Wochenblatt – Gazeta Niemców w Rzeczypospolitej Polskiej

Wochenblatt – Gazeta Niemców w Rzeczypospolitej Polskiej

Drzewo-apteka

Brzoza to jedno z bardziej charakterystycznych w Polsce drzew. Rośnie w ogrodach, parkach, na polanach i znana jest ze swoich prozdrowotnych właściwości. Liście brzozy są cenione w medycynie naturalnej oraz kosmetyce. Można je stosować zewnętrznie lub wewnętrznie (w formie naparu). Obecne w liściach brzozy substancje wykazują działanie moczopędne, wspomagają również usuwanie toksyn z organizmu.

Świeżo pozyskany sok z brzozy, zwany osoką.              Foto: Unsplash

Ponadto wzmacniają odpornościowy, pozytywnie wpływają na kondycję skóry, włosów i paznokci. Stosowane zewnętrznie łagodzą zmiany trądzikowe, podrażnienia i stany zapalne. Zwiększają również produkcję kolagenu i elastyny, stąd często znajdują zastosowanie w kremach przeciwzmarszczkowych. Liście brzozy można też stosować jako okład na opuchnięte i zmęczone oczy. Napar z nich przygotowany reguluje pracę gruczołów łojowych, eliminuje łupież i zapobiega przetłuszczaniu się włosów, które stają się mocniejsze.

 

Sok z brzozy jest bogatym źródłem witaminy C, potasu, żelaza, miedzi oraz witamin z grupy B.

Jak pozyskać sok z brzozy

Na wiosnę pozyskuje się z brzozy sok zwany oskołą, który słynie ze swoich właściwości wzmacniających i oczyszczających. Tradycyjnie w pierwszej kolejności ucinano jedną gałązkę, by sprawdzić, czy drzewo odda pożądany sok. Jeśli się pojawił, drążono w pniu niewielki otwór, następnie wkładano do niego rurkę lub specjalną rynienkę i podstawiano niewielkie naczynie (np. garnuszek lub stalowy kubek). Po otrzymaniu odpowiedniej ilości soku otwór zalepiano gliną lub drewnem. Z niewielkich rozmiarów drzewa można pozyskać nawet do 5 litrów soku dziennie. Sok z brzozy jest bogatym źródłem witaminy C, potasu, żelaza, miedzi oraz witamin z grupy B. Zawiera garbniki, flawonoidy oraz sole mineralne.

Na wiosnę pozyskuje się sok z brzozy, zwany oskołą, który słynie ze swoich właściwości wzmacniających i oczyszczających.

Korzystnie oddziałuje na układ moczowy, odpornościowy oraz krwionośny. Wspomaga oczyszczanie wątroby i nerek, reguluje przemianę materii (warto go pić na diecie odchudzającej). Wykazuje działanie antybakteryjne i przeciwzapalne. Dawniej stosowano go u osób z nadciśnieniem tętniczym, bólami reumatycznymi, chorobą wrzodową, anemią oraz rwą kulszową. Jeśli sami pozyskujemy sok z brzozy, o ile mamy dostęp do zdrowego drzewa, musimy pamiętać, by przechowywać go w lodówce maksymalnie 3–4 dni w szklanym naczyniu (w przeciwnym razie traci swoje właściwości), ale…

Ile kosztuje sok?

Można też kupić gotowe soki z brzozy, pasteryzowane, których trwałość jest zdecydowanie dłuższa. Należy ich szukać w sklepach ze zdrową żywnością, a cena nie jest wysoka. Należy dodać, że smak soku z brzozy nie każdemu przypadnie do gustu, ale jak najbardziej warto go spróbować ze względu na właściwości prozdrowotne. Działanie prozdrowotne wykazują również grzyby, które rosną na pniach brzozy. Chodzi o włóknouszka ukośnego, zwanego także czyrem brzozowym. Po wysuszeniu staje się on surowcem o nazwie huba brzozowa czarna. Przygotowany z niego napar wspomaga leczenie wrzodów żołądka i działa przeciwzapalnie. Korzystne właściwości ma również białoporek brzozowy nazywany hubą brzozową. Uwaga: Prozdrowotny jest też napar z brzozy, który można przygotować ze świeżych (młodych) lub suszonych liści. W pierwszym przypadku ich garść należy zalać szklanką wrzątku i zaparzać pod przykryciem ok. 15–20 minut. W przypadku liści suszonych należy zachować proporcje: dwie łyżki ziela na pół litra wrzącej wody (gotuje się je 5 minut, następnie odstawia do zaparzenia na kwadrans). Napar z liści brzozy zaleca się pić trzy razy dziennie. Można go również stosować w formie wcierek.

Karolina Świerc

Show More