Niepozorne, maleńkie pestki słonecznika bogate są w różnorodne witaminy i minerały oraz kwasy tłuszczowe, bardzo istotne dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Pestki słonecznika najbardziej znane są z wysokiej zawartości witaminy E.
A zatem witaminy młodości i płodności gdyż ma wpływ na jej utrzymanie. Ponadto w pestkach słonecznika obecna jest witamina B6, która jest istotna dla prawidłowego działania układu nerwowego. Kolejna bardzo ważna witamina, jaka występuje w pestkach słonecznika, to witamina A mająca doskonały wpływ na naszą skórę i jej wygląd, a także ostrość wzroku. W pestkach słonecznika znajduje się też witamina C, która odpowiada za naszą odporność oraz produkcję kolagenu.
Kolejne zalety
W malutkich pestkach słonecznika znajdziemy więc również kwas askorbinowy znany m.in. ze swoich właściwości przeciwzapalnych. Słonecznik jest także źródłem kwasu foliowego, który z kolei jest niezwykle ważny dla prawidłowego rozwoju płodu, stąd kobiety w ciąży nie mogą o nim zapominać. Pestki słonecznika bogate są w szereg minerałów. Pierwiastek, który w szczególnie dużych ilościach jest w nich obecny, to magnez. Dzięki temu minerałowi można skutecznie walczyć ze stresem oraz jego skutkami. Warto w tym miejscu podkreślić, że ze względu na bardzo dużą ilość magnezu w pestkach słonecznika osoby spożywające duże ilości kawy i uczące się powinny jeść je jak najczęściej, ponieważ kawa bardzo skutecznie wypłukuje ten pierwiastek. Magnez wspomaga też pracę serca, naczyń krwionośnych i mięśni, o czym powinni pamiętać sportowcy.
Inne minerały
Kolejny minerał, który w znacznych ilościach obecny jest w ziarnkach słonecznika, to wapń, odpowiedzialny za pracę układu kostnego człowieka. Wartość i znaczenie dla nas pestek słonecznika podnosi także zawarte w nim żelazo, które z kolei odpowiedzialne jest za natlenienie tkanek i komórek oraz ciśnienie tętnicze krwi. Warto w tym miejscu dodać, że żelazo doskonale w naszym organizmie współpracuje z witaminą C, dzięki której jest lepiej przyswajane. Należy też wiedzieć, że brak żelaza powoduje m.in. anemię, a co to oznacza, nie trzeba specjalnie tłumaczyć. Pestki słonecznika „uzbrojone” są również w potas, który jest minerałem odpowiedzialnym w naszym organizmie za wspomaganie działania gospodarki wodno-elektrolitowej. Ponadto w mniejszych ilościach w słoneczniku obecne są też tak ważne dla nas minerały jak: cynk, miedź, selen czy mangan! Niedobór choćby jednego z nich dość szybko nieprzyjemnie odczujemy.
Kwasy tłuszczowe
Na uwagę zasługuje też to, że w malutkich pestkach słonecznika „czają się” kwasy tłuszczowe, przede wszystkim te z grupy omega-6. Jako że wspomagają one budowę błony komórkowej komórek ciała, odgrywają ważną rolę we wzmacnianiu naszego układu odpornościowego. Jednocześnie chronią przed rozwojem stanów zapalnych. Ponadto w odpowiednich ilościach kwasy omega-6 chronią nas przed wzrostem poziomu „złego” cholesterolu. Biorąc wszystkie za i nie widząc przeciw, życzę Państwu chęci sięgania po pestki słonecznika, a przy tym smacznego i dużo, dużo zdrowia.
Karolina Świerc