaniu komórek nowotworowych i wspomaga komórki szpiku kostnego w spełnianiu funkcji obronnych organizmu. To tylko niektóre pozytywy płynące ze spożywania pestek dyni. Nie tylko urozmaicą one smak posiłków, ale też poprawią samopoczucie i dostarczą cennej porcji witamin.

Karolina Świerc

Show More