Kto z nas nie kocha porannej kawy, którą można przyrządzić na wiele sposobów? Do ukochanego przez wielu z nas napoju można dodać cukier, choć trudno go polecać i ja tego nie czynię, a także mleko, miód lub przyprawę w postaci cynamonu. Tak, cynamonu, choć z pewnością wielu z Was zastanawia się teraz, dlaczego warto pić kawę z cynamonem.
Jak się okazuje, absolutnie warto, a w wielu przypadkach należy. Cynamon bowiem ma nie tylko korzenny aromat, charakterystyczny smak i zdolności rozgrzewające, ale również zawiera wiele cennych składników, dzięki czemu posiada szereg prozdrowotnych właściwości. W tej przyprawie znajdziemy m.in.: witaminy A, B, C, E i K, a także minerały – żelazo, miedź, wapń, fosfor, magnez, potas, selen, mangan, cynk. W cynamonie kryje się również białko, węglowodany, błonnik pokarmowy oraz wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 w idealnych dla nas proporcjach.
Sposób na zgrabną sylwetkę
Jeżeli chodzi o kawę, to nie może się ona równać z cynamonem, jeżeli chodzi o ilość prozdrowotnych walorów, ale… żeby podkręcić walory zdrowotne naszej małej czarnej, można do niej dodać właśnie cynamon. Okazuje się, że połączenie kofeiny obecnej w kawie i cynamonu usprawnia wiele procesów, w tym proces trawienny, bez narażania nas na nieprzyjemne skutki. Jednocześnie takie połącznie wyraźnie i odczuwalnie pobudzi nasze krążenie krwi. Pomoże też szybciej pozbyć się nadmiaru tkanki tłuszczowej, ponieważ cynamon ma takie zdolności, z czego od dawna jest doskonale znany. Dzięki temu też bardzo często dodawany jest do różnych suplementów diety mających na celu redukcję zbędnych kilogramów i zdobycie zgrabnej sylwetki. Poza tym specjalistyczne badania potwierdzają, że kawa z cynamonem poprawia pamięć i zdecydowanie bardziej dodaje nam energii. Jednocześnie odpręża i redukuje skutki codziennego stresu. Do tego cynamon w kawie doskonale nasz rozgrzeje i zwalczy stany zapalne.
Lista zalet jest długa
Co ciekawe, cynamon skutecznie podnosi też odporność, co jest szczególnie ważne w sezonie wiosennym i jesienno-zimowym, podczas którego jesteśmy zdecydowanie bardziej narażeni na przeziębienia i grypę. To jednak nie koniec bogatej listy zalet picia kawy z cynamonem. Otóż kolejne badania potwierdzają, że stała obecność cynamonu w codziennym jadłospisie reguluje w naszym organizmie poziom cukru we krwi i równocześnie obniża stężenie złego cholesterolu LDL, który, jak wiemy, jest zmorą XXI w. Dzięki temu zmniejsza się także ryzyko cukrzycy typu 2 oraz takich chorób cywilizacyjnych jak: miażdżyca, zawały serca i udar mózgu. Z kolei antyoksydanty obecne w cynamonie chronią nas również przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Zmniejszają tym samym ryzyko nowotworów i opóźniają proces starzenia się organizmu, dłużej też zachowamy młody wygląd. Jeżeli jednak nie jesteś miłośnikiem kawy, to cynamon z powodzeniem możesz dodać także do swojej ulubionej herbaty. Efekt będzie podobny, a Ty zdrowszy i młodszy.
Karolina Świerc