Wochenblatt – Gazeta Niemców w Rzeczypospolitej Polskiej

Wochenblatt – Gazeta Niemców w Rzeczypospolitej Polskiej

Nie taki z niego burak

Pochodzący z Bliskiego Wschodu burak jest często przez nas niedoceniany, co należy uznać za duży błąd. To niepozorne warzywo jest bowiem nie tylko smaczne, ale też bardzo zdrowe. Dzięki bogactwu witamin i minerałów jest cenione także, jako składnik farmaceutyczny, a nawet surowiec kosmetyczny.

Wśród odmian buraków wyróżnia się przede wszystkim buraki liściowe, czyli popularną botwinkę, a także tradycyjne buraki korzeniowe. Warto jednak wiedzieć, że istnieją również buraki cukrowe, które wykorzystuje się do produkcji białego cukru, i pastewne, służące do karmienia zwierząt. Na naszych talerzach często królują także buraki ćwikłowe, które są świetnym dodatkiem do dań obiadowych.

Przeciw anemii i nie tylko
Na uwagę zasługuje fakt, że buraki nie zawierają dużej ilości żelaza, a mimo to są idealnym środkiem krwiotwórczym i mogą zapobiegać anemii. Nie brakuje też opinii, że warzywo to wspomaga leczenie białaczki. Do tego grupa barwników, które kryją się w burakach, to bardzo mocne przeciwutleniacze, które powodują, że tlen jest znacznie lepiej przyswajany przez komórki naszego organizmu. Dlatego lekarze uważają, że właśnie buraki wpływają szczególnie pozytywnie na układ krwionośny. Innym składnikiem, który w dużych ilościach znajdziemy w burakach, jest kwas foliowy. Co ważne, powinny go zażywać nie tylko kobiety ciężarne, ale także te, które planują zajść w ciążę. Kwas foliowy ukryty w burakach warunkuje bowiem właściwy rozwój płodu, a także jest czynnikiem, dzięki któremu z krwi eliminowana jest homocysteina. Kolejnym atutem tego warzywa jest to, że zawiera ono bardzo mało kalorii – tylko 38 kcal w 100 g produktu. Jest za to bogate w witaminy i minerały. Korzeń buraka dysponuje m.in. witaminami A, B1, C, wspomnianym kwasem foliowym oraz beta-karotenem. Znajdziemy tam również bardzo dużo różnych składników mineralnych, w tym: wapń, potas, mangan, magnez, miedź, fluor, sód oraz dwa rzadko występujące składniki – rubid i cez.

Buraki wpływają szczególnie pozytywnie na układ krwionośny.
Foto: Unsplash

Sprzymierzeniec w walce z rakiem
Lekarze i dietetycy zgodnie twierdzą, że buraki pod każdą postacią mają lecznicze właściwości i powinny być składnikiem diety każdego, komu zależy na prawidłowym funkcjonowaniu swojego organizmu. Z tego powodu lekarze bardzo często osobom z nadciśnieniem sugerują dietę, w której jednym z głównych składników są właśnie buraki. Regularne jedzenie tych warzyw pozytywnie wpływa również na poziom cholesterolu oraz kondycję naczyń krwionośnych, co z kolei przekłada się na zdrowie układu krążenia. Burak polecany jest też osobom cierpiącym na anemię, ze względu na swoje właściwości krwiotwórcze. Poza tym buraki stymulują produkcję czerwonych krwinek, a także naturalnie oczyszczają krew. Z kolei betaina odpowiedzialna za intensywną barwę tych warzyw jest naturalnym antyoksydantem, który doskonale chroni nas przed wolnymi rodnikami. I m.in. z tego powodu buraki uważane są za świetnego sprzymierzeńca w walce z rakiem, bo nie tylko chronią przed namnażaniem się komórek nowotworowych, ale też wspierają cały organizm podczas chemioterapii.

W dbałości o sylwetkę i odporność
Bohater dzisiejszego odcinka świetnie też sprawdza się podczas odchudzania, ponieważ zawiera bardzo dużo błonnika. Dzięki temu przyspiesza przemianę materii i hamuje nadmierny apetyt. Dodatkowo wspomaga proces usuwania toksyn z organizmu. Walory te podczas zbliżających się świat będą dla nas bardzo istotne. Należy jednak uważać – nadmierne spożycie buraków może działać przeczyszczająco. W ostatnim czasie dużo mówi się o niebezpiecznym zakwaszeniu organizmu oraz towarzyszących mu dolegliwościach i co za tym idzie – problemach z wyglądem skóry. Okazuje się, że buraki mają doskonałe właściwości zasadotwórcze, co oznacza, że neutralizują kwasy pochodzące z nadmiernego spożycia mięsa, pieczywa, słodyczy, kawy i herbaty! Do tego warzywo to likwiduje zgagę oraz łagodzi kaca. Jeśli po jakimś świętowaniu budzimy się z bólem głowy, nudnościami i jesteśmy osłabieni, to koniecznie powinniśmy zacząć dzień od szklanki soku z buraków lub wypić popularny barszczyk. Kolejnym atutem buraków jest to, że doskonale wpływają na odporność organizmu. W okresie jesienno-zimowym warto zatem profilaktycznie jeść więcej buraków albo sięgać po świeżo wyciskany sok z marchwi i buraków, by uniknąć sezonowych infekcji.

Zastosowanie buraków
Regularne jedzenie buraków może również wydatnie pomóc złagodzić dolegliwości związane z menopauzą. Kobiety, które w swojej diecie mają dużo tych warzyw, mówią o tym, że rzadziej cierpią na migreny i uderzenia gorąca. Dlatego, drogie panie, warto pamiętać o tym, aby na naszym stole buraki gościły jak najczęściej. Co też bardzo ważne – pamiętajmy o tym, że najwięcej cennych substancji zyskamy, jedząc je na surowo, bo świetnie nadają się do surówek oraz sałatek. Znakomicie się też komponują z różnymi serami, np. z oscypkiem czy fetą. Jeśli lubimy kuchenne eksperymenty, to powinniśmy przygotować przykładowo carpaccio z buraków, które na pewno zachwyci każdego smakosza i doda zdrowia. Smacznego.

 

Karolina Świerc

Show More