Wochenblatt – Gazeta Niemców w Rzeczypospolitej Polskiej

Wochenblatt – Gazeta Niemców w Rzeczypospolitej Polskiej

Dodaj sobie krzepy

Buraki to warzywa dostarczające cennych składników odżywczych naszemu organizmowi. Już 200 g buraka to połowa dziennego zapotrzebowania na błonnik oraz witaminy z grupy B, witaminę A i C oraz składniki mineralne, takie jak potas, żelazo czy mangan. Natomiast sok przyrządzony z buraków zawiera ważny m.in. dla kobiet w ciąży kwas foliowy.


Dzięki tym wszystkim związkom nieoceniony jest wpływ soku z buraków na nasze zdrowie. Kwas foliowy nie tylko reguluje rozwój komórek, współuczestniczy w powstawaniu czerwonych krwinek, zapobiega anemii, ale też wpływa na powstawanie np. serotoniny, czyli hormonu odpowiadającego za nastrój. Błonnik z kolei przyspiesza przemianę materii i reguluje procesy trawienne.

Czerwień buraczana opóźnia rozrost komórek rakowych w przypadku nowotworu piersi i prostaty.

Działanie antyrakowe
Ważna jest też kolejna właściwość soku z buraków –mianowicie obniża on ciśnienie krwi. Pić więc powinny go osoby z problemami z układem krążenia. Dzięki witaminom z grupy B buraki pomagają przy nerwicach, stresie, depresji. Jak widać, ich wpływ na organizm jest różnorodny, więc spożycie tego warzywa powinno być nawykiem niemal wszystkich. Sok z buraków to źródło przeciwutleniaczy. Ich antyrakowe działanie zostało udowodnione. Wszystko dzięki betainie, czyli barwnikowi znajdującemu się w burakach. Czerwień buraczana opóźnia rozrost komórek rakowych w przypadku nowotworu piersi i prostaty. Sok z buraków powinny pić też kobiety w ciąży. W ten prosty sposób dostarczają do organizmu kwasu foliowego, którego niedobór może się przyczynić do wad rozwojowych u płodu. Właściwości soku z buraków są cenne dla nich też ze względu na błonnik, który pomaga walczyć z zaparciami, oraz na witaminy i minerały zapobiegające nadciśnieniu, anemii i dodające sporej krzepy.

Sok z buraka w lodówce można przechowywać nie dłużej niż dwa dni.
Foto: Unsplash

Przepis na sok
Przyrządzenie soku z buraków jest bardzo proste. Będziecie potrzebowali tylko sokowirówki. Buraki ugotujcie, obierzcie, pokrójcie i odwirujcie w sokowirówce. Następnie dla smaku możecie dodać przyprawy – sól, pieprz, sok z cytryny, koperek. W ten prosty sposób możecie dostarczyć swojemu organizmowi bogactwa składników odżywczych. Pamiętajcie tylko, że tak przygotowany sok z buraków najlepiej spożyć od razu. W lodówce możecie go przechowywać nie dłużej niż dwa dni. To nie jedyny przepis na sok z buraków. Możecie też przyrządzić koktajl maślankowo-buraczany. Najpierw zmiksujcie maślankę, sól, pieprz i cukier. Następnie stopniowo dodawajcie sok z buraka i sok z cytryny. Wszystko wymieszajcie. Łatwy w przygotowaniu jest też sok z pieczonych buraków. Warzywa należy wyczyścić, spód ściąć, a środek wydrążyć. Do tak przygotowanego buraka należy wsypać cukier (2–3 łyżki). Następnym krokiem jest upieczenie warzywa w piekarniku (należy piec ok. 20 minut). Później upieczonego buraka zostawiamy na 3–4 godziny, aby nagromadził się w nim sok. Po upływie tego czasu sok z buraków można pić.

Karolina Świerc

Show More