Wochenblatt – Gazeta Niemców w Rzeczypospolitej Polskiej

Wochenblatt – Gazeta Niemców w Rzeczypospolitej Polskiej

Filiżanka na zdrowie

Kakao jest skarbnicą substancji, które bardzo pozytywnie wpływają na nasz organizm, bogate jest m.in. w: żelazo, wapń, magnez i fosfor. To właśnie zawartość tych składników sprawia, że czekolada poprawia nam nastrój. Badania wykazały również, że braki tych minerałów odpowiadają za zespół napięcia przedmiesiączkowego (PMS) u kobiet. Poza tym dzięki tym substancjom lepiej radzimy sobie ze stresem i mamy lepszą koncentrację. Do tego kakao bogate jest w witaminy A, E oraz witaminy z grupy B.


Warto też wiedzieć, że naturalne kakao zawiera wiele przeciwutleniaczy, które są bezcenne dla naszego zdrowia. Antyoksydanty chronią bowiem organizm przed chorobotwórczymi czynnikami i likwidują wolne rodniki. Ich obecność w diecie to także szansa na uniknięcie chorób układu krążenia oraz nowotworów! Przeciwutleniacze są też przyjaciółmi naszej skóry. Dzięki temu, że neutralizują wolne rodniki, opóźniają procesy jej starzenia. Jeśli więc zależy nam na młodym wyglądzie i chcemy uniknąć zmarszczek, to powinniśmy częściej sięgać właśnie po kakao. Uwaga! Do czekolad i napojów kakaowych dostępnych w sklepach bardzo często trafia kakao słabej jakości. Poza tym wyroby czekoladowe są bardziej kaloryczne niż kakao, ponieważ zawierają wiele dodatków, cukru i tłuszczu.

Gorzki smak kakao świetnie komponuje się z wołowiną, kaczką i wieprzowiną.
Foto: Healthy Living

Zastrzyk energii
Znane są też pobudzające właściwości kakao, co jest zasługą kofeiny oraz teobrominy, które dodają energii. Kakao świetnie sprawdzi się więc jako poranny napój, który sprawi, że szybciej się rozbudzimy i będziemy mieć więcej sił witalnych przez resztę dnia. Teobromina to niezwykła substancja, która nie tylko dodaje energii, ale również likwiduje oznaki zmęczenia i przyspiesza regenerację organizmu po wysiłku fizycznym oraz intelektualnym. W kakao znajduje się też epikatechina, czyli rodzaj flawonoidu. Dlaczego o tym wspominam? Otóż badacze z Harwardu odkryli, że członkowie plemienia Kuna z Panamy, którzy piją nawet 40 filiżanek kakao tygodniowo, bardzo rzadko chorują i nie mają oznak demencji. Naukowcy zasługi te przypisują właśnie epikatechinie, która naturalnie występuje też w herbacie oraz winie. Jednak plemię Kuna pije tylko kakao… Na tej podstawie naukowcy twierdzą, że jest to ich recepta na uniknięcie groźnych chorób cywilizacyjnych dotyczących mieszkańców Zachodu, takich jak udar mózgu, cukrzyca czy nowotwory.

Znane są pobudzające właściwości kakao, co jest zasługą kofeiny oraz teobrominy, które dodają energii.

Zastosowanie w kuchni
Przy wyborze kakao zwróćmy uwagę na to, by było jak najmniej przetworzone. Najwięcej wartości ma surowy produkty, który można kupić przez Internet lub w sklepach ze zdrową żywnością. Spośród oferty sklepowej wybierajmy naturalne ciemne kakao, bez dodatku cukru. Kakao instant zawiera bardzo dużo dodatków, dlatego lepiej samodzielnie przygotować pyszny napój. Kakao do picia powstaje po wymieszaniu proszku z ciepłym mlekiem lub wodą. Jeśli chcemy uzyskać napój przypominający południowoamerykańską czekoladę, to powinniśmy dodać do niego przyprawy – wanilię, kardamon, cynamon, pieprz cayenne. Do słodzenia warto wybrać zdrowe zamienniki cukru, czyli miód, ksylitol, syrop klonowy, syrop z agawy. Kakao jest często dodatkiem do ciast i innych słodkich wypieków. Można również wykorzystać je do dań wytrawnych – gorzki smak kakao świetnie komponuje się z wołowiną, kaczką i wieprzowiną.

Karolina Świerc

Show More