Wochenblatt – Gazeta Niemców w Rzeczypospolitej Polskiej

Wochenblatt – Gazeta Niemców w Rzeczypospolitej Polskiej

Na najwyższych obrotach

Buraki to warzywa dostarczające cennych składników odżywczych. Przyrządzony z nich sok zawiera: ważny m.in. dla kobiet w ciąży kwas foliowy, błonnik, witaminy z grupy B, witaminę A i C oraz składniki mineralne: potas, żelazo, mangan. Dzięki tym wszystkim związkom wpływ soku z buraków na zdrowie organizmu jest nieoceniony.

Kwas foliowy nie tylko reguluje rozwój komórek, współuczestniczy w powstawaniu czerwonych krwinek, zapobiega anemii, ale wpływa też na powstawanie np. serotoniny, czyli hormonu odpowiadającego za nastrój. Błonnik przyspiesza przemianę materii i reguluje procesy trawienne. Ważna też jest kolejna właściwość soku z buraków – a mianowicie obniża on ciśnienie krwi. Pić więc powinny go osoby z problemami z układem krążenia. Dzięki witaminom z grupy B buraki pomagają przy nerwicach, stresie, depresji. Jak widać, ich wpływ na organizm jest różnorodny, więc spożycie tego warzywa powinno być nawykiem niemal wszystkich.

Także działanie antyrakowe

Sok z buraków to także źródło przeciwutleniaczy, których antyrakowe działanie zostało udowodnione. Wszystko dzięki betaninie, czyli barwnikowi znajdującemu się w burakach. Czerwień buraczana opóźnia rozrost komórek rakowych w przypadku nowotworu piersi i prostaty. Sok z buraków w szczególności powinny pić też kobiety w ciąży. W ten prosty sposób dostarczają do organizmu kwas foliowy, którego niedobór może się przyczynić do wad rozwojowych u płodu. Właściwości soku z buraków są też cenne dla nich ze względu na błonnik, który pomaga walczyć z zaparciami, oraz witaminy i minerały zapobiegające anemii i nadciśnieniu.

“Sok z buraków to źródło przeciwutleniaczy, których antyrakowe działanie zostało udowodnione.”

W ten sposób sok z buraków utrzymuje ludzki organizm na najwyższych obrotach. Co ważne – przygotowanie tego soku jest bardzo łatwe. Będziesz potrzebować tylko sokowirówki. Buraki ugotuj, obierz, pokrój i odwiruj w sokowirówce. Gotowe. Dla smaku możesz dodać przyprawy: sól, pieprz, sok z cytryny, koperek. W ten prosty sposób możesz dostarczyć swojemu organizmowi bogactwa składników odżywczych, ale…

Sok z buraków w szczególności powinny pić kobiety w ciąży. Foto: Unsplash

Inne sposoby przygotowania soku

Pamiętaj tylko, że tak przygotowany sok z buraków najlepiej spożyć od razu. W lodówce możesz go przechowywać nie dłużej niż dwa dni. To nie jedyny przepis na sok z buraków. Możesz też przyrządzić koktajl maślankowo-buraczany. Najpierw zmiksuj maślankę, sól, pieprz i cukier. Następnie stopniowo dodawaj sok z buraka i sok z cytryny. Wszystko wymieszaj. Łatwy w przygotowaniu jest też sok z pieczonych buraków. Warzywa należy wyczyścić, spód ściąć, a środek wydrążyć. Do tak przygotowanego buraka należy wsypać cukier (2–3 łyżki). Następnym krokiem jest upieczenie warzywa w piekarniku (20 minut). Później upieczonego buraka zostawiamy na 3–4 godziny, aby nagromadził się w nim sok. Po upłynięciu tego czasu można pić sok z buraków.

Karolina Świerc

 

Show More