Wochenblatt – Gazeta Niemców w Rzeczypospolitej Polskiej

Wochenblatt – Gazeta Niemców w Rzeczypospolitej Polskiej

Darmowy regenerujący napar

Jeśli tradycyjne metody wzmacniania odporności wydają ci się niewystarczające i poszukujesz nowego sposobu na ochronę przed zimowymi infekcjami, to z pewnością zainteresuje cię sprawdzony przepis polecony przez leśników. Działa on również na przerost gruczołu krokowego, nadczynność tarczycy, otyłość czy cukrzycę.


Pokrzywa jest rośliną, która rośnie na wiosnę. Jej liście warto zbierać przed rozkwitnięciem, czyli na przełomie kwietnia i maja, gdy posiadają najwięcej korzystnych właściwości zdrowotnych. Możesz je suszyć, aby później przygotować z nich napary, lub wykorzystać do wytwarzania soku. Niekiedy pokrzywa uważana jest za chwast, a jednak jest to niezwykle cenne zioło, które dostarcza organizmowi wielu cennych składników odżywczych.

Pokrzywa jest rośliną, która rośnie na wiosnę. Jej liście warto zbierać przed rozkwitnięciem, czyli na przełomie kwietnia i maja.
Foto: Unsplash

Picie pokrzywy – efekty
Składniki te to m.in.: żelazo, potas, jod, magnez, witaminy K, C i B. Napary i soki z pokrzywy działają moczopędnie, oczyszczają organizm, wspierają walkę z alergiami, a także pomagają w obniżeniu ciśnienia i poziomu złego cholesterolu. Dodatkowo korzystnie wpływają na ogólną odporność organizmu. Leśnicy podpowiadają, że nie tylko liście pokrzywy posiadają wartościowe właściwości zdrowotne, ale także jej korzenie. Okazuje się, iż korzeń pokrzywy jest bardzo cenny, przede wszystkim z uwagi na zawartość soli mineralnych, kwasów organicznych, lecytyny, śluzów, fitosteroli i ligniny. W okresie przeziębień powinniśmy pić napar z niego, aby wzmocnić odporność organizmu. Napar jest naturalnym środkiem łagodzącym objawy alergii, takie jak katar sienny. Picie wyciągu z korzenia pokrzywy zwiększa poziom czerwonych krwinek. Ma on lekkie działanie moczopędne i pomaga w oczyszczaniu organizmu z toksyn. Dodatkowo korzeń pokrzywy jest polecany dla osób aktywnych fizycznie ze względu na jego właściwości regeneracyjne.

Pokrzywa uważana jest za chwast, a jednak jest to niezwykle cenne zioło, które dostarcza organizmowi wielu cennych składników odżywczych.

Korzeń pokrzywy
Ponadto ma on korzystny wpływ na leczenie wielu innych dolegliwości. Są to m.in.: przerost gruczołu krokowego, nadczynność tarczycy, brak owulacji, bladość skóry, niedokrwistość, przewlekłe choroby skóry, otyłość, cukrzyca, kamica moczowa, choroby układu moczowego, choroby włosów i paznokci, reumatyzm, choroby układu oddechowego, krwotoki. Leśnicy doradzają, że najlepiej jest wykopać korzenie pokrzywy wczesną wiosną. Po przyniesieniu ich do domu należy je dokładnie umyć i pozostawić do wysuszenia w miejscu przewiewnym, w temperaturze do 40 stopni Celsjusza. Z suchych korzeni pokrzywy można przygotować wywar. Do litra wody dodaj dwie łyżki suszu z korzeni i gotuj przez ok. 10 minut. Ostudzony i przecedzony wywar można spożywać dwa razy dziennie, po jednej szklance. To naturalny napój, który może się okazać skutecznym wsparciem dla twojego organizmu, szczególnie w okresie wzmożonych infekcji i przeziębień. Pamiętaj jednak, że przed rozpoczęciem jakiejkolwiek terapii ziołowej warto skonsultować się z lekarzem lub specjalistą.

Karolina Świerc

Show More