Wochenblatt – Gazeta Niemców w Rzeczypospolitej Polskiej

Wochenblatt – Gazeta Niemców w Rzeczypospolitej Polskiej

Uważaj na niedobór i nadmiar

Kwasy omega-3 są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, chronią przed chorobami, zachowują młodość na dłużej. Niestety niedobór kwasów tłuszczowych omega-3 jest coraz bardziej powszechny ze względu na niskie spożycie ryb morskich, a nasz organizm nie potrafi produkować ich samodzielnie.


Kwasy omega-3 są niezwykle ważne w czasie ciąży, ponieważ wpływają na rozwój mózgu oraz narządu wzroku u dziecka. W tym czasie warto zwiększyć spożycie ryb morskich, wartościowych tłuszczów i rozważyć suplementację tranem lub kapsułkami z kwasami omega-3. Kwasy te mają również pozytywny wpływ na stan zdrowia i samopoczucie. Oddziałują na pracę mózgu, poprawiając zdolność koncentracji i zapamiętywania. Zmniejszają ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera czy schorzeń narządu wzroku, szczególnie tych związanych z degeneracją siatkówki oka.

Uzdrawiająca moc
Co więcej – przewlekły niedobór omega-3 może skutkować zwyrodnieniem plamki żółtej u osób starszych. Udowodniono też, że kwasy te wpływają na układ sercowo-naczyniowy, rozrzedzają krew, obniżają poziom cholesterolu i chronią przed pojawieniem się zakrzepów. Odpowiadają również za kondycję kości i stawów, nieodpowiedni poziom kwasów tłuszczowych może skutkować: chorobami o podłożu reumatoidalnym, spadkiem przyswajalności wapnia i kruchością zębów. Kwasy tłuszczowe omega-3 skutecznie podnoszą także odporność organizmu, zmniejszają częstotliwość zachorowań, poprawiają wygląd skóry i redukują problemy związane z chorobami autoimmunologicznymi. Do tego wykazują też działanie przeciwnowotworowe, szczególnie w przypadku raka piersi, prostaty i okrężnicy. Mają również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego.

Najlepszym źródłem kwasów omega-3 są ryby.
Foto: Unsplash

Niedobór i nadmiar kwasów omega-3
Nadmiar omega-3 występuje bardzo rzadko, jedynie w sytuacjach gdy suplementy diety nie są stosowane zgodnie z dołączoną ulotką, a zalecana dawka jest znacząco przekraczana. Wówczas może się pojawić biegunka i pogorszenie samopoczucia. Zdecydowanie częściej rozpoznawany jest niedobór kwasów omega-3, ponieważ rzadko dostarczamy ich odpowiednią ilość wraz z pożywieniem. A objawy niedoboru omega-3 to: słaba odporność organizmu, częste przeziębienia i infekcje, alergia, zaburzenia koncentracji, problemy z pamięcią, zmęczenie, osłabienie, zaburzenia nastroju, stany depresyjne, wzrost ciśnienia krwi, przesuszenie skóry, wypadanie włosów, pogorszenie wyglądu włosów. Jeśli nie chcesz do tego dopuścić, pamiętaj o źródłach kwasów omega-3 w diecie, a są nimi: łosoś, makrela, pstrąg, śledź, sardynki, tuńczyk, węgorz, halibut, morszczuk, flądra, szczupak, sola, dorsz, mintaj, karp, sandacz, okoń, tran, olej rzepakowy, olej sojowy, olej rzepakowo-sojowy, oliwa z oliwek, olej sezamowy, olej z pestek winogron, siemię lniane, orzechy włoskie, nasiona chia.

Kwasy omega-3 wpływają na układ sercowo-naczyniowy, rozrzedzają krew, obniżają poziom cholesterolu.

Uwaga
Podczas wyboru źródła kwasów omega-3 warto wziąć pod uwagę kilka wskazówek. Przede wszystkim warto sięgać po niewielkie ryby, ponieważ mają mniejszą zdolność pochłaniania metali ciężkich. Niezwykle istotne jest także miejsce połowu ryb, warto wybierać gatunki pochodzące z certyfikowanych źródeł, szczególnie z południowego Pacyfiku. Największą ilość omega-3 zawierają dopiero co złowione ryby. W przypadku wyboru oleju warto zwrócić uwagę na jego barwę, powinna być bardzo jasna, co świadczy o jakości produktu. Z kolei smak i zapach powinny być delikatne i świeże.

Karolina Świerc

Show More