Wochenblatt – Gazeta Niemców w Rzeczypospolitej Polskiej

Wochenblatt – Gazeta Niemców w Rzeczypospolitej Polskiej

Kakaowy zawrót głowy

Kakao? Każdy z nas je zna. To główny składnik czekolady, który dodajemy także do ciast lub przygotowujemy na jego bazie smaczny napój. Wyróżniamy trzy główne odmiany kakao: criollo, który ma najbogatszy smak, forastero, charakteryzujący się gorzkim smakiem i jest najczęściej wykorzystywane do produkcji czekolady, oraz tinitario – odmiana, która powstała z połączenia dwóch poprzednich.

Najzdrowsze jest surowe kakao. Niestety do czekolad i napojów kakaowych dostępnych w sklepach bardzo często trafia kakao słabej jakości.
Foto: unsplash

 

 

Kakao jest skarbnicą prozdrowotnych substancji. Bogate jest w żelazo, wapń, magnez i fosfor, a zatem składniki, które poprawiają nam nastrój. Badania wykazały również, że braki tych minerałów odpowiadają za zespół napięcia przedmiesiączkowego u kobiet. Dzięki tym substancjom lepiej też radzimy sobie ze stresem i mamy lepszą koncentrację. Kakao bogate jest również w witaminy A i E oraz z grupy B. Zawiera też wiele przeciwutleniaczy, które są bezcenne dla naszego zdrowia. Chronią nasz organizm przed chorobotwórczymi czynnikami i likwidują wolne rodniki. Ich obecność w diecie to szansa na uniknięcie chorób układu krążenia oraz nowotworów.

 

Niezwykła epikatechina

W kakao znajduje się także epikatechina – rodzaj niezwykłego flawonoidu. Dlaczego o nim wspominam? Ponieważ naukowcy odkryli, że członkowie plemienia Kuna z Panamy, którzy piją nawet 40 filiżanek kakao tygodniowo, bardzo rzadko chorują. Nie mają również oznak demencji i żyją dłużej. Zdaniem naukowców jest to zasługa właśnie epikatechiny. Zdaniem uczonych jest to recepta na uniknięcie groźnych chorób cywilizacyjnych, takich jak udar mózgu, rak, cukrzyca czy nowotwory. Przeciwutleniacze są też przyjaciółmi naszej skóry. Dzięki temu, że neutralizują wolne rodniki, opóźniają procesy starzenia skóry. Jeśli więc zależy nam na młodym, atrakcyjnym wyglądzie i chcemy uniknąć zmarszczek, to powinniśmy częściej sięgać właśnie po kakao, które jest smaczne i zdrowe.

 

Energia na cały dzień

Należy jednak pamiętać, że najzdrowsze jest surowe kakao. Niestety do czekolad i napojów kakaowych dostępnych w sklepach bardzo często trafia kakao słabej jakości. Poza tym wyroby czekoladowe są bardziej kaloryczne niż kakao, ponieważ zawierają wiele dodatków, głównie cukru i tłuszczu. Należy podkreślić, że znane są też pobudzające właściwości kakao, co z kolei jest zasługą kofeiny oraz teobrominy, które dodają energii. Kakao świetnie sprawdzi się więc jako poranny napój, który sprawi, że szybciej się rozbudzimy i będziemy mieć więcej sił witalnych przez resztę dnia. Teobromina to niezwykła substancja, która nie tylko dodaje energii, ale likwiduje również oznaki zmęczenia i przyspiesza regenerację organizmu po wysiłku fizycznym oraz intelektualnym. Przy wyborze kakao zwróćmy uwagę na to, by było jak najmniej przetworzone.

 

Kakao w kuchni

Najwięcej wartości ma surowe kakao, które można kupić przez internet lub w sklepach ze zdrową żywnością. Z oferty sklepowej wybierajmy naturalne ciemne kakao, bez dodatku cukru. Kakao instant zawiera mnóstwo dodatków, dlatego lepiej samodzielnie przygotować pyszny napój. Kakao do picia powstaje po wymieszaniu proszku z ciepłym mlekiem lub wodą. Jeśli chcemy uzyskać napój przypominający południowoamerykańską czekoladę, powinniśmy dodać do niego przyprawy – wanilię, kardamon, cynamon, pieprz cayenne. Do słodzenia natomiast warto wybrać zdrowe zamienniki cukru: miód, ksylitol, syrop klonowy, syrop z agawy. Kakao jest często dodatkiem do ciast i innych słodkich wypieków, ale można też wykorzystać je do dań wytrawnych, gdyż gorzki smak kakao świetnie komponuje się z wołowiną, kaczką i wieprzowiną.

 

Karolina Świerc

Show More