Wochenblatt – Gazeta Niemców w Rzeczypospolitej Polskiej

Wochenblatt – Gazeta Niemców w Rzeczypospolitej Polskiej

Nowy, smaczny superfood

Żeby pozbyć się nadprogramowych kilogramów, oczyścić organizm z toksyn i poprawić samopoczucie, warto raz na jakiś czas przeprowadzić sprawdzoną i skuteczną domową kurację. W tym celu można sięgnąć po prozdrowotny napój na bazie drożdży, które są źródłem m.in. witamin z grupy B, cennego białka i błonnika.


Drożdże pozytywnie wpływają na stan włosów, skóry i paznokci. Niwelują stres, poprawiają humor i zwalczają bezsenność, a do tego można przygotować je w zaciszu własnego domu. Mowa o płatkach drożdżowych – nowym, smacznym superfood. Wyglądem przypominają bułkę tartą, charakterystycznie smakują i pachną. Niektórzy kojarzą je ze smakiem zupek chińskich, ale uspokajam – płatki nie zawierają w sobie glutaminianu sodu. Warto przy tym dodać, że eksperci szczególnie polecają je osobom z wysokim ciśnieniem. Płatki drożdżowe to drożdże suszone i nieaktywne biologicznie, co oznacza, że nie fermentują w przewodzie pokarmowym.

Dobra wiadomość dla osób na diecie – płatki drożdżowe zawierają tylko niewielkie ilości tłuszczu.
Foto: Healthy Living

Zamiennik mięsa!
Ich spożywanie nie powoduje zatem odbijania się, wzdęć czy uczucia pełności w brzuchu. Jest to produkt od lat uwielbiany przez wegan i wegetarian, gdyż dzięki zawartości składników odżywczych z powodzeniem może zastąpić mięso. Płatki drożdżowe mogą być alternatywą dla zwykłych drożdży, które chociaż nieprzyjemnie pachną i smakują, są bogactwem wielu substancji odżywczych. Znajdziemy je w sklepach ze zdrową żywnością. Możemy jednak sprawić, by były jeszcze lepsze. Bez problemu przygotujemy je samodzielnie w zaciszu własnego domu. Dobra wiadomość dla osób na diecie – płatki drożdżowe zawierają tylko niewielkie ilości tłuszczu. Polecane są również osobom zmagającym się z chronicznym stresem. Witaminy z grupy B, które znajdziemy w płatkach, znacznie go zniwelują. Regularne spożywanie poprawi też koncentrację i zwalczy bezsenność. Płatki drożdżowe nie są jednak wyłącznie magazynem witamin z grupy B. Zawierają też sporo magnezu, żelaza, wapnia, miedzi, chromu i cynku. Wszystkie te składniki mineralne są niezbędne do prawidłowej pracy organizmu. W jaki sposób je spożywać? Idealnie pasują do orzechów, warzyw, past do kanapek, różnego rodzaju kasz, a nawet do pizzy i zapiekanek.

Jak zrobić je samemu
Należy dodać, że obróbka termiczna nie powoduje utraty ich cennych substancji odżywczych. Niektóre osoby stosują je jako alternatywę panierki do kotletów. Do przygotowania płatków drożdżowych potrzebujemy dwóch kostek drożdży, 1/3 szklanki ciepłej przegotowanej wody oraz kilku ziarenek cukru, który możemy zamienić też na melasę buraczaną, syrop klonowy bądź cukier z agawy. Drożdże powinny być trzymane w temperaturze pokojowej. Następnie kruszymy je i wrzucamy do słoika. Dodajemy przegotowaną wodę i cukier. Po wymieszaniu składników szklany pojemnik przykrywamy folią, którą wcześniej nakłuwamy. Drożdże muszą mieć dostęp do powietrza. Słoik trzymamy przez godzinę w ciepłym miejscu. Co 20 minut dodajemy donich łyżeczkę cukru. Kolejnym krokiem jest wylanie masy na blaszkę i pieczenie w piekarniku przez 10 minut w temperaturze 200 stopni. Piekarnik następnie wyłączamy, a drzwiczki otwieramy, by płatki wyschły w cieple. 20 minut później na nowo włączamy piekarnik. Pieczemy w 120 stopniach przez godzinę. Po tym czasie płatki kruszymy w dłoniach i przesypujemy do szklanego słoja. Polecamy spożywać trzy łyżki płatków drożdżowych dziennie.

Karolina Świerc

Show More