Wochenblatt – Gazeta Niemców w Rzeczypospolitej Polskiej

Wochenblatt – Gazeta Niemców w Rzeczypospolitej Polskiej

Friday, May 27, 2022

Pokochały go gwiazdy

Seler naciowy uznawany jest za jedno z najstarszych warzyw na świecie, a od niedawna jest też jednym z najmodniejszych. Dlaczego? Ponieważ świetnie oczyszcza i pomaga schudnąć, za co pokochały go gwiazdy i nie tylko. Do tego jest bogactwem witamin i minerałów, czym sprawia, że coraz więcej osób włącza go do swojego codziennego jadłospisu.


Seler naciowy jest źródłem m.in. olejków aromatycznych, flawonoidów i glikozydów, które wpływają na pobudzenie pracy serca. Poza tym zawiera bardzo dużą ilość witamin A, C i E, z grupy B oraz kwasu foliowego. W selerze naciowym znajdziemy także cynk, żelazo, magnez, potas oraz wapń. Dużą popularnością cieszą się przede wszystkim koktajle z selerem, które są źródłem witamin i składników mineralnych. Taki napój wymiata toksyny, cholesterol i trójglicerydy z organizmu. Należy jednak pamiętać, że spożywanie selera naciowego może u niektórych osób spowodować uczulenie.

 

Najczęściej wykorzystuje się świeży seler naciowy w przepisach na sałatki.
Foto: Healthy Living

86 prozdrowotnych substancji
Wybierając seler naciowy, powinniśmy zwrócić uwagę na łodygę. Ważne, żeby była odpowiednio jędrna oraz twarda. Poza tym aby zachować wszystkie cenne właściwości, seler nie powinien być przechowywany w lodówce dłużej niż tydzień, ewentualnie można go zamrozić. Według naukowców seler naciowy zawiera aż 86 substancji mających pozytywny wpływ na zdrowie i pracę narządów wewnętrznych. Ma działanie m.in. oczyszczające, wpływa na nawilżenie skóry, zapewniając jej aksamitną gładkość i delikatność. Poza tym sprzyja likwidowaniu obrzęków oraz zapobiega działaniu wolnych rodników. Spożywanie selera naciowego pobudza procesy przemiany materii i pomaga oczyścić organizm z nagromadzonych w nim toksyn, a dzięki zawartości błonnika ma właściwości polepszające trawienie. Natomiast olejek z selera naciowego ma właściwości kojące na cały układ nerwowy, zaś olej z nasion selera może być wsparciem podczas kuracji nadciśnienia. Wielkim plusem selera jest też niskokaloryczność – w 100 gramach jest tylko 13 kalorii, bo ponad 90% jego zawartości stanowi woda. Ponadto jego cenną właściwością jest to, że dostarcza tzw. ujemnych kalorii, co oznacza, że organizm zużywa więcej energii na strawienie selera naciowego niż on zawiera w sobie.

Przydatne podpowiedzi
Przepisy z selerem naciowym są bardzo różnorodne. Jednak najczęściej wykorzystuje się świeży seler naciowy w przepisach na sałatki. Bardzo smaczna i pożywna jest np. sałatka z selera naciowego i kurczaka. Napar z nasion selera naciowego wykorzystuje się do leczenia reumatoidalnego zapalenia stawów. Z kolei do obniżenia ciśnienia krwi oraz w chorobach układu moczowego stosuje się korzeń selera naciowego, a w przypadku bólu stawów zaleca się masaże z wykorzystaniem olejku eterycznego z tego warzywa. Natomiast właściwości przeciwzapalne czynią seler skutecznym lekiem na zapalenie dróg moczowych. Biorąc pod uwagę te wszystkie cenne właściwości, zupełnie nie dziwi fakt, że dieta selerowa staje się coraz bardziej popularna. Należy też dodać, że sok z selera świetnie nawadnia organizm, a przy tym dostarcza wielu witamin i składników mineralnych. Ma właściwości alkalizujące, dzięki czemu odkwasza i pomaga usuwać zbędne produkty przemiany materii. Ponadto dodaje energii, pobudza, ułatwia odchudzanie, świetnie działa na kondycję skóry, włosów i paznokci. Warto więc jak najczęściej wyciskać sok z selera, który dobrze komponuje się z innymi warzywami i owocami. Do przygotowania soku z selera naciowego należy używać zarówno łodyg, jak i aromatycznej naci.

Karolina Świerc

Show More