Wochenblatt – Gazeta Niemców w Rzeczypospolitej Polskiej

Wochenblatt – Gazeta Niemców w Rzeczypospolitej Polskiej

Nie tylko smaczne

Krewetki to morskie oraz słodkowodne skorupiaki i najbardziej popularne owoce morza. Są cenione nie tylko ze względu na smaczne mięso, ale i wartości odżywcze, niską kaloryczność i zawartość tłuszczów nienasyconych. Czy jednak są zdrowe? Zdecydowanie! Mają właściwości przeciwzapalne, antynowotworowe i opóźniające procesy starzenia. A zatem warto je jeść.

Krewetki są cenione zarówno ze względu na smak, jak i walory odżywcze. Są doskonałym źródłem dobrze przyswajalnego białka i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które mają korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy. Charakteryzują się niską zawartością kwasów tłuszczowych nasyconych, ale znajduje się w nich cholesterol. Porcja 100 g krewetek dostarcza 13,61 g pełnowartościowego białka. Krewetki zawierają również sporo witaminy B12, B6, niacyny i witaminy E. Są też źródłem selenu, który poprawia odporność organizmu i bierze udział w detoksykacji szkodliwych dla organizmu związków, oraz miedzi zapobiegającej stresowi oksydacyjnemu.

“Krewetki są lekkostrawne i znane ze swoich afrodyzyjnych właściwości.”

Czy krewetki są zdrowe

Dzięki zawartości astaksantyny krewetki mają właściwości przeciwzapalne. Są także lekkostrawne i znane ze swoich afrodyzjakalnych właściwości, a do tego niskokaloryczne. Porcja 100 g dostarcza około 80 kcal. Polecane są więc osobom odchudzającym się. Mogą być spożywane jako zamiennik mięsa czerwonego oraz drobiowego. Generalnie krewetki są zdrowe, ale wiele zależy od tego, w jaki sposób je pozyskano. Nie wszystkie pochodzą z naturalnych połowów. Wiele krewetek wyławia się ze sztucznych hodowli. Jeśli panujące w nich warunki są zbliżone do naturalnych, mogą być zdrowsze i bezpieczniejsze, ponieważ nie pochodzą ze skażonych siedlisk. To dlatego wybierając krewetki, warto robić to rozważnie. Najlepiej, by pochodziły z pewnego źródła. Krewetki świeże można przechowywać maksymalnie 2 dni w warunkach chłodniczych, ale najlepiej spożyć je w dniu zakupu. Natomiast krewetki mrożone można przechowywać nawet do kilku tygodni (aby zmniejszyć ryzyko wysuszenia oraz zakażenia mięsa, krewetki należy rozmrażać w zimnej wodzie lub w lodówce).

Krewetki gotuje i smaży się niedługo. Po doprowadzeniu do wrzenia mrożone krewetki 1–2 minuty, a świeże – 2–3 minuty. Foto: Unsplash

Jak jeść krewetki?

Jak przyrządzić krewetki? Co z nich zrobić? Okazuje się, że można je jeść na wiele sposobów. Można je piec, gotować, dusić, grillować i smażyć na maśle lub oleju, podawać w sosie maślanym lub kremowym, dodawać do zup, sosów, ryżu, makaronu i sałatek. To doskonałe danie główne, ale i pomysł na imprezę, grilla, kolację czy podwieczorek. Wystarczy podać je z ryżem, bagietką i warzywami. Można też jeść makaron z krewetkami, krewetki z czosnkiem, krewetki z grilla, w cieście, smażone na maśle, risotto czy spaghetti z krewetkami. Inne ciekawe propozycje to sałatka z krewetkami czy zupa tajska z ich dodatkiem. Zabierając się za przygotowanie dania ze skorupiaków, trzeba wiedzieć, jak obrać krewetki i jak długo poddawać je obróbce termicznej. Przed konsumpcją krewetki trzeba opłukać pod bieżącą wodą. Jeśli mają głowę, należy ją odciąć. Istnieją trzy sposoby obierania krewetek. Można to zrobić rękoma, wykorzystać nożyce kuchenne lub widelec półmiskowy z dwoma zębami. Krewetki gotuje i smaży się niedługo. Po doprowadzeniu do wrzenia mrożone krewetki 1–2 minuty, a świeże – 2–3 minuty.

Kto nie może jeść krewetek?

Krewetki to skorupiaki, które mogą wywołać objawy alergii pokarmowej. Muszą na nie uważać alergicy. Ponieważ zawierają purynę, z umiarem powinny je jeść osoby borykające się z dną moczanową. Ich nadmierne spożywanie może skutkować zaostrzeniem choroby. Na krewetki powinny także uważać kobiety ciężarne. Ma to związek z tym, że krewetki, tak jak i inne owoce morza i ryby, mogą zawierać śladowe ilości rtęci. Jej wysokie stężenie jest niebezpieczne dla płodu.

Karolina Świerc

Show More