Wochenblatt – Gazeta Niemców w Rzeczypospolitej Polskiej

Wochenblatt – Gazeta Niemców w Rzeczypospolitej Polskiej

Żyj 100 lat, a może i 200!

Jagody goji rosną w umiarkowanym podzwrotnikowym klimacie Chin, Tybetu i Mongolii. W sklepach najczęściej spotykamy je w formie suszonej, ale dostępny jest też naturalny sok z tych owoców. Jagody goji w azjatyckiej medycynie wykorzystywane są od ponad 2500 lat. Uważane są tam za czerwone diamenty Wschodu i superfood, bo zawierają wiele składników odżywczych.


W jagodach goji znajdziemy witaminy, minerały i 19 aminokwasów, spośród których aż 8 nie jest produkowanych przez organizm ludzki! W dodatku jagody te zawierają żelazo, wapń, cynk, miedź, fosfor, selen, witaminy C, E, z grupy B, beta-karoten, kwasy tłuszczowe, błonnik. Co ważne – udowodniono, że te wszystkie drogocenne składniki występują w tych owocach. Co prawda goji znane są w chińskiej medycynie od stuleci, ale w Polsce dopiero niedawno zaczęto stosować je w formie suplementów diety.

Właściwości zdrowotne
W Chinach znana jest legenda o człowieku, który codziennie jadł owoce goji i przeżył 252 lata. Nie ma na to dowodów, ale udowodniono, że właściwości jagód goji korzystnie wpływają na wzrok. Zawarta w niej zeaksantyna chroni oczy przed szkodliwym działaniem ostrego światła i promieniowania UV. Z kolei luteina poprawia komfort widzenia, a także zmniejsza ryzyko powstania zaćmy oraz zwyrodnienia plamki żółtej. Luteina i zeaksantyna mają także właściwości antyoksydacyjne, dzięki czemu chronią siatkówkę oka przed działaniem wolnych rodników. Owoce goji oczyszczają również wątrobę z toksyn i usprawniają proces trawienia. Naukowcy przeprowadzili badanie na myszach, które ujawniło że jagody goji ze względu na kompleks polisacharydowy zatrzymują oksydacyjne uszkodzenia wątroby, za które odpowiada dieta wysokotłuszczowa. Natomiast obecny w składzie tych owoców cyperon pozytywnie oddziałuje na pracę serca i zapobiega chorobom tego narządu.

Jagody goi ze względu na drogocenne właściwości warto wykorzystywać w kuchni.
Foto: Unsplash

Jagody goji a cukrzyca i rak
Jagody goji zawierają też β-sitosterol i kompleks LBP, co pozwala na zmniejszenie ilości triglicerydów, cholesterolu całkowitego oraz cholesterolu LDL. Jednocześnie są odpowiedzialne za wzrost stężenia dobrego cholesterolu HDL. Badania na zwierzętach udowodniły również, że goji wspomagają proliferację komórek trzustki i zwiększają przechwytywanie glukozy przez tkanki obwodowe. Zmniejszają też hiperglikemię u cukrzyków, a obecny w jagodach kompleks LBP poprawia wrażliwość na insulinę i zmniejsza insulinooporność. Na szczególną uwagę zasługuje to, że jednym z najcenniejszych składników jagód goji jest bioaktywny kompleks polisacharydowy LBP, który stymuluje układ odpornościowy i działa przeciwnowotworowo. Badania udowodniły, że owoce te hamują namnażanie komórek raka żołądka, okrężnicy, a także płuc. Hamują też rozwój nowotworu gruczołu krokowego i piersi. Ponadto doprowadzają do śmierci komórkowej wątrobiaka i białaczki.

Inne właściwości
Owoce goji mają też pozytywny wpływ na ogólny stan zdrowia. Ich regularne spożywanie dobrze działa na stan włosów i skóry. Zauważalne jest również zwiększenie odporności i działanie wspomagające odchudzanie. Do tego spowalniają proces starzenia i z tego względu są określane jako owoce długowieczności. Ułatwiają zasypianie, uspokajają, niwelują bóle migrenowe i reumatyczne. Zawierają też błonnik pokarmowy, która ułatwia trawienie i zmniejsza dolegliwości żołądkowe. Udowodniono też, że owoce goji są afrodyzjakiem i poprawiają potencję. Łagodzą także objawy menopauzy, dodają energii i siły, ale… 100 gramów suszonych owoców goji ma 370 kalorii. Ta ważna informacja jest często pomijana, by nie zniechęcić osób na diecie redukcyjnej. Należy jednak pamiętać, że przy prowadzeniu sportowego trybu życia i nieobjadaniu się np. słodyczami, zbyt dużą ilością węglowodanów itp., owoce goji nie zaszkodzą, a wręcz przeciwnie – dodadzą energii, zdrowia i sił do uprawiania sportu, choćby w formie rekreacyjnej. Jednak wszystko, co w nadmiarze, może zaszkodzić.

Uwaga!
Co prawda poważnych skutków ubocznych spożywania w nadmiarze jagód goji nie stwierdzono, ale faktem jest, że nie należy się nimi objadać. Jedzenie dużych ilości tych owoców obniża bowiem poziom cukru we krwi. Może też nastąpić reakcja z lekami na cukrzycę, zakrzepicę i choroby układu krążenia. Szczególną ostrożność w spożywaniu jagód goji zaleca się dzieciom, kobietom w ciąży i matkom karmiącym piersią. Dzienna dawka tych jagód nie powinna w ich wypadku przekraczać 15 gramów. Natomiast sok z owoców goji można przyjmować w ilości 50 ml na dobę u dorosłych i 25 ml u dzieci. Ważne, by sok był naturalny, bez dodatku barwników, aromatów, cukru i konserwantów. Warto zatem dokładnie przeczytać informacje zawarte na etykiecie. W Polsce jednak jagody goji najczęściej dostępne są jedynie w formie suszonej. Przypominają z wyglądu rodzynki i suszoną żurawinę. Można je dostać w sklepach ze zdrową żywnością lub w internecie. Nie zawsze jednak są dobrej jakości. Należy kupować takie owoce, które się nie sklejają i nie przypominają papki.

W Chinach znana jest legenda o człowieku, który codziennie jadł owoce goji i przeżył 252 lata.

Zastosowanie w kuchni
Jagody goji w smaku przypominają żurawinę, ale są mniej słodkie i bardziej cierpkie. Można w nich wyczuć pomidorowo-ziołowy posmak. Owoce te można jeść na surowo, natomiast suszone idealnie komponują się z jogurtami, owsiankami, zupami i potrawami z ryżem. Można je traktować jako zamiennik rodzynek w ciastach i batonikach. Z jagód wytwarza się również nalewki, wina, soki oraz suplementy w formie proszku lub tabletek. Z gotowanych owoców goji można przygotować herbatę, połączyć je z warzywami, wieprzowiną lub kurczakiem. Jagody goi ze względu na drogocenne właściwości warto wykorzystywać w kuchni. Z ich udziałem można stworzyć wiele pysznych dań, które na długo utkwią w pamięci gości. Nie trzeba ich wcześniej namaczać w wodzie ani wykonywać żadnych specjalnych czynności, co przy natłoku przedświątecznych obowiązków jest kolejną zaletą tych owoców.

Karolina Świerc

Show More