Wochenblatt – Gazeta Niemców w Rzeczypospolitej Polskiej

Wochenblatt – Gazeta Niemców w Rzeczypospolitej Polskiej

Sposób na długą młodość

Eksperci medycyny funkcjonalnej często wymieniają cenne dla zdrowia produkty spożywcze, które znacząco obniżają wiek biologiczny, nawet o dwie dekady! Ich zdaniem istnieje pięć produktów, które działają jak lekarstwo, dlatego jedzą je każdego dnia, aby wspierać swoje zdrowie i mieć długie życie.


Zacznijmy od kapusty. Nieważne, czy sięgniesz po kapustę białą czy czerwoną, brukselkę, kalafior czy brokuł. Wraz z jarmużem, kalarepą, kapustą włoską i pekińską należą one do rodziny warzyw krzyżowych czy kapustnych i nie dość, że są pełne minerałów i kluczowych witamin, jak kwas foliowy czy witamina K, to jeszcze zawierają niezwykle wartościowe fitochemikalia, takie jak indole, które mogą zapobiegać rozwojowi nowotworów, w tym raka jelita grubego. Eksperci podkreślają, że kwas foliowy obecny w warzywach jest istotny dla kluczowych procesów biochemicznych w organizmie oraz reguluje poziom homocysteiny, która może uszkadzać naczynia krwionośne i zwiększać ryzyko zakrzepów krwi. Dlatego ważne jest, aby codziennie jeść te warzywa.


Orzechy, pestki i nasiona są pełne minerałów, tłuszczu, białka i błonnika.
Foto: Unsplash

Oliwa z oliwek, orzechy, pestki, nasiona
Zwolennicy medycyny funkcjonalnej zapewniają, że ich ulubionym źródłem tłuszczu jest oliwa z oliwek. Dlaczego? Wykazano, że zawiera ona różnego rodzaju związki przeciwzapalne. Jednocześnie przytacza się badania, zgodnie z którymi związki obecne w oliwie działają podobnie jak aspiryna czy ibuprofen. Ba, podkreśla się, że oliwa z oliwek powinna być naszym pierwszym wyborem, gdy sięgamy po jakikolwiek tłuszcz. Jest źródłem witamin A, D, E i K, a ponadto zawiera ok. 30 związków fenolowych, które poza działaniem przeciwzapalnym mają jeszcze działanie przeciwutleniające i chronią przed wolnymi rodnikami. Nie bez powodu dieta śródziemnomorska bazująca na oliwie z oliwek jest uznawana za najzdrowszą dietę świata. Dlatego ważne jest, aby codziennie jeść wspomniane wcześniej warzywa i oliwę z oliwek, aby chronić się przed cukrzycą, miażdżycą, otyłością, chorobami układu krążenia, a nawet nowotworami. Kolejnym cennym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, korzystnie wpływających na nasz organizm, zwłaszcza na układ sercowo-naczyniowy, są orzechy, pestki i nasiona. Są one pełne minerałów, tłuszczu, białka i błonnika. Mowa o: migdałach, orzechach włoskich, orzechach pekan, orzechach laskowych, orzechach makadamia, pestkach dyni, nasionach konopi, chia i sezamu.

Niektóre produkty działają jak lekarstwo.

Owoce jagodowe, zielona herbata
Jeżeli chodzi o owoce jagodowe, to mają one dwa główne atuty: są niskokaloryczne, a przy tym zawierają moc witamin i polifenoli takich jak antocyjany. Dzięki temu chronią przed chorobami serca, a nawet wspierają pracę mózgu, zapobiegając procesom neurodegeneracyjnym. Do grupy owoców jagodowych należą nie tylko jagody, truskawki, maliny czy jeżyny, ale też żurawina, jagoda kamczacka, aronia czy porzeczki.

Z kolei obecne w zielonej herbacie fitochemikalia aktywują ścieżki długowieczności w naszym ciele oraz zapewniają nam młodość i zdrowie. Wszyscy ich potrzebujemy do aktywacji naszych systemów leczenia. Jest to klucz do zachowania młodości na zawsze – uważają eksperci medycyny funkcjonalnej. Istnieje szereg badań, które dowodzą, że zielona herbata może też chronić serce i wspierać układ odpornościowy, obniżać stan zapalny organizmu, a nawet zapobiegać nowotworom. Trzeba dodać, że zielona herbata staje się jeszcze bardziej korzystna w postaci matchy – sproszkowanych liści, które można mieszać z wodą lub dodawać do koktajli.

Karolina Świerc

Show More