Wochenblatt – Gazeta Niemców w Rzeczypospolitej Polskiej

Wochenblatt – Gazeta Niemców w Rzeczypospolitej Polskiej

Pij, bo warto

Herbata może mieć właściwości prozdrowotne, jeśli jej napary pije się regularnie przez długi czas. W zależności od potrzeb można wybrać taką herbatę, która pozytywnie wpływa na układ krążenia, nerwowy, trawienny, czy też ma właściwości bakteriobójcze.


Zielona, biała, czerwona i czarna to najpopularniejsze rodzaje herbaty. Wszystkie pochodzą z krzewów herbacianych, ale różnią się sposobem obróbki – dzięki temu zyskują indywidualne właściwości. Zacznijmy od zielonej herbaty, która ma wiele odmian. Może być mieszana z różnymi innymi herbatami, szczególnie z białą, a także z innymi ziołami, kwiatami czy owocami.

Stworzona dla nas
Zielona herbata ma pozytywny wpływ na organizm ludzki, można rzec, że została stworzona dla nas, ale należy pić ją regularnie. Przede wszystkim chroni układ krążenia, redukując ryzyko wystąpienia miażdżycy i obniżając cholesterol. Może też przyspieszać spalanie tłuszczu i regulować procesy trawienia, dzięki czemu sprzyja odchudzaniu i redukcji masy ciała. Jednocześnie przyspiesza wydalanie toksyn z organizmu, czyli oczyszcza organizm i usprawnia jego ogólne działanie. Zaletą zielonej herbaty jest też duża zawartość tzw. przeciwutleniaczy, witamin i minerałów. Korzyścią z picia aromatycznego naparu z niej jest zatem opóźnianie procesów starzenia. Antyoksydanty zawarte w zielonej herbacie mogą też zmniejszać ryzyko zachorowania na nowotwory. Rodzajem herbaty o silnych właściwościach zdrowotnych jest też matcha, czyli zielona herbata sproszkowana.

Wszystkie herbaty mają prozdrowotne właściwości.
Foto: Unsplash

Herbata biała
Warto również zainteresować się białą herbatą, która ma delikatny smak i sporo właściwości prozdrowotnych. Sprawiają one, że biała herbata na liście zdrowych napojów plasuje się w ścisłej czołówce. Jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy hamujących procesy starzenia, działających profilaktycznie w kontekście chorób układu sercowo-naczyniowego i wykazujących potencjał zapobiegania nowotworom. Biała herbata chroni też układ krążenia, m.in. dzięki temu, że reguluje poziom cholesterolu w organizmie. Zawiera stosunkowo dużo kofeiny, dlatego ogólnie ożywia, przyśpiesza przemianę materii, pobudza trawienie i redukuje stres. Kofeina zawarta w tej herbacie nie tylko łagodzi objawy stresu i zmniejsza zmęczenie, ale też pobudza umysł, zwiększając koncentrację, i dodaje wigoru.

Zielona, biała, czerwona i czarna to najpopularniejsze rodzaje herbaty.

Czerwona i czarna
Do wysoko prozdrowotnych herbat trzeba też zaliczyć odmianę czerwoną, która najbardziej słynie z właściwości odchudzających, ponieważ pobudza trawienie i sprzyja spalaniu tłuszczów. Warto pamiętać też, że czerwona herbata wpływa na ludzki organizm pozytywnie także w innych aspektach, chociażby dzięki temu, że wspomaga detoksykację organizmu i pracę wątroby.

Z kolei najpopularniejsza z herbat – czarna – zawiera stosunkowo dużo kofeiny, dlatego pobudza, wzmacnia koncentrację i poprawia pamięć. Poza tym ma działanie bakteriobójcze, pozytywnie wpływa na trawienie i działa łagodząco w przypadkach zatrucia. Regularne picie czarnej herbaty, ale bez cukru, chroni układ sercowo-naczyniowy. Jej antybakteryjne działanie pozwala też stosować napary zewnętrznie, np. na trądzik czy łupież.

Karolina Świerc

Show More